anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

problem z kdl 40HX850 - sam się wyłącza

profile.country.pl_PL.title
tygrys_8
Początkujący

problem z kdl 40HX850 - sam się wyłącza

Proszę o pomoc.
Jestem posiadaczką telewizora sony kdl40hx850. Od jakiegoś czasu telewizor nagle sam się wyłącza. Nie ma reguły kiedy i na jakim kanale jest aktualnie - po prostu w pewnym momencie telewizor po prostu wyłącza się. Jak od razu po tym włączę go z powrotem potrafi tak wyłączyć się jeszcze kilka razy pod rząd w krótkim okresie czasu, ale to też nie zawsze. Co do tego wyłączania to tak jak pisałam nie ma reguły kiedy, bywały przerwy nawet kilkunastodniowe że nie wyłączał się w ogóle a czasami potrafi tak zrobić nawet kilka razy na dzień.
Chcę jeszcze dodać że funkcję eco całkowicie wyłączyłam i nie było różnicy czy z włączoną czy bez, zaktualizowałam też soft.
Może ktoś z użytkowników spotkał się z takim dziwnym objawem telewizora i podpowie co może być nie tak.
Z góry dzięki:)

18 ODPOW. 18
profile.country.PL.title
Peter.Mac
Poszukiwacz

1_pawel - po co bawić się w sprawdzanie ustawień co włączone co nie, potem wychodzą takie niezgodności jak choćby to ze HX850 nie ma czujnika obecności, przywrócić najlepiej ustawienia fabryczne telewizora, odłączyć podpięte urządzenia, odłączyć od prądu na jakiś czas, jak to nie pomoże to tylko serwis.

1_pawel
Użytkownik

Niestety HX850 ma inne oprogramowanie oglądałem w salonie, ale tylko pobieżnie.
Nie wiem czy to wina tunera nbox od n, może sygnał Siła i Jakość to też może powodować problemy lub jego ustawień, one też sprawiają kłopoty. Może pomoże wyłączenie zasilania i jak proponujesz reset do ustawień fabrycznych tylko jak ktoś już ma ułożoną listę programów to będzie niezbyt z tego zadowolony.

stubbs.
Użytkownik

Niekiedy nie ma rady i trzeba zrobić przywrócenie ustawień fabrycznych kosztem listy kanałów lub oddaniem TV do serwisu.
Najrozsądniejszą opcją jest odłączenie od prądu na jakiś czas (oraz odpięcie innych urządzeń). Dopiero później przywrócenie ustawień fabrycznych aby w razie czego nie stracić listy programów - o czym pisał wyżej PeterMac.
Jeśli te opcje zawiodą polecam wezwać serwis, a możesz zrobić to pod poniższym linkiem:
http://www.sony.pl/support/pl/repair

Pozdrawiam Stubb
tygrys_8
Początkujący

Dziękuję wszystkim za cenne wskazówki.
Odłączyłam wszystkie urządzenia i zrobiłam reset do ust. fabrycznych (na liście kanałów mi tak nie zależało) i oczywiście wyłączyłam na całą noc z prądu.
Na razie nie podpinałam żadnych urządzeń - tylko sama naziemna telewizja cyfrowa i przez cały dzień nie wyłączył się ani razu - po jednym dniu jednak ciężko cokolwiek powiedzieć (wcześniej też tak bywało) więc poczekam jeszcze co najmniej tydzień - mam nadzieję że problemy minęły.
Dopiero po kolei będę podłączać urządzenia.

jeszcze raz dzięki

1_pawel
Użytkownik

Tylko jak ktoś już ma ułożoną listę programów to będzie niezbyt z tego zadowolony.
Okazuje się że jest możliwość -
Przenoszenie listy programów przy użyciu urządzenia USB - w i-Manual

Dopiero dziś mam 46HX855 i poznaję niektóre funkcje. Więcej rozbudowane niż w NX720

profile.country.PL.title
Peter.Mac
Poszukiwacz

Co tam lista :) jak się komuś ciągle wyłącza.

Zimny_
Użytkownik

Czasami efekt wyłączania się jest spowodowany podłączonymi urządzeniami, lub wadliwymi przewodami. Miałem tak kiedyś z jakimś dekoderem. Pomogło wyłączenie "Sterowania HDMI" w telewizorze i dekoderze. Jednak to nie było rozwiązanie, bo nie mogłem korzystać z BRAVIA Sync z innymi urządzeniami ;) Wymieniłem przewód HDMI i było ok.
Tygrys_8 jeśli po takich zabiegach wyłączanie wróci, od razu rejestruj naprawę do serwisu. Nie ponosisz kosztów, a serwisanci wszystko sprawdzą.

tygrys_8
Początkujący

Jeszcze raz chciałam podziękować wszystkim za pomoc :c20 - dzięki Waszym poradom udało się znaleźć przyczynę wyłączania TV.

Zrobiłam wszystko według Waszych rad: odłączyłam wszystkie dodatkowe urządzenia, zresetowałam do ustawień fabrycznych, wyłączyłam TV z zasilania na całą noc, a później po kolei podłączałam pojedynczo urządzenia i obserwowałam.

I udało się znaleźć winowajcę: powodem wyłączania był kabel HDMI łączący TV i odtwarzacz DVD, gdy go tylko podłączyłam telewizor jeszcze w tym samym dniu zaczął się znów wyłączać, po wymianie kabla na razie jest już OK.

Jeszcze raz dzięki :thumbsup:

Zimny_
Użytkownik

:c22 Fajnie, że wszystko działa prawidłowo :thumbsup:

Pozdrawiam :D