Podziel się wrażeniami!
Cześć! Chcem kupić wkrótce telewizor Sony z runerem DVB-S (telewizja satelitarna). Z tego co zauważyłem, to tego rodzaju tele są dostępne w Niemczech już od jakiegoś czasu i nazywają sie W5800. W Polsce natomiast dalej ich brak, a jak wiadomo tuner DVB-S jest w tv bardzo potrzebny, bo satelitę (np. Cyfra+, Cyfrowy Polsat) możemy wtedy obsługiwać poprzez pilot od telewizora, a nie dekodera. Tak więc odpada złomowanie kolejnej skrzynki.
Z tego co zauważyłem przegladajac nowe modele na sony.pl nie zanosi sie na wprowadzenie wbudowanego tunera sat w telewizory BRAVIA z serii na Polske (przegladajac analogiczne strony DE, opisane TV mają taką opcję). Czy mogę się dowiedzieć dlaczego? Czy zamontowanie głupiego tunera wiaze sie z tak duzymi problemami? Dlaczego np. Brytyjczycy i NIemcy mogą oglądać kanały SAT o na wyciągnięcie ręki pilota TV, a Polacy nie? Chyba będę musiał kupić TV za naszą zachodnią granicą albo poczekać na konkurencję, bo wspomniany wyzej tuner jest juz teraz jednym z glownych kryteriow przy wyborze telewizora.
Zwróć uwagę, że przez pewien okres u nas też miał być standard MPEG-2 a to, że się to zmieniło to już zupełnie inna sprawa, co ciekawe część osób specjalnie wybiera takie telewizory ponieważ... są tańsze, a nie są powiedzmy zainteresowani cyfrową telewizją naziemną. Co do oznaczeń, że ktoś nie ma pojęcia, kurcze jakaś elementarna wiedza jest zawsze potrzebna to tak jak wejść do sklepu komputerowego i powiedzieć, że chce się komputer za 2000zł ok, dostanie taki, ale to czy karta graficzna będzie miała wyjście HDMI, czy będzie dedykowana, czy też może zintegrowana to już zupełnie inna bajka, trzeba wiedzieć czego się chce. Jeżeli nie ma się o czymś pojęcia to bierze się znajomego do pomocy, ewentualnie idzie do firmowego salonu (mówię do firmowego, bo niestety w dużych marketach, fachowej pomocy raczej nie uzyskasz) zasięgnąć języka. Jeśli chodzi o serie 5800, powodów dlaczego nie ma ich w Polsce może być wiele, zwróć uwagę, że na forach generalnie zainteresowanie telewizorami z tunerem satelitarnym jest niewielkie, ponadto patrząc na ceny poza granicami kraju modele 5800 kosztowały więcej niż 5500 także nie można powiedzieć, że Niemcy, czy Anglicy dostają lepszy produkt za te same pieniądze...
smok23 napisał(a):
Czytanie ze zrozumieniem to podstawa sukcesu.
Po pierwsze nie dyskutujemy dlaczegu Sony nie produkuje jakiegoś modelu wyposażonego w funkcjonalności wedle naszego "widzi mi się", ale dlaczego określony model nie jest dostępny w Polsce.
smok23 napisał(a):
Po drugie - czy sprzedawanie w Polsce odbiornika posiadającego jedynie dekoder MPEG-2 jako odbiornik z tunerem cyfrowym nie jest oszukiwaniem klienta ?
Wszakże wszyscy wiedzą , iż nie odbierze on żadnego naziemnego programu cyfrowego.
Czy wieć funkcjonalność odbiornika cyfrowego z punktu widzenia użytkownika w Polsce jest funkcjonalnością dla niego osiągalna ?
Chyba NIE - jest więc oszukiwany. Nie wszyscy wiedzą co to jest MPEG-2, MPEG-4, DVB-t itp., ale hasło cyfrowy robi wrażenie.
smok23 napisał(a):
W tym konteście powyższe zdanie brzmi jak wypowiedź posłanki Kępy ( lub Kempy jak piszą inni )
smok23 napisał(a):
Jeśli sprzedawane modele nie spełniałyby aktualnych wymogów odnośnie pojazdów to było by to oszukiwanie. Ale SPEŁNIAJĄ je nadal.
( odbiorniki z dekoderem MPEG-2 - NIE SPEŁNIAJĄ )
smok23 napisał(a):
Cóż, udowodniliśmy że nawet Rubin 707p ( kto go pamięta ) może być współczesnym odbiornikiem cyfrowym
( Posłanka Kępa jest już dumna )
Jeśłi kupuję odbiornik z tunerem cyfrowym to wymagam, aby zakupiony odbiornik odbierał sygnał cyfrowy, a nie robiła tego "ciotka sąsiada".
smok23 napisał(a):
W Polsce oficjalnym kodowaniem ( o czym wiadomo od dwóch lat ) jest tylko i wyłącznie MPEG-4.
Zimny napisał(a):
To jest wolna dyskusja, każdy ma prawo do swojego zdania.
Nasze zdanie co do MPEG2 i braku modeli z DVB-S różni się. Nie będę rozpisywał się, nie ma sensu powtarzać się. Bardzo mi się podoba porównanie które napisałeś:
smok23 napisał(a):
Kupisz samochód którym będziesz mógł jeździć, ale ....jeśli dokupisz sobie instalację przerabiające paliwo dostępne na stacji benzynowej na paliwo wymagane do poprawnej pracy silnika. ( lecz sprzedawca pominie drugą część zdania milczeniem )
A ty w dobrej wierze kupujesz samochód i nie przychodzi Ci nawet do głowy, iż nie będzie Ci on służył tak jak myślisz.
smok23 napisał(a):
A to wszystko nie zmienia faktu, iż przez wiele firm biorąc pod uwagę oferty nowych modeli urządzeń traktowani jesteśmy gorzej niż wspomniana Słowacja - co warte jest zastanowienia.
