Podziel się wrażeniami!
Chciałbym podzielić się tematem, który szeroko poruszany jest na stronie forum emitel. A mianowicie chodzi o problem z chwilowym zanikiem sygnału przy przełączniu kanałów nadawanych przez NTC z wykorzystaniem tunera mpeg-4. Jak okazuje się problem dotyczy tylko nowszych serii takich jak W, V i Z w wersji 5500. Wiem ponieważ posiadam 46W5500 podłączony do naziemnej anteny i odbieram cyfrówkę ze RTCN Śrem i tu problem występuje a na sony 26V4500 takiego problemu nie ma. Po krótce polega to na tym, że podczas przełączania kanałów pojawia się obraz na ok. 0,5 s i nagle pojawia się napis "brak sygnału". Po czym po jakiejś sekundzie lub dwóch sygnał znów się pojawia i jest juz wszystko ok. Przesyłam link do forum na którym toczy się dyskusja: http://forum.emitel.pl/viewtopic.php?f=3&t=744.
Oraz załączam tekst ostatniego postu moderatora z Emitela:
R&D Sony badało próbkę emitowanego przez nas strumienia z EPG. Przyznali, że nie mają żadnych uwag do emisji przewodnika, a problem niewłaściwego odczytu przez niektóre modele TV leży po ich stronie do poprawienia.
ustosunkowanie się do tematu CS Bielsko.
Uwaga, na stronie support sony pojawiła sie aktualizacja oprogramowania (1.700), która miała wyeliminować opisywany błąd. Okazało się, że naprawia tylko coś w EPG a nie błędy w synchronizacji. Mało tego aktualizacja nie chciała się wgrać. Poprawka szybko zniknęła ze strony sony. Czyli jest jakiś poważny problem, z którym technicy nie potrafią sobie poradzić. Jak na razie problem przy przełączaniu nadal występuje i z pewnością wina leży po stronie Sony a nie dostawcy sygnału.
Poprawka 1.700 pojawiła się znów, ale prawdopodobnie też nie będzie działać (jest znacznie mniejsza niż w przypadku wersji 1.600:
Wersja 1.600 miała ok. 16 MB, wersja 1.700 - tylko 12MB.
Różnica dość spora jak na wyrzucenie komentarzy z kodu
I rzeczywiście, ta poprawka prawdopodobnie nie poprawi przełączania kanałów (przynajmniej nie ma na ten temat nic w opisie).
Chyba sobie odpuszczę wgrywanie nowego firmware. Wątpie aby coś pomogło. Myślę jednak, że należy temat ciągnąć aby zmusić sony do rozwiązania wreszcie problemu.
Jeśli pojawia się nowe oprogramowanie, to warto je zainstalować.
przemkos napisał(a):
Wersja 1.600 miała ok. 16 MB, wersja 1.700 - tylko 12MB.
Różnica dość spora jak na wyrzucenie komentarzy z kodu![]()
Problem rozwiązany po wgraniu nowego softu PKG1.730EA. A jednak to był problem po stronie Sony.
Zauważyłem, że Sony przyłożyło większą wagę do aktualizacji firmware. W telewizorach z przed dwóch lat nie było możliwości samemu wgrać nowego oprogramowania. Później można było, ale nowe wersje pojawiały się rzadko. Teraz Sony często wypuszcza uaktualnienia na bieżąco eliminując defekty - których jeszcze żadna firma w 100% nie pozbyła się. Wielki plus za takie podejście