Podziel się wrażeniami!
Planuje w najbliższym czasie (prawdopodobnie przed 24.XII.2010r.) zanabyć drogą kupna telewizor SONY. Na uwadze mam 3 modele:
1) KDL-37EX500 / KDL-40EX500
2) KDL-40EX710
Dodam, że:
1) odległość z jakiej będzie oglądany obraz to ~3 m,
2) nie jestem wideo/telemaniakiem
3) TV będzie współpracował z: HT-SF360, BDP-S360 a później z dekoderem platformy "n" i MOŻE xbox360 (piszę o tym ale nie wiem czy to ma znaczenie)
Proszę o podpowiedź! Który model polecacie? Dlaczego?
Pozdrawiam, i czekam na podpowiedź...
Łukasz
jeśli masz spokojnie do dyspozycji 100cm szerokości, to od razu odpuść sobie 37'' - to rozmiar dla meblościanek i innych miejsc, gdzie na tv jest kilka cm mniej niż 100; w zasadzie około 6cm szerokości różnicy, a cena niemal ta sama, więc 37'' tylko jeśli 40 nie wchodzi;
natomiast przy pytaniu 500 czy 700 to jednak proponuję pójść do sklepu gdzie są oba wystawione, znaleźć kogoś kto chce sprzedawać, a nie tylko zaliczać klientów i poprosić, żeby pokazał Ci go na różnych materiałach video i na zdjęciach (możesz przynieść swoje na pendrive'ie); jedni widzą różnicę in plus dla 700, inni tego nie widzą i nie wiedzą skąd różnica w cenie; modeli w tym roku jest bardzo dużo (w zeszłym roku w zasadzie tylko 4 "poważne" serie plus 2-3 "niskobudżetowe" + końcówka serii X + ciekawostki jak ex1, zx1, we5) i każdy może dobrać tv tak pod względem wyglądu zewnętrznego, jak i charakterystyki obrazu (lampa czy led, jak led to jaki typ, 100hz, 200hz i bez systemu dorabiania klatek);
na pewno tak jeden jak i drugi sprawi, że będziesz więcej niż zadowolony;
(a w centrach sony dostaniesz teraz jeszcze gratis 5 lat gwarancji do niego )
Tak jak przedmówca napisał jeśli umeblowanie pozwala na 40" to nie ma sensu iść w mniejszą przekątną i tak telewizor po zakupie ma tendencje do kurczenia się w naszych oczach Co do wyboru modelu planujesz wieszać na ścianę czy telewizor będzie stał na stoliku etc?
Dzięki za odpowiedzi, reakcje.
Podałem 3 modele ale najbliżej mi do wyboru 40EX710 (miejsca jest pewnie i na większy niż 40" ale ze względu na odległość oglądania na pewno nic większego nie kupię).
Telewizor będzie wisiał na ścianie (uchwyt marki Monaco Wallmount, zdjęcie poniżej), pod nim szafka rtv 120 cm lub 150 cm szerokości (a w niej amplituner i odtwarzacz BR). Przy zastosowaniu tego uchwytu, będę miał możliwość ustawienia TV pod kątem 90' do ściany -> w moim przypadku w kierunku jadalni/kuchni (jakiej długości jest kabel zasilający TV?). Wszystkie kable schowane za szafką rtv lub w ścianie w rurach fi60.
Oś pozioma TV mniej więcej na wysokości 105 cm od podłogi.
http://img149.imageshack.us/img149/4924/uchwytx.jpg
Pozdrawiam,
Łukasz
Kabel zasilający ma ok 100-120cm (nigdy nie mierzyłem a i rzadko rozwijamy cały), ale to zwykły kabel zakończony ósemką (podwójny wtyk o kształcie cyfry osiem) więc nic nie stoi na przeszkodzie by dokupić dłuższy.
Fajny wieszaczek
Pytanie brzmi: A jaki teraz TV uzywasz?
37" to odrzuc od razu.
Ja sam rok temu kupilem 40" a teraz chce zmienic na 46"(mimo iz odleglosc do ogladania mam ok 2m) i nie jest to mania posiadania duzego tv.
Posiadam PS3 i w 40" juz sie nie mieszcze
Na takim kacie na wieszaku to po jakims czasie sam przyznasz ze nawet 40" to jest malo. Przekatna "ginie" po montazu na scianie (ale to tylko moje subiektywne spostrzezenie).
Na taką odległość (3m) to brałbym pod uwagę co najmniej 46". Chyba, że jest to jeden z pierwszych LCDków w domu, wtedy zanim człowiek się przyzwyczai, może trochę czasu minąć. Uważam podobnie jak Zapote. Również nie jest to mania wielkości, ale po prostu obraz tak ładnie wygląda, że chce się jeszcze większy model - na którym będzie więcej widać z określonej odległości.
zapote napisał(a):
Pytanie brzmi: A jaki teraz TV uzywasz?
37" to odrzuc od razu.
Ja sam rok temu kupilem 40" a teraz chce zmienic na 46"(mimo iz odleglosc do ogladania mam ok 2m) i nie jest to mania posiadania duzego tv.
Posiadam PS3 i w 40" juz sie nie mieszcze
Na takim kacie na wieszaku to po jakims czasie sam przyznasz ze nawet 40" to jest malo. Przekatna "ginie" po montazu na scianie (ale to tylko moje subiektywne spostrzezenie).
TV będzie służył głównie to tv, potem filmy/koncerty blu-ray/dvd i jak już będzie to xbox (zdecydowanie bardziej rozrywkowo niż maniakalnie).
Pozdrawiam,
Łukasz
Z telewizorami Sony fajnie współpracuje PS3. Wykorzystując Bravia Sync można sterowań tylko pilotem od telewizora (w gry w ten sposób nie obsługiwałem). Tylko gry drogie..