Podziel się wrażeniami!
Zakupiłem soniacza 46nx700, nie powiem, kozak, szczególnie bajera z tym netem. Od 5 dni co się chyba pochrzaniło. "popsuła" się czerń, a mianowicie jak oglądam TV w słoneczny dzień to jest ok, jak słońce zachodzi i w pokoju robi się ciemniej to szlak mnie trafia. Kolor czarny jak i wszystkie ciemne barwy robią się nijakie i do tego widać pikseloze. Między czarnym a np. brązowym kolorem. Po zakupie jakoś tego nie widziałem, może przez ta radość z zakupy. Sygnał z cyfrowej naziemnej od operatora kablówki Polsat HD i TVN HD.
Czy masz może możliwość podłączenia komputera, jakiegoś innego źródła sygnału poza kablówką? Jak nazywa się operator kablówki?
Jeśli nie aktualizowałeś jeszcze oprogramowania w telewizorze, polecam. Plik instalacji oraz instrukcję znajdziesz poniżej:
http://support.sony-europe.com/tvhc/downloads/downloads.aspx?site=odw_pl_PL&f=FW_Bravia4099H&ch=8&m=KDL-46NX700
Zdjęcia i tapety w 1080p wyglądają o niebo lepiej. Laptopa później podłącze przez HDMI, specjalnie sciągnąłem trylogie Władcy pierścieni 720p i Transformers 1080p żeby przetestować, ale to później.
Operatorem kablówki jest Jim-Sat http://www.jim-satnet.pl/
A co do oprogramowania to mam aktualne to do którego podałeś link.
Tv mam ciągle połączony przez WI-FI z internetem.
Zdjęcia i tapety w 1080p wyglądają o niebo lepiej.
Witam
Od siebie dodam tylko tyle, że możesz zerknąć jak wyglądają wszystkie kable i ich połączenia. Jeśli kabel leży kilka (kilkanaście) lat bez wymiany to również i on może być powodem Twoich problemów. Jego zła jakość ewidentnie wpływa na sygnał który jest dostarczany do TV.
Pozdrawiam i życzę powodzenia;)
cogito
Odpaliłem Transformers 1080p z laptopa, wcześniej przywracając ustawienia fabryczne i obraz jest zdecydowanie lepszy. Na Polsat HD dużo lepiej się prezentują ciemne barwy ale do ideału brakuje i ten kolor jakiś taki matowy.
Co do kabli, to kupiłem nowy w Castoramie i zmieniłem od rozgałęźnika bo gniazdek nie ma. Po prostu kable wychodzą chyba z jakiejś centralki na korytarzu.
Siłę sygnału i jakość sprawdzam w TV (o ile o to chodzi) to ciągle 99% albo 100%.
Opisałem ten problem dla serwisu i oto jaką dostałem odpowiedź.
"" Witam,
dziękujemy za kontakt z firmą Sony Europe.
W przypadku tego typu problemów z telewizorem sugeruję zgłoszenie naprawy poprzez naszą stronę internetową: sony.pl/serwis. Po wpisaniu nazwy modelu jest możliwość zgłoszenia naprawy online.
W razie jakichkolwiek pytań prosimy o ponowny kontakt.
Z poważaniem,""
Po pierwsze to serwisu nie ma w moim mieście a po drugie ile taka naprawa może trwać?
Witaj,
nie miałem na myśli serwisu Sony, a serwis telewizji kablowej. Z opisu jaki podałeś obraz jest niepoprawny tylko na telewizji kablowej - mimo że wcześniej działał OK. Według mojej opinii oznacza to, że operator telewizji kablowej zmniejszył jakość sygnału, lub jest złą konfiguracja splittera, czy innych urządzeń. Sugerowałem, żebyś zgłosił się do operatora telewizji kablowej, aby sprawdzili lub od razu zwiększyli jakość sygnału. Nawet na ich stronie masz informacje:
- Telewizję kablową - w przypadku braku odbioru TV lub pogorszenia jakości obrazu bardzo prawdopodobnym jest iż do modemu kablowego dochodzi sygnał o słabej jakości, co skutkuje jednocześnie brakiem dostępu do Internetu
dziś przyjeżdża serwis, zobaczymy co z tego wyniknie
Pewnie już po wizycie serwisu, jak efekt?