Podziel się wrażeniami!
Witam ponownie
Mam kolejne pytanie:
Na razie korzystam z analogowej kablówki. Bawię się dostosowaniem proporcji ekranu (smart, wide, zoom itd)
Czy możliwe jest indywidualne dostosowanie proporcji każdego programu?
Chodzi mi o to żeby np. Poslat wyświetlany był w trybie zoom, tvn w smart, tvp1 w wide itp.
Wydaje mi się że tak , trochę zacząłem kombinować, ale nie wiem która z opcji jest za to odpowiedzialna... Jak te zmiany zapisać, zapamiętać w systemie?
sorki za ogólniki i sktóty myślowe
THX
siwybob
Nie ma takiej możliwości. Można przypisać ustawienia do danego portu/wejścia, ale do kanałów to pierwszy raz słyszę.
To szkoda... Znalazłem tylko opcję która dobiera automatycznie najlepsze proporcje danego programu... Niestety nie zawsze jest to zadowalające... No nic, trudno...
Zauważyłem też że np. TVN24 czy jest wyświetlane w trybie: zoom, smart czy wide wygląda podobne, zachowany jest format 16/9, widać wszystkie paski itd... Zależy to zapewne od sygnału nadawcy, no ale nie wiem...
TVN24 nadaje stale w formacie 16:9. Kanał formatem jest dopasowany do ekranu, stąd taki efekt. Reszta (większość) kanałów nadaje w innych formatach (najczęściej w 4:3) i wtedy jest potrzebne formatowanie telewizora. Do tego jak na pewno zauważyłeś, ten sam kanał może nadawać obraz sformatowany przez siebie na różne sposoby. Jak leci film na np. 2jce w formacie 16:9, to 2jka formatuje film do 4:3. Wtedy powstają te paski u góry i na dole. Jak włączą reklamę, paski znikają i reklama jest na całym ekranie. Jest od podstaw dostosowana do formatu danego programu.
Ja nie mogę się doczekać, jak wszystkie kanały będą nadawane w 16:9, jak TVN24..