anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Hx800 i Synology

Plonus-----
Początkujący

Hx800 i Synology

Czesc, jetem tu nowy, ale może ktoś odpowie mi na poniższe pytania bo na 3różnych forach odpowiedzi nie dostalem a wydaje mi sie to prostym zapytaniem. Pytanie jest w sumie proste, ale dotychczas nikt mi nie umie na nie odpowiedzieć. Widziałem post na podobny temat, ale to był 2009rok wiec może się coś zmieniło, więc do rzeczy:
Mam wykupiną kablówkę z możliwością internetu. Z modemu mam połączenie do routera WI-FI(z możliwością z portami LAN). Po WI-FI łączę się z routerem, który oczywiście działa na zasadzie automatycznych ustawień z hasłem. Chciałbym sobie kupić TV SONY KDL-40NX800, bo uważam że jest to teraz dobra propozycja, jednocześnie chce kupić NAS Synology DS211. i teraz pytanie w karcie katalogowej z Synology jest napisane, że Synology ma DLNA i wspomaganie DIVx i XVid, czego nie ma ta Bravia czy dzieki takiemu połączeniu, będę mógł oglądać DiVx'y bezpośrednio z NAS w tym telewizorze?
I drugie pytanie czy dzisiaj DLNA jest poprawione w Bravii na tyle, że nie ma problemu ze współdziałaniem z Bravią? Synology wydaje mi się szybkim rozwiązaniem, aby używać to jako serwera medialnego(podobno jest szybki w porównaniu z innymi).

A przy okazji czy możecie zaproponować inny telewizor w podobnej cenie(5200zł)/technologii?- Bravie wybrałem ze względu na 40",200Hz,WI-FI+możliwości czerpane z internetu) Czy ten telewizor bez problemu będzie współpracował w moim rozwiązaniu sieciowym?
Dziękuję za podpowiedzi

3 ODPOW. 3
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Witaj,
samo w sobie pytanie jest proste, jednak nie korzystałem z tego urządzenia - nie dam Ci jednoznacznej odpowiedzi. Mogę tylko pomóc teoretycznie rozwiązać tą zagadkę.
Zakładam, że wiesz i znasz możliwości DLNA i takie połączenie chciałbyś zastosować. Jak zauważyłeś oba modele posiadają certyfikat DLNA, z różnicą w ilości odtwarzanych formatów. Bravia wspiera MPEG2 / AVCHD. Dysk sieciowy czyta więcej formatów, m.in. Divix. Tylko teraz pytanie o oprogramowanie dysku. Jeśli ten wspiera Divix, ale dekodując i wysyłając w formatach wspieranych przez HX800, wtedy telewizor będzie wyświetlał obraz. Jeśli jednak dysk jedynie odczytuje Divix i puszcza go dalej - wtedy Bravia nie wyświetli obrazu. Jeśli do dysku można doinstalować serwer kompatybilny z Bravią - wtedy on będzie transdekodował Divix na MPEG2 / AVCHD i obraz będzie wyświetlany. Niestety nie znam możliwości tego urządzenia, więc lepiej nie wprowadzać w błąd.
Za to jeśli dysk ma możliwość podłączenia przez USB i pracy w trybie mass storage, da się go sformatować na FAT32 - wtedy możesz wykorzystać to połączenie do odtwarzania filmów.

HX800 to bardzo fajny model i można go polecić. Szczególnie w takiej cenie jak występuje teraz. Alternatywą dla tego modelu są NX710 i NX800. Poniżej masz porównanie:
http://www.sony.pl/comparison/kdl40nx80 ... 40hx800aep

Pozdrawiam,
Zimny.

Plonus-----
Początkujący

Dziękuję za odpowiedź. Jak widać nie można mieć wszystkiego. Myślałem, że za pomocą takiego pudełka zastąpię wszystkie inne, ale trzeba będzie na to poczekać, aż będzie to dostępne dla przeciętnego portfela. A może Sony będzie robiło updaty kodeków w swoich telewizorach w przyszłości, o ile to możliwe.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Niestety w tej chwili widzisz jak jest. Pewnie na wiosnę wyjdą nowe modele, może one będą miały większe możliwości DLNA.

Plonus napisał(a):

A może Sony będzie robiło updaty kodeków w swoich telewizorach w przyszłości, o ile to możliwe.

Nie ma takich informacji. Aktualizacje są na bieżąco, ale jakoś kodeków nikt nie uwzględniał do tej pory.