Podziel się wrażeniami!
Długo zastanawiałem się pomiędzy Philipsem, a tym Sony. Finansowo wybór padł na KDL46EX500 i niestety chyba to był błąd. Telewizor praktycznie od nowości (jest u mnie ~2 miesiące) wykazuje pewną usterkę, a mianowicie jeżeli obraz nadawany jest w formacie takim, że u góry i u dołu ekranu jest czarny pasek (coś jak dawniej tzw. obraz panoramiczny) to ten górny nie jest czarny, tylko ciemno bordowy !!!
Oto link ze zdjęciem (TV w trybie 4:3 aby było widać różnicę kolorów): http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da329d4ab2f6019f.html Oczywiście niezależne jest to od kanału TV. Zgłosiłem to wraz ze zdjęciami tego ekranu do serwisu, a tam niestety stwierdzili, że to uszkodzona matryca. Niestety nie przyjmowali do wiadomości faktu, że nie może to być matryca ponieważ obrazy włączane np. z USB wyświetlane są OK. Serwis był - matrycę wymienili - usterka (jak przewidywałem) nadal pozostała . Tu niestety kłania się fachowość serwisu. Ponieważ cały TV Sony składa się praktycznie z 3 elementów tzn. matryca + płyta główna + płyta z zasilaczem to pozostało im do wymiany jeszcze tylko dwa elementy. Aktualnie czekam na wymianę płyty głównej co wydaje mi się najbardziej prawdopodobne.
O pozostałych wadach to innym razem
heh... a do jakiego źródła korzystasz? kablówka, dekoder, antena naziemna?
gdyby ja miał wydać werdykt, obwiniałbym nadawcę sygnału - zauważ, że zmiana koloru ma miejsce tylko w obrębi obrazu, a nie na całej szerokości matrycy; tym bardziej, że (jak sam piszesz) odtwarzanie z USB idzie prawidłowo; zakładam, że dvd, blu ray, konsola, kamera i co tam jeszcze można, tez by wyglądały prawidłowo; źródło problemu jest zupełnie gdzie indziej? (choć dziwi mnie, że serwis tak "dobrodusznie" wymienił matrycę);
w pierwszej chwili myślałem, że chodzi o zbyt intensywnie doświetloną górną krawędź ekranu, ale tutaj na zdjęciu widać, że to zdecydowanie nie ten problem; może deformacja kolorów ma miejsce już na wejściu (czyli dostajesz obraz z trafioną kolorystyką);
Jeśli można to ja bym prosił o ewentualne uzupełnienie tematu o te "pozostałe wady" gdyż biorę ten model pod uwagę w planowanym zakupie telewizora. Może być też na PW ale myślę że nie tylko ja jestem zainteresowany bo to obecnie popularny i cenowo i jakościowo model.
heh... a do jakiego źródła korzystasz? kablówka, dekoder, antena naziemna?
gdyby ja miał wydać werdykt, obwiniałbym nadawcę sygnału
Chyba jednak kiepska jakość - bliżej dna:(
Po wymianie (matrycy LCD) serwis zainstalował nową płytę główną - niestety płyta przyszła "uszkodzona"
"Kto ma za dużo $ do wyrzucenia to polecam"