Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich forumowiczów.
Mam dylemat w wyborze telewizora. Waham się między dwoma modelami:
KDL-55HX855 i KDL-55HX925.
Proszę o porady bądź sugestie, które pozwolą mi dokonać wyboru.
Głównym zadaniem telewizora będzie odbór programów z cyfry +, oraz odtważanie blu ray.
Różnica w cenie między tymi modelami na dzień dzisiejszy to 2500,00zł, dodatkowo do HX925 dołączona jest kamerka ,2 pary okularów i gwarancja na 5 lat.
Nie wiem czy HX925 (jako starszy model) ma te same możliwości jeżeli chodzi np. o DLNA, HbbTV, sterowanie z poziomu smartfona z androidem itp.
Podobno 3D jest poprawione w HX855 i zachowuje się lepiej niż HX925.
Porównując obraz 2D w stojących obok siebie telewizorach korzystniej wypada 925, ale może są różnice o których ja nie wiem a mogą mieć istotny wpływ w użytkowaniu tych modeli.
Będę wdzięczny za każdą radę.
Sprawdzając w historii forum nie napotkałem podobnego porównania chyba, że coś przeoczyłem to poproszę o linka.
To, co w 3D poprawiono dla HX855 nie rekompensuje jakości całego obrazu w HX925. Ta różnica w cenie nie jest z kosmosu. Inaczej skonstruowany ekran, inne dyfraktory, inne podświatlenie. Kupując telewizor zawsze sugeruję się najpierw jakością obrazu. A póki co na rynku nie ma lepszego obrazu z LCD jak w modelach serii HX9xx. Można zawsze sie czepiać kątów, cloudingu itp., ale ktoś kto nie jest ślepy i wykonuje porównania modeli innych marek zauważy znaczną różnicę w wysyceniu i ostrości barw. Co do obsługi formatów plików, to dodam tylko tyle: telewizory o dużych przekątnych optymalny obraz uzyskują z pełnego HD, a zatem na dzień dzisiejszy wyłącznie z krążków BD. Jeśli ktoś uważa, że z pliku skompresowanego (obojętnie jakiego formatu) da się wycisnąć tyle, co z BD, znaczy, że oczekuje cudu. Gdyby najbardziej zaawansowana algorytmika matematyczna była w stanie zastąpić fizykę, nie inwestowanoby w rozszerzanie pojemności pamięci. Zatem zanim ktoś zechce wyświetlić film FULL HD 3D z pliku o pojemności kilku GB, niech najpierw usiądzie i spokojnie się zastanowi czego właściwie oczekuje.
Moim zdaniem HX925 zapewni trochę lepszy obraz w przypadku 2D. Możesz jeszcze poczekać na HX950, ale został on dopiero co zaprezentowany, więc zapewne troszeczkę poczekamy aż trafi do sprzedaży.
Gdybym ja miał wybierać pomiędzy tymi modelami (nie biorąc pod uwagę ceny), zdecydowałbym się na HX925 - zauroczył mnie swoim obrazem. HX855 ma nowsze rozwiązania, płynniejsze algorytmy, ulepszoną elektronikę, lepszy panel - również jest świetny. 3D wypada lepiej w nowym modelu, jednak w HX920 nie było źle. Nie miałem możliwości na żywo porównać tych dwóch telewizorów - sądzę, że to powinna być podstawa przy zakupie. Schodząc na ziemię, różnica w cenie to 2-3 tys zł.
Jeśli zależy Ci na 2D (a masz ku temu dobry sygnał z Cyfry+) śmiało polecałbym od siebie HX920 (HX925), natomiast gdy szukasz mocnych wrażeń w świecie 3D HX850 (HX855) będzie niezastąpiony co zostało naukowo udowodnione: EISA dla 55HX850.
Moim subiektywnym zdaniem HX920 sprawdzi się lepiej w codziennym życiu całego domu. 850-ka jest niesamowita jeśli chodzi o 3D ale w 2D bardziej podoba mi się obraz z 920-ki, a przecież to 99,9% czasu będziesz właśnie z tej technologii korzystał.
Jeśli włączysz 3D na 920-ce nie będziesz musiał się wstydzić przed znajomymi a do tego masz trochę grosza więcej w portfelu i dodatki takie jak okulary czy kamerę (polecam Skype - używam bo niestety dzieli mnie duża odległość z bliską osobą i w ten sposób sobie to rekompensuję).
P.S. jaka jest dodatkowa gwarancja? Jest to gwarancja producencka czy ubezpieczenie?
Tak naprawdę jest to ciężkie pytanie. Moim zdaniem różnica w cenie może zadecydować..