Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam następujący problem. Przy odtwarzaniu filmów przez PS3 Media Server (wersja 1.11.369), wszystkie filmy (DivX, Xvid) się tną, a mkv nie odtwarzają się wogóle. Rozumiem że filmy w wysokiej jakości (1080p) mogą "przyciąć" ale u mnie tną straszne najprostsze divx-y. Próbowałem różnych konfiguracji PS3Media, ale nic to nie daje. Dodam tylko że normalnie czyli na laptopie wszystko, łacznie z mkv śmiga bez problemów. Laptop z procesorem Core 2 Duo 1,8 Ghz mam podłączony bezpośrednio kablem LAN skrosowanym.
Nie wiem mam za wolny procesor, ale przy odtwarzaniu divx jest obciążony w 70%, a przy mkv 0% czyli nic nie robi. Może to jest problem z buforowaniem, sam już nie wiem.
Proszę o pomoc, może ktoś już miał podobne problemy ?
Coś jest nie tak z systemem. Ciężko określić przez Internet, ale na początek spróbuj odinstalować PS3 ms, kodeki, wyczyścić rejestr i ponownie zainstalować i skonfigurować.
Już tak zrobiłem. Na początek odinstalowałem wszystkie kodeki do "zera" i zainstalowałem K-Lite Codec Pack (jeden z najnowszych). Następnie ponowna instalacja PS3 Media. Nie czyściłem rejestru tylko - jak to zrobić ? I pytanie odnośnie konfiguracji PS3Media - czy po zainstalowaniu powinno działać poprawnie na ustawieniach domyślnych ? Czy trzeba zmienić konfigurację, i jeśli tak to jakie parametry?
Zaawansowanych ustawień nie ruszałem. Tu masz opisaną konfiguracje, po tych krokach powinno działać:
viewtopic.php?f=57&t=3361&p=54595&hilit=ps3+media+serwer#p54595
Co do czyszczenia rejestru, polecam program CCleaner, który możesz ściągnąć stąd:
http://www.ccleaner.com/download
Program za free i prosty w obsłudze. Po każdym usunięciu programu, zostają jego ustawienia w rejestrze i w innych miejscach. Programem wyczyścisz "śmiecie".
Dzięki za radę. Wypróbuje ten program do czyszczenia rejestrów - może to coś pomoże. Co do informacji w linku, jest tam opis konfiguracji sieci DLNA i udostępniania zasobów poprzez PS3 ms. Nie ma prawie nic na temat ustawień transkodowania i ustawień zaawansowanych PS3 ms, czy tego na czym by mi zależało Więc na razie dalej mam problem.
PS3 ms powinien działać na standardowych ustawieniach, jednak wykorzystuje on też inne silniki. Stąd dałem link gdzie jest opisana prawidłowa konfiguracja. Teoretycznie przy świeżym systemie, po odinstalowaniu wszystkich komponentów od ps3 ms, wyczyszczeniu rejestru i ponownym zainstalowaniu tego programu (właśnie tu można wykorzystać link) powinno wszystko działać. Jeśli nie będzie, można dalej kombinować...
Witam wszystkich.
Ja miałem podobny problem w PS3 filmy też się cieły, a rozwiązałem go następująco:
Uruchomiamy PS3 następnie klikamy na "Ustawienia transkodowania" i w linijce pierwszej "Maksymalna wielkość bufora transkodowania" zmieniamy na 100 potem to wszystko zapisujemy i wyłączamy PS3 . Po wyłączeniu uruchomiamy ponownie i powinno wszystko chodzić bez najmniejszych zacięć. Ja też mam słaby i stary procesor ale ta zmiana pomogła.(Athlon 2200+ 512RAM)
Ztą wartością można trochę pokombinować wpisując różne wartości zależy to chyba od mocy procesora.
Musze przyznac, ze też juz dlugo walczę z serwerem DLNA. Zainstalowałem PS3 media w wersji 1.20 z buforem transkodowania 400 i filmy HD tez się tną przy połączeniu kablem.
OS windows 7 nie powinien miec wiekszego znaczenia - na XP było podobnie.
No i po kilku probach okazało sie ze na silniku TsMuxer wszystko chodzi ok i sie nie tnie.
Moze kwestia kodeków i ich "przypasowania" ? Tylko jeszcze chyba napisów brakuje (przynajmniej z pliku mkv). hmm
pozdrawiam
krystian82 napisał(a):
No i po kilku probach okazało sie ze na silniku TsMuxer wszystko chodzi ok i sie nie tnie.
Moze kwestia kodeków i ich "przypasowania" ? Tylko jeszcze chyba napisów brakuje (przynajmniej z pliku mkv). hmm
pozdrawiam