Podziel się wrażeniami!
Parę dni temu dowiedziałem się, że EX500 współpracuje z dużymi dyskami twardymi. Sony nic nie pisze o takim rozwiązaniu. Miałem okazje sam sprawdzać na dysku 600GB i faktycznie działa. Dysk 2.5". Są tylko dwa warunki jakie trzeba spełnić:
- dysk sformatowany w systemie fat32
- przy dużych wielkościach trzeba podłączyć dodatkowe zasilanie do dysku (dysk musi mieć też taką możliwość). Dodatkowe zasilanie to najczęściej port miniUSB. Do zasilania można wykorzystać ładowarkę miniUSB.
Ktoś sprawdzał takie rozwiązanie w innych modelach, działa u Was?
CS Bielsko pisał już na ten temat jak działa to ok, ale nie ma gwarancji takiej współpracy i czasem zwłaszcza w dyskach bez dodatkowego zasilania mogą wystąpić problemy... Pytanie jak sobie radzą dyski 3,5" bo to jest chyba na chwilę obecną standard dla dysków zewnętrznych.
Dyski 3,5" muszą mieć zewnętrzne zasilanie tylko 2,5" mogą odpalić na zasilaniu z USB
Fajna sprawa z tymi dyskami. Niedługo w telewizorach mogą być ciekawe rozwiązania z zastosowaniem dołączanych dysków. Już narodziło mi się parę pomysłów związanych z tym
Z dyskami to fajna sprawa,co prawda nie mam dysku 800gb a 300(2,5 cala) i działa bez zarzutów.Zmieści się na nim wszystko co się chce-dla mnie najwarzniejsze było to by mieć wszystkie fotografie pod ręką i zrobić sobie taki mega album.I tak zrobiłem,nie muszę otwierać komputera,szukać płyt itp.Do tego ulubiona muzyka i filmy.Podłączyłem wcześniej dysk twardy 3,5 z zasilaniem,tv go widzi i chodzi dobrze tylko kłopot w tym,że trzeba mieć wolne gniazdo w listwie zasilającej,a o to jest trudno.Dysk twardy nie może mieć dwóch partrycji tv wykrywa tylko jedną.
Fajny sposób na bank zdjęć. Tylko osobiście nie mam za bardzo zaufania do archiwizacji danych na takich nośnikach. Dyski bywają awaryjne. Nie wiem, chyba teraz najpewniejszym sposobem są płyty DVD, czy Blu ray. Podobno jeszcze karty pamięci flash mają małą awaryjność - gdzieś czytałem statystyki. Tylko jakoś znam parę osób, które straciły w ten sposób dane...
Zimny napisał(a):
Fajna sprawa z tymi dyskami. Niedługo w telewizorach mogą być ciekawe rozwiązania z zastosowaniem dołączanych dysków. Już narodziło mi się parę pomysłów związanych z tym
Dlatego zabezpieczyłem się kopiami zapasowymi na płytach,filmy i muzyka może przepaść, ale fotografie raczej nie.Pozdrawiam.
Z tymi dyskami to jest naprawdę różnie. Mój WD Passport (320 GB) niby się załączał, ale jak już chciałem coś z niego odczytać to go rozłączało. Pomogło dopiero zastosowanie aktywnego huba, który i tak był konieczny ze względu na WiFi.
PS. Teraz zainwestowałem w odtwarzacz sieciowy co łyka wszystko (od tych co normalnie robią samochody ), przeorganizowałem sieć (TV na kabelku a nie WiFi) i na plus takiego rozwiązania należy zaliczyć dwie rzeczy: 1. TV po włączeniu nie ma już tego zamulenia (długo zajmowało wykrycie dwóch urządzeń USB); 2. Odtwarzacz podłączony przez HDMI pozwala cieszyć się z funkcji PAP (np przy kopiowaniu danych przez odtwarzacz mam podgląd na kanały TV)