Podziel się wrażeniami!
Witam Jestem nowy na forum i jeszcze nie mogę się odnaleźć. Szukalem tematu zwiazanego z modelem nx500. Jestem zainteresowany w niedalekiej przyszlosci kupnem tego telewizora ale chciałbym usłyszeć jeszcze jakieś opinie (
jestem raczej laikiem jesli chodzi o telewizory dlatego ciężko mi sprecyzować o co mi chodzi w opiniach dokładnie - raczej o jakość obrazu , czy są jakieś problemy z podłączaniem sprzętu typu dvd , komputer , itp)
Chyba że polecacie coś innego 40 cali w podobnej cenie to też z checia przeczytam.
Jeżeli jest już temat na forum odnośnie tego modelu to poproszę o link.
Nie mam pojęcia jak prezentuje się cenowo NX500. Podejrzewam, że cena tego modelu (40") to ok 4 tys zł. W takim przypadku jeśli głównie zależy Ci na jakości obrazu, to lepiej przyjrzałbym się EX500, czy jak znajdziesz gdzieś w sieci modele W5500. Największym minusem NX500 jest starszy silnik Bravia Engine 2. W nowych telewizorach jest używana wersja "3". Nie jest to tak, że obraz na nim będzie nie do przyjęcia, ale na modelach które podałem będzie to wyglądało ładniej. Na NX500 HD wygląda bardzo ciekawie. Ja mam W4500 (starszy i słabszy od NXa) z silnikiem BE2 (Bravia Engine 2) i nie narzekam. Nawet kanały w Standard Definition (SD) z satelity wyglądają świetnie. Spełnia moje oczekiwania. Do tego NX500 jako nowszy model ma sporo więcej funkcji multimedialnych (nie w porównaniu do EX500), takich jak odczytywanie Divix z USB, duże możliwości DLNA. Do tego fajny design. EX500 za to ma Motionflow - czyli 100Hz - system odpowiadający za płynność obrazu. NX500 nie posiada. Osobiście stawiam większy priorytet na jakość obrazu i raczej wybrałbym EX500. Jednak podkreślam, że NX500 nie jest złym modelem i nie znam jego ceny - a od tego również zależy ocena telewizora.
Tu masz porównanie EX500 z NX500:
http://www.sony.pl/comparison/kdl40nx50 ... 40ex500aep
Cenowo oba modele to praktycznie ta sama półka jedynie nx500 jest droższy o niecałe 200zł. Tak jak wspomniał Zimny pomiędzy ex500 i nx 500 jest sporo różnic, teraz nasuwa się pytanie czy bardziej istotny przy wyborze jest wygląd samego modelu czy lepsza jakość oferowanego obrazu. W przypadku drugiej opcji lepszym wyborem będzie ex500 który lepiej sobie radzi z obróbką materiału o słabszej jakości (SD). Ale tutaj już dużo zależy od samych priorytetów.
oczywiscie bardziej zalezy mi na jakośći obrazu choc nie powiem ze design ma bardzo fajny nx500. Dzieki za info . Mysle ze skusze sie jednak na ex500 . Dziekuje jeszcze raz
Zawsze można wziąć HX700 albo NX700 będzie i jakość i design
CS Bielsko no tak, ale to już wtedy trochę inna półeczka cenowa jakby nie patrzeć, chociaż ceny hx700 ostatnio całkiem przyjemnie spadły i już nie ma takiej przepaści między nim, a ex500 jak było to na początku. Co do serii NX to chyba nie ma nic lepszego do powieszenia na ścianie, ewentualnie postawienia na aluminiowej podstawie
niestety te 700-setki przekraczają mój budżet przeznaczony na zakup tv
No to masz już wszystko rozpisane brać to co się bardziej Tobie odpowiada, jeżeli stawiasz na jakość obrazu zwłaszcza w przypadku słabszego sygnału (SD) to ex500 lepiej nada się do tego zastosowania, tym bardziej przy aktualnych cenach które zaczynają się od 2700zł za wersje 40 calowe.
Rozumiem ze ex500 nie tylko przy slabszym sygnale ma lepsza jakosc obrazu ale ogolnie dzieki temu calemu silnikowi bravia engine 3 tak ?
Przy dobrej jakości sygnale czyli HD tak dużej różnicy w obrazie nie będzie widać- zasadnicza różnica między BE2 i BE3 to odnosiła się do słabszego sygnału, który nie oszukujmy się wciąż dominuje w naszych domach. Trochę lepsza czerń może być na korzyść ex500.