anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jaki telewizor wybrać (37EX500, 40EX500, 40EX710)

profile.country.pl_PL.title
gajovy
Nowicjusz

Jaki telewizor wybrać (37EX500, 40EX500, 40EX710)

:c37

Planuje w najbliższym czasie (prawdopodobnie przed 24.XII.2010r.) zanabyć drogą kupna telewizor SONY. Na uwadze mam 3 modele:

1) KDL-37EX500 / KDL-40EX500
2) KDL-40EX710

Dodam, że:

1) odległość z jakiej będzie oglądany obraz to ~3 m,
2) nie jestem wideo/telemaniakiem
3) TV będzie współpracował z: HT-SF360, BDP-S360 a później z dekoderem platformy "n" i MOŻE xbox360 (piszę o tym ale nie wiem czy to ma znaczenie)

Proszę o podpowiedź! Który model polecacie? Dlaczego?

Pozdrawiam, i czekam na podpowiedź...
Łukasz

22 ODPOW. 22
Tomekisk
Początkujący

Witam!!!
Trochę odświeżam temat ponieważ mam pytanko.
czym się różnią te dwa modele sony kdl 40ex500 a kdl 40ex501?
porównując dane techniczne są identyczne:
http://www.sony.pl/comparison/kdl40ex50 ... 40ex710aep

I jak jest z tą gwarancją sprzedawca w saturnie powiedział mi że sony już nie daje 5 lat gwarancji tylko 2 lata??

W saturnie cena moim zdaniem okazyjna 2540zł a na necie minimalna 2498zł.

Aha i czy warto dołożyć kasę ok.500zł do ex710 żeby mieć wszystko to samo tylko podświetlenie edge led zamiast ccfl, na grubości TV mi nie zależy.

TV będę oglądał 2-4m, podłączony będzie dekoder cyfrowy z kablówki przez HDMI i przez scart odtwarzacz DVD.

Zimny_
Użytkownik

Witaj,

Tomekisk napisał(a):

czym się różnią te dwa modele sony kdl 40ex500 a kdl 40ex501?

Wyglądem. Dolna listwa jest w innym kolorze, reszta bez zmian.

Tomekisk napisał(a):

I jak jest z tą gwarancją sprzedawca w saturnie powiedział mi że sony już nie daje 5 lat gwarancji tylko 2 lata??

Gwarancja w sklepach Sony Center i Sony Style do dnia 31 grudnia 2010 roku jest na 5 lat. W innych sklepach jeśli chcesz, to musisz dodatkowo dokupić.

Tomekisk napisał(a):

W saturnie cena moim zdaniem okazyjna 2540zł a na necie minimalna 2498zł.

2540 brzmi fajnie. Jak się postarasz, to może coś jeszcze utargujesz :c18

Tomekisk napisał(a):

Aha i czy warto dołożyć kasę ok.500zł do ex710 żeby mieć wszystko to samo tylko podświetlenie edge led zamiast ccfl, na grubości TV mi nie zależy.

Ciężko powiedzieć, czy warto. EX500 jest dobrym telewizorem, w swojej półce cenowej nie wiem czy znajdziesz lepszy. Obraz ma bardzo fajny. Ja mam W5500, który pod względem parametrów nieznacznie różni się od EX500. Do niego Nka i Cyfra. Obraz na kanałach HD świetny, na kanałach SD dobry, lub bardzo dobry (zależy od kanału). Najlepiej spokojnie w sklepie porównać te dwa modele. Jeśli obraz na EX500 będzie satysfakcjonujący, to po co przeszkadzać?

Tomekisk napisał(a):

TV będę oglądał 2-4m, podłączony będzie dekoder cyfrowy z kablówki przez HDMI i przez scart odtwarzacz DVD.

Na taką odległość najlepiej 46", chociaż jak się uprzeć to 40" też będzie ok.
DVD pod SCART nie da bardzo dobrego obrazu. W różnicy ceny miedzy EX710 a EX500 będziesz miał odtwarzacz Blu ray, lub DVD pod HDMI...

Tomekisk
Początkujący

Gwarancja w sklepach Sony Center i Sony Style do dnia 31 grudnia 2010 roku jest na 5 lat. W innych sklepach jeśli chcesz, to musisz dodatkowo dokupić.

Hmmm..... dlaczego?? czym się różnią TV bravia sprzedawane w sony center a w innych sklepach RTV?? no chyba że w tym całym sony center te dodatkowe 3 lata gwarancji są już wliczone dodatkowo w cenę TV.

