anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kiepska jakość czy pechowy egzemplarz ?????

j_saw-----
Początkujący

Kiepska jakość czy pechowy egzemplarz ?????

Długo zastanawiałem się pomiędzy Philipsem, a tym Sony. Finansowo wybór padł na KDL46EX500 i niestety chyba to był błąd. Telewizor praktycznie od nowości (jest u mnie ~2 miesiące) wykazuje pewną usterkę, a mianowicie jeżeli obraz nadawany jest w formacie takim, że u góry i u dołu ekranu jest czarny pasek (coś jak dawniej tzw. obraz panoramiczny) to ten górny nie jest czarny, tylko ciemno bordowy !!!
Oto link ze zdjęciem (TV w trybie 4:3 aby było widać różnicę kolorów): http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/da329d4ab2f6019f.html Oczywiście niezależne jest to od kanału TV. Zgłosiłem to wraz ze zdjęciami tego ekranu do serwisu, a tam niestety stwierdzili, że to uszkodzona matryca. Niestety nie przyjmowali do wiadomości faktu, że nie może to być matryca ponieważ obrazy włączane np. z USB wyświetlane są OK. Serwis był - matrycę wymienili - usterka (jak przewidywałem) nadal pozostała :c9 . Tu niestety kłania się fachowość serwisu. Ponieważ cały TV Sony składa się praktycznie z 3 elementów tzn. matryca + płyta główna + płyta z zasilaczem to pozostało im do wymiany jeszcze tylko dwa elementy. Aktualnie czekam na wymianę płyty głównej co wydaje mi się najbardziej prawdopodobne.
O pozostałych wadach to innym razem :)

4 ODPOW. 4
PePeush
Początkujący

heh... a do jakiego źródła korzystasz? kablówka, dekoder, antena naziemna?
gdyby ja miał wydać werdykt, obwiniałbym nadawcę sygnału - zauważ, że zmiana koloru ma miejsce tylko w obrębi obrazu, a nie na całej szerokości matrycy; tym bardziej, że (jak sam piszesz) odtwarzanie z USB idzie prawidłowo; zakładam, że dvd, blu ray, konsola, kamera i co tam jeszcze można, tez by wyglądały prawidłowo; źródło problemu jest zupełnie gdzie indziej? (choć dziwi mnie, że serwis tak "dobrodusznie" wymienił matrycę);

w pierwszej chwili myślałem, że chodzi o zbyt intensywnie doświetloną górną krawędź ekranu, ale tutaj na zdjęciu widać, że to zdecydowanie nie ten problem; może deformacja kolorów ma miejsce już na wejściu (czyli dostajesz obraz z trafioną kolorystyką);

Sniper-----
Początkujący

Jeśli można to ja bym prosił o ewentualne uzupełnienie tematu o te "pozostałe wady" gdyż biorę ten model pod uwagę w planowanym zakupie telewizora. Może być też na PW ale myślę że nie tylko ja jestem zainteresowany bo to obecnie popularny i cenowo i jakościowo model.

j_saw-----
Początkujący

heh... a do jakiego źródła korzystasz? kablówka, dekoder, antena naziemna?
gdyby ja miał wydać werdykt, obwiniałbym nadawcę sygnału

heh.... to nie źródło :( Korzystam z dekodera Polsatu i dla pewności podłączyłem do niego drugi TV (LE32C550) - jak można się domyśleć na Samsungu obraz jest OK. Wszelkie ustawienia obrazu są poprawne (pierwsze co serwis sprawdził :smileyhappy: )
Podejrzewam, że to TV, a konkretnie układ odpowiedzialny za obróbkę obrazu źle interpretuje "obniżenie obrazu" czyli wyświetlenie w tym miejscu czarnych pasów. Taki stan oczywiście nie jest non-stop i pojawia się przeważnie przy jasnym tle. Nie jest to też sprawa jakiejś dynamiki zmian tła ponieważ taki błędny obraz mogę "zatrzasnąć" funkcją freez na dekoderze i wtedy wyświetla się stale. Dla testów zrobiłem sobie pliki jpg na komputerze (czarne pasy góra + dół i różne kolory tła w środku). Podczas odtwarzania tego z USB obraz jest OK co świadczy, że to nie matryca.

Jeśli można to ja bym prosił o ewentualne uzupełnienie tematu o te "pozostałe wady"

a) Przede wszystkim fatalny dźwięk no ale jak ktoś ma zewnętrzne źródło audio to nie powinno być to dla niego problemem.
b) marna liczba odtwarzanych formatów audio / wideo z USB. Byle Szajsung odtwarza to czego Sony nie widzi.
c) Po podłączeniu zewnętrznego źródła np. zdjęcia na PenDrive'e żeby to przeglądnąć to konieczne jest przekopanie się przez "beznadziejne menu" aby wyświetlić zawartość USB.
d) pilota projektował chyba jakiś ........sadysta - klawisze nawigacyjne menu są tak umieszczone, że prawie zawsze przy przeglądaniu jakiś opcji, człowiek niechcący przyciśnie albo Return albo Home, a to jest wtedy równoznaczne z funkcją Exit i opuszczeniem menu, w którym wprowadzamy jakieś zmiany.

j_saw-----
Początkujący

Chyba jednak kiepska jakość - bliżej dna:(
Po wymianie (matrycy LCD) serwis zainstalował nową płytę główną - niestety płyta przyszła "uszkodzona" :slight_smile:

"Kto ma za dużo $ do wyrzucenia to polecam"