Podziel się wrażeniami!
Witam ponownie.
Ledwo co kupiłem mojej Mamie TV i od razu jest problem, a mianowicie tv sam się uruchamia jak jest w stanie czuwania, od zakupu minął tydzień a on już dwa razy sam się włączył w nocy.
Powiedzcie mi czy coś jest z nim nie tak czy coś jest włączone? (tylko nie dzieje się to codziennie) przypuszczam że coś jest uszkodzone, czy po tak krótkim użytkowaniu mogę żądać wymiany czy tylko naprawa?
pozdrawiam daro
Masz podłączony dekoder, czy DVD pod telewizor? Telewizor jest podpięty pod sprawną listwę zasilającą? Miałem tą samą sytuację z Philipsem. Nie wiem co powodowało włączanie, zmieniłem listwę i dekoder, już się nie włączał. Co najlepsze, 90% przypadków było o równej godzinie 24 Czytałem w Internecie na temat podobnych przypadków, jest ich sporo i co najciekawsze różnych, a najczęściej Samsung. Nie wiem czy jest to wina telewizora, ja utrzymuję że nie. Skonsultuj się z serwisem, sam jestem ciekawy co powiedzą. Jak będziesz miał jakieś informacje, to daj znać.
Acha, jeśli kupiłeś niedawno telewizor, to możesz spróbować wymienić go w sklepie na inny egzemplarz. Sprzedawca nie ma takiego obowiązku, jednak może będzie na tyle w porządku, że zgodzi się...
Dodam że do tv nie jest nic podłączone, listwy też nie mam, jest zwykły przedłużacz z trzema gniazdkami, czas włączenia to za pierwszym razem około 3 w nocy a drugi to około 24.
poczekam jeszcze kilka dni i zobaczę czy sytuacja się powtórzy, wtedy będę interweniował w serwisie
Jeśli nie masz listwy, to przyczyną może być skok napięcia w sieci. Telewizor dostaje impuls i uruchamia się. Poza tym możesz spalić w ten sposób LCD, a listwa nie kosztuje dużo.. Przyznam, że sytuacja z włączającymi się telewizorami jest dziwna Zainstaluj tą listwę i jak coś to zgłoś do serwisu - i daj znać co się stało.
pytanie tylko czy TV sam sie włączy i zaraz wyłączy nie wyswietlając obrazu czy włączy sie i pokazuje obraz??
u mnie 32s5600 raz na jakis czas przełączy sie z standby na on (zielona dioda) zostaje tak z 5s i znów się wyłączy
Witam Państwa ja tu nowy ale od razu znalazłem interesujacy mnie temat dotyczący mojego telewizora.Sam się włącza,sytuacja jest taka jak poniżej:
pytanie tylko czy TV sam sie włączy i zaraz wyłączy nie wyswietlając obrazu czy włączy sie i pokazuje obraz??
u mnie 32s5600 raz na jakis czas przełączy sie z standby na on (zielona dioda) zostaje tak z 5s i znów się wyłączy
Sprawdź zasilanie. Jeśli okaże się że nic nie pomogło i oddasz telewizor do serwisu - to napisz o tym co stwierdził serwis. Ciekawy jestem co mogło być przyczyną, jeśli nie to co pisałem.
U mnie tak samo, czasem się załączy sam. Nie tylko w nocy. kiedyś i w dzień zaobserwowałem przełączające się diody z czerwonej na zieloną i po chwili odwrotnie. Obraz się nie załączył. Doczytałem że to załączało się automatyczne pobieranie oprogramowania do tunera mpeg. Tę funkcję już wyłączyłem. Natomiast co jakiś czas, od samego początku tv sam się włączał, obraz i dźwięk. Obecnie po aktualizacji softu do M 5.160, załączył się 3x dzień po dniu. Zawsze ten sam ostatnio oglądany kanał. Dodaje że tv to kdl-40s5600K kupiony w październiku 2009 roku. Zarejestrowałem już naprawę. Czekam obecnie na konsultację z serwisantem. Zobaczę co dalej. :smileyevil:
ps. Doczytałem że może pomóc powrót do ust. fabr. Problem z tym że nie mogę znaleźć takiej opcji. Czy to może być opcja "Automatyczna inicjalizacja" ?
Zresetowanie nie zaszkodzi. Jeśli w ustawieniach nie ma opcji: "ustawienia fabryczne", to w każdym dziale jak np. "ECO" masz zerowanie. Do tego automatyczna inicjalizacja.
Dzięki Zimny za zainteresowanie.
Mam w opcjach wyłączone sterowanie po hdmi, wyłączone aktualizację, info dot. usług i auto czas letni. Nie pomogło.
Mam podpięty do tv po hdmi PC oraz modem tv ASTER ( telewizję kablową) poprzez zwykłą skrętkę. Zastanawiam sie czy Aster nie daje jakiegoś impulsu. Przy wyłączonym pc tv się również włączył.
Po powrocie z pracy znowu tj w dzień tv sam się włączył w dzień.
Po tym zrobiłem tak jak pisałeś,odpiąłem dvd i rano wstałem zadowolony bo się nie włączył.
Jednak za wcześnie na optymizm bo nie minęło nawet 24h od ostatniego samowolnego uruchomienia.