W różnicy ceny miedzy EX710 a EX500 będziesz miał odtwarzacz Blu ray

To też mi przyszło na myśl, ale mam inne pytanko, jak w tych nowszych odtwarzaczach DVD czy Blu-ray wygląda te całe skalowanie niższych rozdzielczości do 1080p??
Wczoraj u znajomego widziałem urywek filmu Incepcja z płyty DVD odtwarzanej w komputerze a wyświetlany poprzez HDMI na jego TV LG 42" LED, no i tragedia, nie chodzi tyle o jakość obrazu bo dla mnie wyglądało to bardzo dobrze ale o jego wielkość.
Nie dość, że na TV były już czarne pasy to i sam film jeszcze je posiadał, więc wyświetlany obraz zajmował może nie więcej jak 1/3 wysokości całej matrycy.

Na taką odległość najlepiej 46", chociaż jak się uprzeć to 40" też będzie ok.

Wow 46" to dla mnie już troszkę za duży ten obraz był, no może nie obraz:) ale sam TV, ogromny. Chociaż na uwadze mam to, że od 46" TV powieszenie i wieszak sony daje gratis.

Zimny_
Użytkownik

Tomekisk napisał(a):

Hmmm..... dlaczego?? czym się różnią TV bravia sprzedawane w sony center a w innych sklepach RTV?? no chyba że w tym całym sony center te dodatkowe 3 lata gwarancji są już wliczone dodatkowo w cenę TV.

Jak dobrze wiesz, telewizory nie różnią się niczym. Promocje, oferty sieci sklepów są ich wewnętrzną sprawą. Dokładniejszą odpowiedź możesz uzyskać kontaktując się z Sony Center.

Tomekisk napisał(a):

To też mi przyszło na myśl, ale mam inne pytanko, jak w tych nowszych odtwarzaczach DVD czy Blu-ray wygląda te całe skalowanie niższych rozdzielczości do 1080p??

Skalowanie również zależy od filmu. Niektóre filmy są nakręcone w takim formacie, że nie da się ich skalować do 1080 bez zniekształceń. Podobnie jest w kinie, nie wszystkie filmy są na pełnym ekranie bez pasów. Większość filmów jakie oglądałem na odtwarzaczu Blu ray, na PS3 wyglądały OK.

Tomekisk napisał(a):

Wow 46" to dla mnie już troszkę za duży ten obraz był, no może nie obraz:) ale sam TV, ogromny. Chociaż na uwadze mam to, że od 46" TV powieszenie i wieszak sony daje gratis.

46" brzmi dosyć poważnie, ale w rzeczywistości na taką odległość jest dobrym rozwiązaniem. Mnóstwo osób kupuje za małe ekrany, a po miesiącu chce wymienić na większy.
Kupiłeś już coś?

telewizorek-----
Początkujący

Ex 710 nie polecam.

gajovy
Nowicjusz

Cześć!

A dlaczego nie polecasz. Ja (można powiedzieć, że) zdecydowałem się na 40 EX 710.

telewizorek-----
Początkujący

Proszę poczytaj tutaj viewtopic.php?f=215&t=8022 chyba ze my mamy pecha i kupiliśmy bubla.

Edytowano 12.01.2011
Proszę nie cytować wypowiedzi powyżej. Wiadomo do czego odnosi się Twój post, można odpowiadać przez "odpowiedz" a nie przez "cytuj".
Zimny.

oldguest
Początkujący

Z tym że to co tam jest napisane odnosi się do rozmiaru 32 cale. Sprawdziłem 40 cali i efekt nie występuje lub jest dużo mniejszy.

telewizorek-----
Początkujący

Oczywiście że do 32 ale nikt nie mówi że każdy ex 710 ma ten feler, ale są takie przypadki. Chyba że matryce w 40 są lepsze. :c18 :shock:

Edytowano 12.01.2011
Proszę nie cytować wypowiedzi powyżej. Wiadomo do czego odnosi się Twój post, można odpowiadać przez "odpowiedz" a nie przez "cytuj".
Zimny.

Zimny_
Użytkownik

A ja z mojej strony jestem przekonany co do jakości obrazu EX710. Zachęcam do przeczytania mojej wypowiedzi, w wątku który polecają forumowicze również biorący tam udział.
Link do wypowiedzi:
viewtopic.php?f=215&t=8022&p=168498#p168498

Pozdrawiam,
Zimny.