Podziel się wrażeniami!
Witam
Mam następujący problem. Przy odtwarzaniu filmów przez PS3 Media Server (wersja 1.11.369), wszystkie filmy (DivX, Xvid) się tną, a mkv nie odtwarzają się wogóle. Rozumiem że filmy w wysokiej jakości (1080p) mogą "przyciąć" ale u mnie tną straszne najprostsze divx-y. Próbowałem różnych konfiguracji PS3Media, ale nic to nie daje. Dodam tylko że normalnie czyli na laptopie wszystko, łacznie z mkv śmiga bez problemów. Laptop z procesorem Core 2 Duo 1,8 Ghz mam podłączony bezpośrednio kablem LAN skrosowanym.
Nie wiem mam za wolny procesor, ale przy odtwarzaniu divx jest obciążony w 70%, a przy mkv 0% czyli nic nie robi. Może to jest problem z buforowaniem, sam już nie wiem.
Proszę o pomoc, może ktoś już miał podobne problemy ?
Wtrącę się, ponieważ i ja mam mały problem w tym temacie. W moim przypadku nie jest to "przycinanie" się filmów ale ich kiepska jakość.
DLNA skonfigurowane jest następująco: serwer mediów PS3 media serwer 1.20.392 (na wersji 1.11.369 jest to samo) postawiony na Viście. Połączenie komputera z TV przez router WiFi w standardzie G 54 Mbps. (przy połączeniu kablowym komp-router-TV ten sam objaw).
Ogólnie jestem bardzo zadowolony z działania PS3 media serwera. Foto, muzyka - bez problemu. Filmy w różnych formatach również - transkodowane i odpalane bez problemu, tekst do filmów też nie sprawia problemu. Filmy "chodzą" płynnie.
Problem tylko w ich jakości. Odpalałem filmy różnych formatów i w zasadzie jakość jest taka sama. Zarówno Divx'ow, kopii DVD jak i Blue ray. Film blue ray 720p wygląda jak kiepska kopia divx'a.
Co do dźwięku to nie mam zastrzeżeń. Amplituner podłączony do TV wykrywa bez problemów ścieżkę dźwiękową z filmu puszczonego przez DLNA. Choć odnoszę wrażenie że dialogi są nieproporcjonalnie cicho w stosunku do muzyki i efektów dźwiękowych w filmach.
Nie jakiej jakości można oczekiwać od filmu oglądanego z serwera mediów przez WiFi ale wydaje mi się że jak w filmie nagranym w 720p jest widoczna "pikseloza" (z około 1,5 metra) to nie jest dobrze.
Miał ktoś doświadczenia z takim problemem kiepskiej jakości ?
Moller napisał(a):
Nie jakiej jakości można oczekiwać od filmu oglądanego z serwera mediów przez WiFi ale wydaje mi się że jak w filmie nagranym w 720p jest widoczna "pikseloza" (z około 1,5 metra) to nie jest dobrze.
Miał ktoś doświadczenia z takim problemem kiepskiej jakości ?
Nie bardzo wiem, w którym miejscu należy zmieniać I NA JAKIE parametry transkodowania.
W zakładce "ustawienia transkodowania" są ustawienia obrazu. Mam tam ustawienia domyślne serwera. Tzn. Maksymalny transfer na 0 co oznacza brak limitu, natomiast ustawienia jakości wideo MPEG2 na: keyint=25:vqmax=5:vqmin=2.
Zaznaczę, że efekt kiepskiej jakości filmów (zarówno .mkv 70p jak i .avi) jest nawet przy połączeniu kablowym (co prawda przez router ale niema to w tym przypadku znaczenia).
Dziwna sprawa bo postów na forum wywnioskowałem że przy słabym transferze filmy się "tną" - o kiepskiej jakości nigdzie nie wyczytałem.
Dla przykładu (transfer przez WiFi): film z blue ray (rozmiar 6,5 GB), rozdzielczość 720p .mkv
podczas oglądania prędkość 21 Mb/s (tyle wyświetla PS3 przy ikonce TV), aktualna przepływność 6553 kb/s.
Z daleka film można oglądać ale widać wyraźnie "pikseloze".
Dodam że z filmami słabszej jakość (DVD) jest to samo.
Moller napisał(a):
Nie bardzo wiem, w którym miejscu należy zmieniać I NA JAKIE parametry transkodowania.
Witam ponownie
Po spędzeniu kolejnych godzin na testowaniu DLNA dochodzę do wniosku co kolega wahający sie nad kupnem lcd pomiedzy samsungiem i sony.
Otóż z praktycznego punktu widzenia praca DLNA sprowadza sie w SONY do poziomu tak wspaniałych widźetów
Jedyną rzeczą jaką mnie bolało w KDL jest brak możliwości odtwarzania filmów hd wysokiej rozdzielczości - patrz pliki mkv. No i tutaj miał przyjsc z pomoca DLNA.
