anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL-40W5740 i dostosowanie proporcjiekranu...

siwybob
Początkujący

KDL-40W5740 i dostosowanie proporcjiekranu...

Witam ponownie :)
Mam kolejne pytanie:
Na razie korzystam z analogowej kablówki. Bawię się dostosowaniem proporcji ekranu (smart, wide, zoom itd)
Czy możliwe jest indywidualne dostosowanie proporcji każdego programu?
Chodzi mi o to żeby np. Poslat wyświetlany był w trybie zoom, tvn w smart, tvp1 w wide itp.
Wydaje mi się że tak :), trochę zacząłem kombinować, ale nie wiem która z opcji jest za to odpowiedzialna... Jak te zmiany zapisać, zapamiętać w systemie?

sorki za ogólniki i sktóty myślowe :)

THX
siwybob

3 ODPOW. 3
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Nie ma takiej możliwości. Można przypisać ustawienia do danego portu/wejścia, ale do kanałów to pierwszy raz słyszę.

siwybob
Początkujący

To szkoda... :( Znalazłem tylko opcję która dobiera automatycznie najlepsze proporcje danego programu... Niestety nie zawsze jest to zadowalające... No nic, trudno... :)

Zauważyłem też że np. TVN24 czy jest wyświetlane w trybie: zoom, smart czy wide wygląda podobne, zachowany jest format 16/9, widać wszystkie paski itd... Zależy to zapewne od sygnału nadawcy, no ale nie wiem...

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

TVN24 nadaje stale w formacie 16:9. Kanał formatem jest dopasowany do ekranu, stąd taki efekt. Reszta (większość) kanałów nadaje w innych formatach (najczęściej w 4:3) i wtedy jest potrzebne formatowanie telewizora. Do tego jak na pewno zauważyłeś, ten sam kanał może nadawać obraz sformatowany przez siebie na różne sposoby. Jak leci film na np. 2jce w formacie 16:9, to 2jka formatuje film do 4:3. Wtedy powstają te paski u góry i na dole. Jak włączą reklamę, paski znikają i reklama jest na całym ekranie. Jest od podstaw dostosowana do formatu danego programu.
Ja nie mogę się doczekać, jak wszystkie kanały będą nadawane w 16:9, jak TVN24..