anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

nx700 i "brzydka" czerń

profile.country.pl_PL.title
lord_maciek
Początkujący

nx700 i "brzydka" czerń

Zakupiłem soniacza 46nx700, nie powiem, kozak, szczególnie bajera z tym netem. Od 5 dni co się chyba pochrzaniło. "popsuła" się czerń, a mianowicie jak oglądam TV w słoneczny dzień to jest ok, jak słońce zachodzi i w pokoju robi się ciemniej to szlak mnie trafia. Kolor czarny jak i wszystkie ciemne barwy robią się nijakie i do tego widać pikseloze. Między czarnym a np. brązowym kolorem. Po zakupie jakoś tego nie widziałem, może przez ta radość z zakupy. Sygnał z cyfrowej naziemnej od operatora kablówki Polsat HD i TVN HD.

17 ODPOW. 17
amadeusz------
Początkujący

Dziwna sprawa, tym bardziej, że wcześniej jak sam mówisz problemu nie było. Może coś w ustawieniach zmieniałeś? Jeśli nie to zawsze pozostaje serwis, gdzie można się poradzić.

lord_maciek
Początkujący

W ustawieniach oczywiście kombinowałem, ale po wszystkim powróciłem do ustawień fabrycznych i dalej to samo.

lord_maciek
Początkujący

Potrzebowałbym pomocy, bo przy ciemnym oświetleniu telewizora nie da się oglądać jak występują ciemniejsze kolory.

profile.country.PL.title
photomusic
Użytkownik

lord_maciek
Początkujący

Jak czytam testy, opisy i oceny na temat tego telewizora, a dokładniej o kolorach, kontraście i czerni to mam wrażenie, że u mnie jest coś jest nie tak.
Masa ludzie, użytkowników jak i "testerów" zachwala to co u mnie jest do dupy, i tak powiem.

Zimny_
Użytkownik

Jeśli nie jest to jakaś usterka (a moim zdaniem nie jest), to proponuję zmienić ustawienia. Poniżej przykładowe jakie możesz zastosować (czerń przy tych ustawieniach jest na bardzo dobrym poziomie):

Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 2
Kontrast :88
Jasność : 50
Nasycenie : 49
Odcień : 0
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : 4
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard
Tryb filmu : wył / Auto 1 / Auto 2 (według preferencji)

Ustawienia zaawansowane

Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył
Gamma : -1
Czystość bieli : wył
Żywy kolor : wył

Balans bieli

Wzmocnienie R : 0
Wzmocnienie G : -7
Wzmocnienie B : 0
Przesunięcie R : +3
Przesuniecie G : +1
Przesuniecie B : +1

Czy obraz jest lepszej jakości i pozbawiony cech o których pisałeś?

lord_maciek
Początkujący

niestety ale żadnej pozytywnej zmiany, zapodam niżej link do filmiku który nagrałem i widać jak zmienia się czarny garniturhttp://www.youtube.com/watch?v=raeMtPZRQgA

Zimny_
Użytkownik

I garnitur faktycznie ma takie dziwne odcienie, czy kwestia kamery? Pytam, bo to co widać na filmie jest tragedia - tak nie powinno być w żadnym wypadku.

lord_maciek
Początkujący

To co widać to zbliżone, wiadomo, film nagrany aparatem więc też nie tak do końca ukazuje jak to jest. Odpaliłem kilka czarnych fotek i zdjęcia są ok, zaraz posprawdzam różnorodne fotografie i opiszę.