Podziel się wrażeniami!
Witam
Jest to mój pierwszy post na tym forum więc proszę o wyrozumiałość.
Dzisiaj około 18:00 włączam TV a tu zonk...pojawia się napis SONY po czym ekran gaśnie, zielona dioda się pali ale dalej nic się nie dzieje. TV sam się restartuje i tak w kółko. Czasem się uruchomi i pokazują się kanały TV naziemnej ale nie ma żadnej reakcji i TV znowu sam się restartuje. Czasami wyłączy się po takiej pentli i czerwona dioda mruga 8 razy. Dodam, że TV jest na gwarancji, raz była już wymieniana matryca i zasilacz na gwarancji (serwisant przywiózł felerną matrycę i naprawa trwała ponad miesiąc) ale wtedy mrugała dioda 5 razy a teraz 8 razy. Ktoś wie co się dzieje? Zgłosiłem już sprawę do serwisu ale z racji, iż mamy weekend to może ktoś coś doradzi. A zapomniałem, że przy starcie jak pojawia się napis SONY to raz jest dźwięk powitania a raz go nie ma i ekran albo robi się od razu czarny tak jakby matryca nie startowała a raz matryca widać że się pali ale nie ma postępu i reset TV i tak w kółko aż do czerwonej diody mrugającej 8 razy.
Mocno mnie ta sytuacja podirytowała, ponieważ to już druga awaria w rocznym okresie użytkowania a TV został zakupiony dokładnie 10.10.2011 roku więc heloł o co kaman??
Witam.
Mruganie diody, jest oznaką jakiejś usterki, ale jakiej dokładnie to trudno powiedzieć. Największą wiedzę na ten temat będzie miał serwisant więc radzę poczekać na jego wizytę ( nie sądzę by na forum znalazł się technik znający dokładną budowę telewizorów od strony czysto sprzętowej ).
Po pierwsze - bardzo dobrze zrobiłeś zgłaszając TV do naprawy.
EX720 jest udanym modelem i takie przypadki jak Twój to raczej rzadkość niż norma w tej serii.
Z rzeczy, które na próbę możesz zrobić samemu w domu, to odłączenie wszystkich urządzeń od TV oraz samego TV od prądu na jakiś czas. Później ponownie poskładaj zestaw w całość i sprawdź czy wszystko działa.
Zapytam jeszcze Ciebie co masz podłączone do TV, czy może jakieś urządzenie (być może niedawno dodane do TV) mogło zakłócić jego pracę?
Na stałe podłączony mam dekoder cyfry + ale dzień wcześniej podpiąłem przez HDMI laptopa bo chciałem sprawdzić jak to działa i działało, w dniu kiedy wystąpiła awaria rano TV działał normalnie, wieczorem dopiero przestał startować. A i czy fakt, iż tabel HDMI był cały czas wpięty (ten z laptopa) mógł mieć wpływ na uszkodzenie?? Spróbuje odpiąć dekoder cyfry + i zobaczymy co będzie rano.
Edit:
Zrobiłem jak napisałeś stubb i pomogło. TV działa normalnie. Przedtem cyfra + była wpięta w HDMI 1 a teraz jest w HDMI 3. Nie próbowałem pod HDMI 1 bo TV wisi na ścianie bardzo blisko i mam kiepskie pole do manewrowania. Przedtem jak TV przestał działać, to raz udało się wejść w menu wyboru złącza ale HDMI 1 nie było aktywne. Może jakiś zwis oprogramowania się pojawił. Nie wiem, ważne że TV działa ale serwisu i tak nie odwołuję. Niech przyjadą i zobaczą co jest grane. Może jakiś błąd w systemie jest.
Serwisu nie odwołuj w żadnym wypadku w końcu od tego są.
Przyczyną może również być niesprawny kabel HDMI. Polecam sprawdzenie czy na innym kablu będzie się powtarzał efekt. Nie zaszkodzi a może pomoże, a serwis i tak już w drodze do Ciebie.
Cieszę się, że mogłem Ci pomóc i przywrócić TV do życia :smileythumbsup:.
No i dobrze że serwisu nie odwołałem, bo okazało się, że pomimo iż TV "powstał" to serwisant próbował zrobić aktualizację softu przez USB. W trakcie aktualizacji pojawił się błąd.
Sprawa zakończyła się wymianą u mnie w domu płyty głównej.
Reasumując po roku pracy w TV wymieniono na nowe matrycę, zasilacz oraz pytę główną. Generalnie to tylko obudowa i kabel zasilający są "stare". A tak z ciekawości to muszę się dowiedzieć w serwisie bo o tym zapomniałem, czy na wymienione podzespoły obowiązuje nowa gwarancja, jak to jest generalnie. Bo np. tydzień przed końcem gwarancji pada matryca. W przedostatnim dniu gwarancji zostaje wymieniona na nową. I jak to jest zostaje 1 dzień gwarancji na całkiem nową matrycę?? Ktoś potrafi odpowiedzieć na to pytanie??
Pozdrawiam
P.S.
1. Mruganie czerwonej diody 8 razy oznacza uszkodzenie albo płyty głównej albo oprogramowania - wymiana płyty głównej
2. Mruganie czerwonej diody 5 razy oznacza uszkodzenie matrycy - wymiana matrycy.
3. Wyłączenie TV fizycznie z sieci na 10 minut powoduje zresetowanie TV (jakby się komuś zawiesił).
Te informacje otrzymałem dzisiaj od serwisanta.
Pozdrawiam
BDPX napisał(a):
...A tak z ciekawości to muszę się dowiedzieć w serwisie bo o tym zapomniałem, czy na wymienione podzespoły obowiązuje nowa gwarancja, jak to jest generalnie. Bo np. tydzień przed końcem gwarancji pada matryca. W przedostatnim dniu gwarancji zostaje wymieniona na nową. I jak to jest zostaje 1 dzień gwarancji na całkiem nową matrycę?? Ktoś potrafi odpowiedzieć na to pytanie??