anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Podłączenie sony kdl40z4500 z BD i Amplituderem przez HDMI

profile.country.pl_PL.title
Smiechowy
Początkujący

Podłączenie sony kdl40z4500 z BD i Amplituderem przez HDMI

Witam,

Podłączyłem TV z Amplitunerem, a do amplitunera BD. Połączenie przez HDMI jest poprawne, płytki z BD działają, ale dźwięk dochodzi tylko do głośników TV. Tak samo z głosem z TV, nie mogę ustawić tak, żeby działał zestaw kina. Wcześniej miałem podłączone wszystko przez czincze i działało, ale chciałem jak najlepszą jakość więc kupiłem 2 przewody HDMI, tak jak mi radzono. Możecie mi coś poradzić?

10 ODPOW. 10
Zimny_
Użytkownik

Smiechowy napisał(a):

Podłączyłem TV z Amplitunerem, a do amplitunera BD.

Jaki masz amplituner i odtwarzacz BR?
Można podłączyć na dwa sposoby. Telewizor ma same wejścia HDMI, nie ma wyjść. Więc albo podłączasz BR pod telewizor kablem HDMI i dalej optycznym z telewizora pod amplituner, albo z BR optycznym lub coaxial. W telewizorze w opcjach musisz wskazać wyjścia audio na "system audio".
Kolejna opcja to podłączenie BR pod wejście sygnału HDMI w amplitunerze (o ile takie posiada) i później z portu wyjścia HDMI z ampltunera pod telewizor.

Smiechowy
Początkujący

Podłączyłem dokładnie tak, jak wskazał Pan w 2 sposobie. BD podłączyłem do wejścia "BD IN" w amplitunerze, a amplituner do TV. Nie rozumiem dlaczego to mi nie działa, dźwięk z BD pojawia się tylko w głośniku telewizora, a dźwięk pochodzący z telewizora nie działa w ogóle na głośnikach z systemu kina domowego. Specjalnie kupiłem2 kable HDMI żeby nie plątać się z czinczami, ale mi to nie działa. Może coś trzeba przestawić w ustawieniach? Już nie wiem co mógłbym wykombinowac

Zimny_
Użytkownik

Napisz jaki masz odtwarzacz BR i amplituner. O ile jest wyjście i wejście w amplitunerze i obsługuje ten sposób - to powinno działać. Być może trzeba przestawić coś w amplitunerze, np wskazać wyjście, ale jeszcze nie napisałeś jakie masz kino domowe - a to jest dosyć istotna informacja.

Smiechowy
Początkujący

Odtwarzacz Blu-ray Disc BDP-S363
TV Bravia KDL40Z4500
Sony Speaker System SS-FCR6000 bez subwoofera
Amplituner STR-DH500

to jest taki zestaw:
http://www.euro.com.pl/foto/0/104233230/f54d93226ceac1ccf3a5c839fd7efde2/104233230_2.jpg
W sony style powiedzieli mi, że ten pierwszy sposób stosuje się tylko przy obejściu dekodera (przykładowo n) jeżeli nie ma fonii. A powinien działać ten drugi sposób w automacie.

Zimny_
Użytkownik

Ciekawy sprzęt. Jeśli masz podłączone BR przez HDMI do amplitunera i dalej do telewizora, to powinno działać. Dziwne, że coś jest nie tak. A po przełączeniu w ustawieniach telewizora z "głośników tv" na "system audio" coś się zmieniło? Z drugiej strony, jeśli dźwięk przechodzi do telewizora, to amplituner nie zmienia toru na głośniki od kina. Musisz w amplitunerze przełączyć na głośniki z kina.

Smiechowy
Początkujący

Wlasnie problem jest z tym przełączeniem toru na głośniki od kina : P bo przełączanie "system audio" i głośnik tv nic nie daje, po prostu tylko wyłącza się głośnik tv. No w amplitunerze jest strasznie ciężko znaleźć funkcję tego przekierowania toru fonii na glosniki od zestawu...

Zimny_
Użytkownik

Sterowanie i konfiguracja amplitunera nie jest taka prosta jak w przypadku podłączenia telewizora. Dla tego warto przeanalizować instrukcje, chociaż są przypadki gdy i ona nie pomoże.
Mam pomysł który może rozwiązać sytuację z dźwiękiem. Wejdź do ustawień w telewizorze i ustawień HDMI. Włącz "sterowanie przez HDMI". Po włączeniu BR, ustawieniu odpowiedniego wyjścia na amplitunerze, wycisz głośniki w telewizorze.
Jeśli to nie pomoże, to nie wiem. Ustawienie powinno działać i na innym amplitunerze mam właśnie tak podłączone. Na odległość (przez forum) ciężko zdiagnozować o co chodzi. Najprawdopodobniej jest gdzieś robiony jakiś błąd. Ja odpiąłbym wszystkie przewody, wziął instrukcję w rękę i podłączył tak jak jest tam napisane. Uważnie głośniki, kable HDMI do odpowiednich wyjść w amplitunerze i później do telewizora. Jeśli ciągle będzie to samo, może warto dać amplituner do sklepu, żeby sprawdzili to połączenie...

Smiechowy
Początkujący

chyba będę do tego zmuszony, bo to nie chce mi działać... tylko troche jest zachodu z wożeniem tego do serwisu, czy salonu. Dobrze, dziękuje za poświęcony czas, będę musiał chyba to jednak podrzucic do salonu. Pozdro :)

strzelba
Początkujący

A jak odłączysz tylko tv od tego zestawu, to ampli+br gra przez hdmi?
Myślę, że to kwestia ustawień w ampli. Co prawda sam posiadam sprzęt Onkyo, ale myślę że producenci stosują podobne rozwiązania.
Prawdopodobnie chodzi o wybór cyfrowego źródła audio na konkretnym wejściu. Ja mam do wyboru 3xhdmi / 2xoptyczne / 2xcoaxial. Złącza te mogę przypisać konkretnemu przełącznikowi w ampli, np dla DVD wybieram coaxial 1 a dla TV optical 1. Jeżeli też tak masz w swoim ampli, to do przełącznika BR czy DVD musisz przypisać wejście cyfrowe hdmi.