![]()
Zimny napisał(a):
Wątpię, żeby jakikolwiek sprzedawca wprowadził w błąd po takim pytaniu. Za jakość obsługi odpowiada firma tylko w swoich salonach, a nie w każdym sklepie. Przejdź się do salonów Sony (Sony Center, Sony Style).
Zimny napisał(a):
Wątpię, że firma nie chciała by zarobić więcej kasy, bo na pewno by zarobiła w Polsce na tych modelach.
Telewizory z DVB-S są dostępne nie tylko na Słowacji, ale także w Czechach. Dodatkowo nowe serie na 2010r. będą dostępne tam w wersjach z DVB-S jak i bez niego. Dlaczego tak nie zrobiono w Polsce? Nie dano klientom wyboru? Nie wiem i się nie dowiem. Natomiast wiem o tym, że jeżeli chcę się cieszyć tunerem HD SAT na własność muszę się liczyć z wydatkiem co najmniej 500zł. Ja VOD nie potrzebuję - wystarczą mi dobre kanały filmowe. Taki TV z DVB-S byłby dla mnie idealny, bo jestem minimalistą i nie lubię wielu pilotów, ale prostotę. Jeszcze sobie poczekam z zakupem nowego TV DVB-S, aż będzie dostępny w Polsce. Albo pojadę do Niemiec i tam kupię, chociaż podchodzę sceptycznie do takich praktyk.
@CS Bielsko - widzę, że chcesz mi za wszelką cenę wmówić, że TV z DVB-S nie są nikomu potrzebne. I żadne Twoje argumenty przeciw tego typu TV do mnie nie trafiają. Zdecydowana większość (w tym ja) nie korzysta z n, a wspomnienie o ewentualnej zmianie kodowania to chwytanie się brzytwy. W jednym masz rację: seria 5800 jest jednak droższa od 5500
smok23 napisał(a):
Domniemywam, iż właśnie dlatego iż firmy chcą zarobić więcej kasy nowe modele pojawiają się z dość dużym poślizgiem.
RoyalOak napisał(a):
@CS Bielsko - widzę, że chcesz mi za wszelką cenę wmówić, że TV z DVB-S nie są nikomu potrzebne. I żadne Twoje argumenty przeciw tego typu TV do mnie nie trafiają. Zdecydowana większość (w tym ja) nie korzysta z n, a wspomnienie o ewentualnej zmianie kodowania to chwytanie się brzytwy. W jednym masz rację: seria 5800 jest jednak droższa od 5500
Smok23 widzę, że cała różnica w zdaniu dotycząca MPEG-2 wynika tylko z jednej rzeczy. Dla Ciebie jest to podstawowa cecha telewizora, bez której nie da się wykorzystać telewizora. Moje podejście jest inne, dlatego nie przykładam do tego takiej wagi. Tuner jest tylko jednym ze źródeł. Dla mnie to wystarczy, dla Ciebie nie - i to jest ta różnica.
Zimny napisał(a):
widzę, że cała różnica w zdaniu dotycząca MPEG-2 wynika tylko z jednej rzeczy. Dla Ciebie jest to podstawowa cecha telewizora, bez której nie da się wykorzystać telewizora.
Smok23 napisał(a):
czy sprzedawanie w Polsce odbiornika posiadającego jedynie dekoder MPEG-2 jako odbiornik z tunerem cyfrowym nie jest oszukiwaniem klienta ?
Bardzo ciekawa i mocno wciągająca dyskusja. Ja chociaż nie używam w tej chwili już satki, to kupiłbym TV z tunerem sat. Też denerwują mnie te beznadziejne pudełka od operatorów SAT/KABEL, nie wspominając o ich menu i ponadprzeciętnie ergonomicznych pilotach (dziecko by to lepiej zaprojektowało). Żaden duży operator kablówki nie ma w swojej ofercie modułów CAM tylko wciska userom te beznadziejne wynalazki, okrojone ze wszystkiego, zwane cyfrowymi tunerami. Jestem wielkim fanem i miłośnikiem produktów marki SONY od parudziesięciu lat, ale niestety muszę przyznać, że SONY jak i wiele innych wielkich firm sprzedających na naszym rynku swoje produkty, patrzy na nasz kraj przez jakiś dziwny filtr. Traktują nas jak jakiś odmieńców i nie oferują do sprzedaży tego co jest dostępne w innych krajach europejskich i nie tylko. Z własnego podwórka wymienię firmę NISSAN i SIEMENS. Obie firmy robią dokładnie to samo co robi SONY, nie sprzedaje na naszym rynku tego co oferuje u naszych sąsiadów. Tak na szybko podam przykłady SONY: MDR-SA5000, VPC-L117FX/T, MHS-CM5 i trochę starsze produkty PS-LX350H, ICF-CD543RM, ICF-CD555TV. Takich rodzynków można wymieniać mnóstwo. Powody są czasami śmieszne: bo nie chce się napisać instrukcji lub zrobić menu po naszemu, w tym kraju i tak tego nie kupują, ma być jak najtańszy to po co te opcje itp. Dobrze, że mamy internet i możemy sobie kupić no prawie gdzie nam się żywnie podoba.