Podziel się wrażeniami!
Witam,
Od miesiąca jestem posiadaczem 32w5500K. Generalnie z tv jestem zadowolony niemniej jednak są 2 ale...
1) Wczoraj przy czyszczeniu ekranu z kurzu (robiłem to po raz pierwszy od zakupu) usłyszałem coś w rodzaju skrzypienia a nawet trzasków przy lewym brzegu panelu LCD. Okazało się, że wystarczy lekko nacisnąć a panel wyraźnie ugina się do wnętrza telewizora trzeszcząc przy tym dość głośno. Również rama wokół panelu, a konkretnie jej lewa część lekko naciśnięta zapada się do środka. Dodam iż w innych częściach panelu i obudowy nie ma takich objawów. Wszystko wydaje się solidnie zamocowane. Czy ten typ tak ma czy coś nie halo?
2) Mniej więcej w 1/3 szerokości ekranu patrząc od lewej strony mam pionowy pas szerokości 2-3 centymetrów który jest ciemniejszy od reszty obrazu. Zazwyczaj jest to niewidoczne, poza scenami z jednolitym kolorem na dużej powierzchni np. skoki narciarski (białe tło), mecz (zielone). Generalnie ledwo to widać i głównie w scenach ruchomych np jak gość biegnie z piłką to widać jak murawa robi się ciutkę ciemniejsza. Na początku myślałem, że to kwestia kabla (mam połączenie przez euro do SAT) ale to samo jest na DVD podłączonym po HDMI.
Zmiana formatu obrazu nie powoduje przesunięcia paska więc to raczej nie jest problem sygnału.
Najgorsze jest to, że efekt ten jest słabo widoczny i głównie jak jest ciemno w pomieszczeniu. Czy tego typu usterki podlegają gwarancji?
pozdrawiam,
Łukasz
Serwis podchodzi do każdego zgłoszenia indywidualnie. Każdy telewizor przechodzi kontrolę jakości, różne trzaski w obudowie są eliminowane jeszcze w fabryce. Reszta zależy od transportu i od sklepu - w jakich warunkach magazynuje towar. Opisałeś to bardzo dosadnie, jeśli jest tak faktycznie, bez wyolbrzymiania - to reklamował bym w sklepie.
Sytuacji drugiej nie da się ocenić przez Internet. Nie widzę tego, nie widzę intensywności, odcieni, itd. Ekran powinien być podświetlony równomiernie i nie powinno być pasków. Możesz pobawić się z ustawieniami, zmniejszyć podświetlenie, nadrobić jasnością, kostrastem. Dlatego jeśli Ci to przeszkadza, wezwij serwis. Napisałem, że pierwszą opcję reklamował bym w sklepie. Ale jeśli w drugiej sprawie jest konieczny serwis, to obie rzeczy można załatwić za jednym razem.
Witam,
Postanowiłem podłączyć sygnał z komputera do telewizora by upewnić się, że ciemniejszy pasek to nie jakiś mój wymysł. Wyrzuciłem na ekran niebieskie tło (wydawało mi się wcześniej że na niebieskim bardziej widać ale kolor nie ma znaczenia) i zrobiłem zdjęcie. Oczywiście istniało ryzyko, iż aparat nie złapie takich subtelnych różnic ale udało się. Fotkę zrobiłem aparatem DSC-H2 . Poniżej załączona fotka pulpitu (prawie całego). W czerwonej ramce obszar który mnie interesował. Niestety zdjęcie jest trochę popsute poprzez aliasing ale się spieszyłem i nie było czasu kombinować
DSC00116.JPG
Jak wcześniej wspominałem aby zobaczyć ciemniejsze obszary trzeba się wpatrywać w obraz. Ze względu na jakość zdjęcia są na nim praktycznie niewidoczne - na TV można je dostrzec. Wyciąłem niebieski fragment do osobnego zdjęcia i nieznacznie skorygowałem histogram. Już w miniaturce widać wyraźnie pasek. Efekt poniżej
ekran.jpg
Ostatnia fotografia to efekt jeszcze bardziej zmodyfikowanego histogramu.
ekrangray.jpg
Tu potwierdziły się moje podejrzenia, że ciemniejszych obszarów jest więcej. Zgłosiłem serwis.
Pozdrav
Pulpit wygląda ok, reszty fotografii nie rozumiem. Są wycięte i zbliżone? Pozostawię bez komentarza. Może na żywo wygląda to inaczej, ale tu opierając się na zdjęciu 1 to nie widzę nic niepokojącego. Serwis przyjedzie i oceni co to takiego jest.
Pierwsze zdjęcie to zdjęcie zrobione aparatem bez żadnych modyfikacji. Jest na nim na czerwono zaznaczony obszar w którym występuje wada. Ponieważ na żywo paski są widoczne a na zdjęciu nie, wyciąłem z pierwszego zdjęcia obszar zaznaczony czerwonym prostokątem i pozostałe dwa zdjęcia to ten sam obszar tylko poddany lekkiej obróbce. Na niebieskim zdjęciu zwiększyłem kontrast - to wystarczyło aby uwidocznić paski. Tak mniej więcej wygląda to na TV - może ciut słabiej widoczne. Zdjęcie szare to zdjęcie ze zmienioną przestrzenią barw, histogramem i kontrastem. Mocno przerysowane ale pokazuje doskonale dwa pionowe paski. Poziome zniekształcenia są normalnie niedostrzegalne.
pozdrav,