Zapuszczałem serwery na WMP12, PS3 MS i wspomnianym na forum Mezzmo.
Jeśli ktoś mówi ze PS3 MS to kiepski program to niech spróbuje pozostałych - bez komentarza - mysle caly czas o plikach HD.
I tak sie zastanawiam po co komu ten DLNA jesli jest USB a pliki HD czy to ze względu na transfer ( niby do 20Mb) w LCD, czy serwer DLNA, czy też wydajność komputera i tak nie działają jak trzeba.
No bo chyba nie chodzi o to żeby ustawić transkodowanie na medium?
Samsungi bez problemu odtwarzają mkv przez USB i wystarczyłaby zmiana w sofcie abym mógł powiedziec ze niczego mi w tym lcd tej klasy nie brakuje.
Pozdrawiam
krystian82 napisał(a):
Witam ponownie
krystian82 napisał(a):
Po spędzeniu kolejnych godzin na testowaniu DLNA dochodzę do wniosku co kolega wahający sie nad kupnem lcd pomiedzy samsungiem i sony.
krystian82 napisał(a):
Otóż z praktycznego punktu widzenia praca DLNA sprowadza sie w SONY do poziomu tak wspaniałych widźetów
krystian82 napisał(a):
Jedyną rzeczą jaką mnie bolało w KDL jest brak możliwości odtwarzania filmów hd wysokiej rozdzielczości - patrz pliki mkv. No i tutaj miał przyjsc z pomoca DLNA.
krystian82 napisał(a):
Zapuszczałem serwery na WMP12, PS3 MS i wspomnianym na forum Mezzmo.
Jeśli ktoś mówi ze PS3 MS to kiepski program to niech spróbuje pozostałych - bez komentarza - mysle caly czas o plikach HD.
krystian82 napisał(a):
I tak sie zastanawiam po co komu ten DLNA jesli jest USB a pliki HD czy to ze względu na transfer ( niby do 20Mb) w LCD, czy serwer DLNA, czy też wydajność komputera i tak nie działają jak trzeba.
krystian82 napisał(a):
No bo chyba nie chodzi o to żeby ustawić transkodowanie na medium?
krystian82 napisał(a):
Samsungi bez problemu odtwarzają mkv przez USB i wystarczyłaby zmiana w sofcie abym mógł powiedziec ze niczego mi w tym lcd tej klasy nie brakuje.
Pozdrawiam
Za pamięci - zeby wybrac film pilotem to przynajmniej musisz właczyc komputer no i płacić za prąd.
Oczywiście że bedą inne kodeki ale skoro na rynku równoczesnie wchodzą tv samsunga z obsługą mkv to wg mnie Sony nie powinno byc do tyłu, a wybacz ale matroska to chyba najpopularniejszy format i nie pojawił się miesiąc temu.
Tak samo mógłbym się odnieśc do możliwości przeglądania YouTube w samsungach a nie tam jakieś widgety.
Co do jakości SOny to nie mam wątpliwości (ani teraz, ani wczesniej).
WMP12 dla nygusów? Rzeczywiście jest prosty.
Ja spróbowałem wmp12 po próbach na PS3 MS.
Zeby nie było - laptop Windows 7, podwójny rdzeń, 2G RAM - probowałem chyba wszystkich ustawień i mniej lub bardziej filmy się tną (1080p).
Nawet ograniczając transfer do 20Mbit i tak były problemy.
Jeśli masz jakiś konkretny zestaw ustawień to z chęcią je wypróbuje.
Nie mówię że się nie da ale to nie powinna być tak skomplikowana operacja
zeby to trzeba było testować i kombinować.
Jeszcze tak na marginesie - gdybym miał trochę kasy to kupiłbym komputer - odtwarzacz Blu ray z wyjściem HDMI i nie było by żadnych kombinacji.
2 rdzenie to często za mało na 1080p transkodowanie w locie.
Na Vaio przy 1080p transkodowanie to tnie się na P8600 i 4GB ramu (tak że na i7-4rdzenie może idzie w locie jak będę miał chwilę to sprawdzę). Trzeba po włączeniu dać pauzę i poczekać aż bufor transkodowania zbuforuje 400MB albo przestawić od razu na 600MB buforu. Wtedy jest szansa że do końca filmu wytrzyma bez cięcia.
Chyba rzeczywiście komputer jest do kitu
Zbuforowanie wystarcza na kilka minut pozniej sie zacina i bufor juz sie nie zapełnia.
Zatem w locie bedzie rzeczywiscie ciezko.
Puszczenie filmu 720p wygląda juz lepiej i lepiej widać wpływ zmienianych parametrów PS3 MS.
Tak wiec kolega TomekO chyba ma niezły sprzet.
Pozdrawiam
krystian82 napisał(a):
Chyba rzeczywiście komputer jest do kitu
krystian82 napisał(a):
Tak wiec kolega TomekO chyba ma niezły sprzet.