anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kiedy Bravia z tunerem DVB-S będzie dostępna w Polsce?

RoyalOak-----
Początkujący

Kiedy Bravia z tunerem DVB-S będzie dostępna w Polsce?

Cześć! Chcem kupić wkrótce telewizor Sony z runerem DVB-S (telewizja satelitarna). Z tego co zauważyłem, to tego rodzaju tele są dostępne w Niemczech już od jakiegoś czasu i nazywają sie W5800. W Polsce natomiast dalej ich brak, a jak wiadomo tuner DVB-S jest w tv bardzo potrzebny, bo satelitę (np. Cyfra+, Cyfrowy Polsat) możemy wtedy obsługiwać poprzez pilot od telewizora, a nie dekodera. Tak więc odpada złomowanie kolejnej skrzynki.
Z tego co zauważyłem przegladajac nowe modele na sony.pl nie zanosi sie na wprowadzenie wbudowanego tunera sat w telewizory BRAVIA z serii na Polske (przegladajac analogiczne strony DE, opisane TV mają taką opcję). Czy mogę się dowiedzieć dlaczego? Czy zamontowanie głupiego tunera wiaze sie z tak duzymi problemami? Dlaczego np. Brytyjczycy i NIemcy mogą oglądać kanały SAT o na wyciągnięcie ręki pilota TV, a Polacy nie? Chyba będę musiał kupić TV za naszą zachodnią granicą albo poczekać na konkurencję, bo wspomniany wyzej tuner jest juz teraz jednym z glownych kryteriow przy wyborze telewizora.

41 ODPOW. 41
Ravi-----
Początkujący

Odpowiedź na jedno z Twoich pytań padła w tym temacie viewtopic.php?f=57&t=4638 i viewtopic.php?f=54&t=4476 modele serii 5800 nie będą niestety oferowane w Polsce. A dlaczego tak jest ciężko stwierdzić, podobno byłby problem współpracy z polskimi operatorami platform cyfrowych.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Myślę, że większą rolę odgrywają tu platformy satelitarne. Żadna firma nie rezygnowała by z dodatkowego zysku, jakim na pewno były by modele wyposażone w ten tuner. Są pewne warunki techniczne, których nie można ominąć. Niestety, nasze realia jeśli chodzi o dostępne platformy, jakość i innowacyjność usług, ciągle jest z tyłu. Pod tym względem nie jesteśmy tu jakimiś prekursorami, nie inwestuje się w Polskę aż tyle kasy co w zagranicę. Co mamy tak naprawdę 3 operatorów (godnych uwagi tylko dwóch). Ich strategią głównie jest walka cenowa, a nie wprowadzanie nowych technologii. Chociaż Nka coraz bardziej się stara, ale i tak paruje swoje karty z jej dekoderami tak, że nie odpalisz karty na innym urządzeniu. Jak wiadomo, głównym motorem napędowym powstawania nowych technologii i ich wdrażania jest konkurencja. Mam nadzieje, że zwiększy się, co za tym idzie atrakcyjność ofert.

RoyalOak-----
Początkujący

W czym niemieckie platformy TV SAT są lepsze od takiej np. C+ czy N?

OsiRis-----
Początkujący

Lepsze? że nie mają tak "bogatej" oferty VOD, internet, zarządzanie przez internet.
poza tym wpinając to do LCD tracisz bardzo dużo - naprawdę ci tak zależy na samym ekranie?
Niemcy idą cyfrowo już ładnych parę lat dla nich satelita to coś normalnego tam wszystko leci odkąd pamiętam przez sat a Polska szkoda gadać. Największa aglomeracja śląsk pod względem zaludnienia jest wpinana ostatnia do cyfrowego nadawania sygnału.
Gdyby młodzież podeszła do obowiązku wyborczego to mielibyśmy to o co płaczesz już dawno.

RoyalOak-----
Początkujący

OsiRis napisał(a):

Lepsze? że nie mają tak "bogatej" oferty VOD, internet, zarządzanie przez internet.
poza tym wpinając to do LCD tracisz bardzo dużo - naprawdę ci tak zależy na samym ekranie

Czego tracę bardzo dużo?

OsiRis-----
Początkujący

1. nie masz recordera
2. VOD odpada
3. dodatkowe funkcje jakie świadczy ci dostawca SAT
4. praktycznie bezobsługowy zestaw z przyjaznym menu

a poza tym czy ja jestem jakimś akwizytorem by zachwalać sprzęty

moje zdanie jest takie że nie uświadczysz tego co jest w dekoderze platform C+ N i PC
telewizor będzie tylko odbiornikiem który będzie musiał dać sobie radę z ich wynalazkami i zabezpieczeniami które ciągle się zmieniają. Chyba ze chcesz programy z FTA a to już inna bajka a mój wywód traci wtedy sens

Zimny_
Użytkownik

RoyalOak napisał(a):

W czym niemieckie platformy TV SAT są lepsze od takiej np. C+ czy N?

Nie mówię tylko o niemieckich. Interesuję się technologią telewizyjną od bardzo długa. Niestety, nasza historia, mentalność ludzi i warunki ekonomiczne uniemożliwiały szybki rozwój telewizji satelitarnej. W czasach kiedy do Polski wchodziła cyfra, z paroma kanałami, polski rynek satelitarny ograniczał się do kilku darmowych kanałów, za granicą powstały ogromne platformy, hiszpański Digital Plus i poza "normalnymi kanałami" chyba 16 kanałów z filmami, sportem w pięknej jak na tamte czasy jakości obrazu (kanały Tequila), włoski Sky, francuski Canal Digital Plus... W tym momencie najlepszą platformą jest brytyjski SKY.
Niestety oferty programowe, technologie, jakość są ściśle związane z ilością klientów i wartością rynku satelitarnego, który nie jest u nas za duży.
Polecam przeczytać dwa poniższe artykuły, które mniej więcej wytłumaczą o co mi chodzi:
http://www.mojehdtv.info/index.php?opti ... &Itemid=40 " target="_blank

i sukcesy i porażki platform w 2009 roku - bardzo ciekawy:
http://satkurier.pl/news/51652/10-sukce ... -roku.html " target="_blank

Zimny_
Użytkownik

Nawiązując do różnicy "z dekoderem czy bez", zgadzam się z OsiRis. Osobiście również wolę mieć zewnętrzny dekoder (mam dwa od cyfry i od Nki), ilość pilotów nie przeszkadza mi, ponieważ jest więcej zalet z tego wynikających.

RoyalOak-----
Początkujący

Jeżeli chcemy mieć dostęp do innych usług operatora to musimy się pogodzić z dodatkową miesięczną opłatą za multimedialny odbiornik oraz ich i tak żałosną jakością (przynajmniej w Polsce). Wyjątkiem jest n. Osobiście wolę zaopatrzyć się we własny tuner niż wybierać z low-endowych "niemultimedialnych" odbiorników np. Cyfry+. Więc tego typu telewizory z wbudowanym DVB-S pasowałyby mi.
PS. Jeżeli chodzi o multimedia to na rynku liczy się tylko n. WSZYSCY pozostali swoimi ofertami się ośmieszają.