anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

KDL46EX720 - nie startuje

profile.country.pl_PL.title
BDPX-----
Początkujący

KDL46EX720 - nie startuje

Witam

Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.

Dzisiaj około 18:00 włączam TV a tu zonk...pojawia się napis SONY po czym ekran gaśnie, zielona dioda się pali ale dalej nic się nie dzieje. TV sam się restartuje i tak w kółko. Czasem się uruchomi i pokazują się kanały TV naziemnej ale nie ma żadnej reakcji i TV znowu sam się restartuje. Czasami wyłączy się po takiej pentli i czerwona dioda mruga 8 razy. Dodam, że TV jest na gwarancji, raz była już wymieniana matryca i zasilacz na gwarancji (serwisant przywiózł felerną matrycę i naprawa trwała ponad miesiąc) ale wtedy mrugała dioda 5 razy a teraz 8 razy. Ktoś wie co się dzieje? Zgłosiłem już sprawę do serwisu ale z racji, iż mamy weekend to może ktoś coś doradzi. A zapomniałem, że przy starcie jak pojawia się napis SONY to raz jest dźwięk powitania a raz go nie ma i ekran albo robi się od razu czarny tak jakby matryca nie startowała a raz matryca widać że się pali ale nie ma postępu i reset TV i tak w kółko aż do czerwonej diody mrugającej 8 razy.

Mocno mnie ta sytuacja podirytowała, ponieważ to już druga awaria w rocznym okresie użytkowania a TV został zakupiony dokładnie 10.10.2011 roku więc heloł o co kaman??

6 ODPOW. 6
Mylagos
Użytkownik

Witam.
Mruganie diody, jest oznaką jakiejś usterki, ale jakiej dokładnie to trudno powiedzieć. Największą wiedzę na ten temat będzie miał serwisant więc radzę poczekać na jego wizytę ( nie sądzę by na forum znalazł się technik znający dokładną budowę telewizorów od strony czysto sprzętowej ).

stubbs.
Użytkownik

Po pierwsze - bardzo dobrze zrobiłeś zgłaszając TV do naprawy.
EX720 jest udanym modelem i takie przypadki jak Twój to raczej rzadkość niż norma w tej serii.
Z rzeczy, które na próbę możesz zrobić samemu w domu, to odłączenie wszystkich urządzeń od TV oraz samego TV od prądu na jakiś czas. Później ponownie poskładaj zestaw w całość i sprawdź czy wszystko działa.

Zapytam jeszcze Ciebie co masz podłączone do TV, czy może jakieś urządzenie (być może niedawno dodane do TV) mogło zakłócić jego pracę?

Pozdrawiam Stubb
BDPX-----
Początkujący

Na stałe podłączony mam dekoder cyfry + ale dzień wcześniej podpiąłem przez HDMI laptopa bo chciałem sprawdzić jak to działa i działało, w dniu kiedy wystąpiła awaria rano TV działał normalnie, wieczorem dopiero przestał startować. A i czy fakt, iż tabel HDMI był cały czas wpięty (ten z laptopa) mógł mieć wpływ na uszkodzenie?? Spróbuje odpiąć dekoder cyfry + i zobaczymy co będzie rano.

Edit:

Zrobiłem jak napisałeś stubb i pomogło. TV działa normalnie. Przedtem cyfra + była wpięta w HDMI 1 a teraz jest w HDMI 3. Nie próbowałem pod HDMI 1 bo TV wisi na ścianie bardzo blisko i mam kiepskie pole do manewrowania. Przedtem jak TV przestał działać, to raz udało się wejść w menu wyboru złącza ale HDMI 1 nie było aktywne. Może jakiś zwis oprogramowania się pojawił. Nie wiem, ważne że TV działa ale serwisu i tak nie odwołuję. Niech przyjadą i zobaczą co jest grane. Może jakiś błąd w systemie jest.

stubbs.
Użytkownik

Serwisu nie odwołuj w żadnym wypadku ;) w końcu od tego są.

Przyczyną może również być niesprawny kabel HDMI. Polecam sprawdzenie czy na innym kablu będzie się powtarzał efekt. Nie zaszkodzi a może pomoże, a serwis i tak już w drodze do Ciebie.

Cieszę się, że mogłem Ci pomóc i przywrócić TV do życia :smileythumbsup:.

Pozdrawiam Stubb
BDPX-----
Początkujący

No i dobrze że serwisu nie odwołałem, bo okazało się, że pomimo iż TV "powstał" to serwisant próbował zrobić aktualizację softu przez USB. W trakcie aktualizacji pojawił się błąd.

Sprawa zakończyła się wymianą u mnie w domu płyty głównej.

Reasumując po roku pracy w TV wymieniono na nowe matrycę, zasilacz oraz pytę główną. Generalnie to tylko obudowa i kabel zasilający są "stare". A tak z ciekawości to muszę się dowiedzieć w serwisie bo o tym zapomniałem, czy na wymienione podzespoły obowiązuje nowa gwarancja, jak to jest generalnie. Bo np. tydzień przed końcem gwarancji pada matryca. W przedostatnim dniu gwarancji zostaje wymieniona na nową. I jak to jest zostaje 1 dzień gwarancji na całkiem nową matrycę?? Ktoś potrafi odpowiedzieć na to pytanie??

Pozdrawiam

P.S.

1. Mruganie czerwonej diody 8 razy oznacza uszkodzenie albo płyty głównej albo oprogramowania - wymiana płyty głównej
2. Mruganie czerwonej diody 5 razy oznacza uszkodzenie matrycy - wymiana matrycy.
3. Wyłączenie TV fizycznie z sieci na 10 minut powoduje zresetowanie TV (jakby się komuś zawiesił).
Te informacje otrzymałem dzisiaj od serwisanta.

Pozdrawiam

stubbs.
Użytkownik

BDPX napisał(a):

...A tak z ciekawości to muszę się dowiedzieć w serwisie bo o tym zapomniałem, czy na wymienione podzespoły obowiązuje nowa gwarancja, jak to jest generalnie. Bo np. tydzień przed końcem gwarancji pada matryca. W przedostatnim dniu gwarancji zostaje wymieniona na nową. I jak to jest zostaje 1 dzień gwarancji na całkiem nową matrycę?? Ktoś potrafi odpowiedzieć na to pytanie??

Z informacji jakie posiadam i ogólnie przyjętych zasad gwarancyjno-serwisowych nie udziela się dodatkowej gwarancji na wymienione podzespoły (choć mogło się coś zmienić w prawie). Czyli Twoje obrazowanie jest poprawne - jeśli wymienią Ci część przed końcem gwarancji, to obowiązuje na nią gwarancja całego urządzenia tylko na pozostały okres. Chyba, że producent stwierdzi inaczej lub będziesz miał zapis w karcie gwarancyjnej mówiący o różnych okresach gwarancji na różne podzespoły. Kiedyś były w sprzedaży pralki z hasłem 7 lat gwarancji na obudowę i jej lakierowaną powłokę, reszta podzespołów miała 2 lata gwarancji.

Pozdrawiam Stubb