anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Kontrast statyczny Sony Brawia KDL-32W4000

jasiek------
Początkujący

Kontrast statyczny Sony Brawia KDL-32W4000

Wracam raz jeszcze do mojego pytania z dn.11 grudnia 2008roku dotyczącego kontrastu statycznego w modelu Brawia KDL-W4000.Czy nikt z tak renomowanej firmy nie potrafi udzielić mi odpowiedzi na to pytanie? Z tego co wiem , to właśnie kontrast statyczny jest wartością realną , którą można zmierzyć a kontrast dynamiczny jest kontrastem uzyskanym programowo i jego wartość jest zazwyczaj kilkakrotnie wyższa od kontrastu statycznego.Mam nadzieję , że nie jest to tylko i wyłącznie chwyt marketingowy firmy Sony i otrzymam w końcu konkretną odpowiedż . Pozdrawiam . Jasiek .

6 ODPOW. 6
profile.country.pl_PL.title
pop665
Początkujący

_

jasiek------
Początkujący

jasiek napisał(a):

Wracam raz jeszcze do mojego pytania z dn.11 grudnia 2008roku dotyczącego kontrastu statycznego w modelu Brawia KDL-W4000.Czy nikt z tak renomowanej firmy nie potrafi udzielić mi odpowiedzi na to pytanie? Z tego co wiem , to właśnie kontrast statyczny jest wartością realną , którą można zmierzyć a kontrast dynamiczny jest kontrastem uzyskanym programowo i jego wartość jest zazwyczaj kilkakrotnie wyższa od kontrastu statycznego.Mam nadzieję , że nie jest to tylko i wyłącznie chwyt marketingowy firmy Sony i otrzymam w końcu konkretną odpowiedż . Pozdrawiam . Jasiek .

scarface-----
Początkujący

Producenci TV LCD nie podają już wartości wyrażanych w kontraście statycznym i tyle. Kontrast dynamiczny nie jest jednak w żaden sposób przekłamaniem, po prostu inna jest technika mierzenia. Zresztą też do końca nie polecam kierować się wskaźnikami kontrastu przy wyborze lcd - najlepiej obejrzeć w sklepie obraz i potestować zmienną kontrast.

Ps. Czasami przyjmuje się że wartość kontrastu statycznego to 1/4 ew. 1/5 kontrastu dynamicznego. W przybliżeniu i uproszczeniu tak to wygląda.

jasiek------
Początkujący

Dzięki za odpowiedź, ale nie wiem w jaki sposób przetestować zmienną kontrast. Proszę o podpowiedź.

scarface-----
Początkujący

Jeśli wyraziłem się nie jasno to przepraszam. Miałem na myśli zabawę z parametrem kontrastu w LCD. Wizyta w sklepie, pilot w dłoń i testowanie zmian od 0 do 100. Moim zdaniem, jest to najlepszy sposób na odpowiedź czy kontrast w danym modelu mnie zadowala :) Raczej i tak na 100 nie będziesz miał nigdy ustawionych parametrów. pozdrawiam

Razak-----
Początkujący

scarface napisał(a):

Producenci TV LCD nie podają już wartości wyrażanych w kontraście statycznym i tyle. Kontrast dynamiczny nie jest jednak w żaden sposób przekłamaniem, po prostu inna jest technika mierzenia. Zresztą też do końca nie polecam kierować się wskaźnikami kontrastu przy wyborze lcd - najlepiej obejrzeć w sklepie obraz i potestować zmienną kontrast.

Ps. Czasami przyjmuje się że wartość kontrastu statycznego to 1/4 ew. 1/5 kontrastu dynamicznego. W przybliżeniu i uproszczeniu tak to wygląda.

Dokładnie pewne rzeczy trzeba sprawdzić samemu, a że w sklepach jest taka możliwość to należy z niej korzystać. Co do samego kontrastu i jego mierzenia, powiem tak: dla mnie, nie jest to współczynnik który decydowałby o wyborze konkretnego modelu telewizora..