anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40W5500

mikeszto
Początkujący

KDL-40W5500

Jakie są Wasze opinie na temat wymienionego modelu TV?
Czy waro kupic ten model TV , czy może polecacie coś innego w przedziale cenowym do 4.000 zl ?

Mikesz

155 ODPOW. 155
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Dekoder 1430 znam od "podszewki" i od razu zacznij zastanawiać się nad zmianą dekodera na lepszy. Obraz nie będzie zły, ale ideału będzie brakowało. 1430 to jest już stara konstrukcja, chociaż bardzo użyteczna i ciągle atrakcyjna - co zadziwiające ciągle jest w sprzedaży... Tylko brak HDMI, albo przynajmniej componenta....

bzikusek
Początkujący

hej! mam pytanko. czy może mi ktoś pomóc. nie wiem dlaczego mój kdl-40w5500 smuży. gdy włączę redukcję zakłóceń to bardzo, a gdy wyłączę to mniej. chyba że juz jestem przewrazliwiony. :-(

Zimny_
Użytkownik

Jakie urządzenia i w jaki sposób masz podłączone?

Tomski1976
Początkujący

Witam,

Juz po zakupie KDL 40W-5740 :thumbsup:
Do tego zestawu zakupilem takze kino domowe DAV-DZ880W

Wszystko chodzi elegancko. Telewizja kablowa (analogowa) chodzi przez kino domowe bez problemu oprócz w sumie jednego kanału telewizyjnego - FUN4 - jest to kanal muzyczny - gdzie dźwięk jest słyszalny tylko z przedniego prawego głośnika kina domowego, żadnego innego.

Czy ktoś wie czym może to być spowodowane ? Sprawdzałem różne ustawienia, opcje i nie mogę niczego wskórać. Inne programy tv chodzą na wszystkich głośnikach.

Dzięki za wszelaką pomoc.

Tomski1976
Początkujący

czy moze to byc zwiazane z samym kanalem TV ?
Bo niektore kanaly/programy/filmy nie emituja Audio na 5.1, ale tylko na srodkowy glosnik

Zimny_
Użytkownik

Wtedy powinny nadawać nei w mono tylko w stereo. Możesz wrzucić na ten kanał i zobaczyć w informacjach o kanale jak nadaje. Poza tym chyba żaden kanał nie nadaje ciągle w 5.1. DD jest włączane przy wybranych audycjach. W kinie domowym możesz ustawić przeróżne kombinacje, tak że dźwięk stereo będzie na wszystkich głośnikach, ale nie będzie wykorzystywane DD. Jak wrzucisz na ten kanał, to nie możesz zmienić ustawień w kinie?

marbab
Początkujący

Witam ponownie. Od wczoraj jestem szczesliwym posiadaczem 37W5500!! Oczywiscie wczoraj bylem zajety podziwianiem tego cuda i probowaniem dojsc "co, gdzie, do czego" :).
Juz widze, ze bede mial mnostwo pytan, i mam nadz., ze bede mogl na Was - Szanowni Forumowicze polegac.
Moje wrazenia na goraco: TV wyglada nie pieknie, lecz przepieknie. Wczesniej pisalem, ze na polkach w sklepach podobal mi sie najmniej, ale sklep to nie dom. TV wpasowal sie wygladem od razu do pokoju. Wyglad w5500 to klasa, elegancja, estetyka, skromnosc i potega zarazem, bez zbednych, szpetnych ozdobnikow. W5500 z pewnoscia jest ozdoba pokoju.
Co do obrazu, tak jak wczesniej pisal Zimny obraz przez Euro z Pionka1430 nie zachwyca, ale spodziewalem sie czegos gorszego, naprawde nie jest zly, natomiast angielska tv (Freeview - wudowany modem w tv, ktory umozliwia odbior kilkudziesieciu kanalow nadawanych cyfrowo) - rewelacja. Az sie boje pomyslec co to bedzie, kiedy podlacze moje DVD Sony!! Na razie niestety musze czekac na kabel HDMI, ktory ma przyjsc za kilka dni :(
Dzwiek - jak dla mnie bardzo dobry, menu - czytelne i proste w obsludze. Podczas przelaczania programow, gdy ekran jest ciemny, widze jasne przebarwienia (lekkie) miejscami, ale w ogole mi to nie przeszkadza podczas ogladania, wiec nie ma problemu :).
Dzieki wszystki za wczesniejsze porady!
Czy ktos jakies pojecie nt kalibracji?
Dzieki i pozdrawiam

emale-----
Początkujący

Nie od dziś wiadomo, że charakterystyka obrazu HD, sygnału, rozdzielczości i szczegółów, bardziej pasuje do telewizorów 40" i większe.

Zimny, możesz to rozwinąć?

Zimny_
Użytkownik

Emale - chodzi o wielkość ekranu proporcjonalną do oddawania szczegółów obrazu Full HD. Na małym ekranie (czyli 32") obraz też może być bardzo ładnej jakości, z jednym ale. Obraz Full HD polega na pokazywaniu szczegółów obrazu. Masz np. łąkę którą rozwiewa wiatr. Na ekranie min 40" źdźbła będą widoczne w dużo większej liczbie, ostrzejsze i po prostu większe niż na ekranie 32" i niżej. Jest to spowodowane wielkością ekranu. Porównując dwa dwa rozmiary będące obok siebie, stojąc w odpowiedniej odległości, najłatwiej można zobaczyć tą różnicę. Nie chodzi o to, że na mniejszym ekranie będzie gorszy obraz, ale najzwyklej nie osiągnie on tylu szczegółów, co jego większy brat. Na forum znajdziesz więcej podobnych tematów.

Zimny_
Użytkownik

Marbab, w końcu z telewizorkiem :D Cieszę się, że rady przydały się i jesteś zadowolony. Co do kalibracji, to najlepiej jak przeprowadza ją firma zewnętrzna. Do profesjonalnej kalibracji musisz mieć parę specjalnych urządzeń mierzących parametry i płytę z planszami - co jest kosztowne. Była możliwość ściągnięcia płyty za free z netu. Niestety już tak nie można, trzeba zapłacić. Zablokowali tę możliwość. Kalibracja dużo daje, i polecam jej przeprowadzenie. Jednak dla osób które nie chcą dodatkowo płacić za kalibracje (od 100zł-300zł) polecam usiąść z instrukcją przed telewizorem i sumiennie dostosować ustawienia obrazu do swoich preferencji. Najważniejsze jest zrozumienie funkcji telewizora, co się stanie jeśli coś przestawię. Jeśli coś się źle ustawi, zawsze można przywrócić ustawienia fabryczne, więc większego problemu nie ma.