Podziel się wrażeniami!
-- post ten skopiowałem ze swojego postu na forum HDTV na którym nie uzyskałem niestety żadnej pomocy --
-- przeszukałem chyba wszystkie możliwe fora w tym temacie --
ale do rzeczy:
Poszukuję informacji na temat programowania pilota sony model RM-ED019. Pilot dołączany jest do TV Barvia modeli serii W57xx i modeli Z.
Problem dotyczy zaprogramowania go do konkretnego modelu amplitunera Sony STR-DH500.
Dodam, że do całego zestawu dołączony jest jeszcze DVD model DVP-NS718H. Zarówno tv bravia (40W5720) jak i DVD (DVP-NS718H) posiadają funkcję bravia sync i dzięki temu ta konfiguracja sterowania zamiennie pilotami nie sprawia kłopotu.
Pilot od TV (RM-ED019) jest pilotem programowalnym niestety kody z polskiej instrukcji nie obejmują tego typu sprzętu.
Kontakt z infolinią techniczną sony nie odniósł efektów (konsultantka obiecała rozeznać temat i odpisać ale chyba zgubiła mojego maila).
Serwis sony twierdzi że raczej nie da się "sparować" tych urządzeń na jednym pilocie.
Dodam jeszcze że pilot od amplitunera działa bez problemu zarówno z TV jak i z DVD.
Reasumując:
Pilot od TV (RM-ED019) działa z DVD(DVP-NS718H)
Pilot od DVD działa z TV
Pilot od amplitunera działa zarówno z TV jak i z DVD.
Cały problem w konfiguracji pilota od TV alby sterował amplitunerem (chodzi oczywiście o podstawowe funkcje).
Odpowiadając na pytania dlaczego akurat takie rozwiązanie: pilot od TV jest najlepszy jakościowo, podświetlany, najbardziej funkcjonalny. A dodatkowo nurtuje mnie czy taka konfiguracja jest możliwa i czy ktoś to opanował.
Uważam że mając sprzęt jednej marki piloty powinny być ze sobą całkowicie kompatybilne "we wszystkie strony".
Inna sprawa to działanie jeszcze z n-boxem pilota od TV - ale to już pewnie niemożliwe
Walczyłem z tym pilotem. Poległem w temacie z amplitunerami. Amplitunerów jest kilka kody wydają się jak by do sprzętu z przed co najmniej 2 lat. Jeśli chodzi o BD/DVD itd kody się nie zmieniły do tego są "uniwersalne" za to w amplitunerach tak i to różne w zależności od serii stoliki, STR-DA, STR-DG, HT-SF itd itp.
Ale na pocieszenie zostaje to że do normalnej obsługi Bravia Sync wystarcza..
no właśnie cały problem w tym że ten model amplitunera STR-DH500 nie posiada funkcji bravia sync i nie da się go w żaden sposób sterować pilotem od TV a w tym było całe zamierzenie.
Oczywiście jak już pisałem.. można to "olać" i sterować wszystkim pilotem od amplitunera.. ale szkoda że nie jest to wszystko do końca ze sobą kompatybilne.
Dodam jeszcze że, programując tego pilota kodami z anglojęzycznej instrukcji (czterocyfrowymi) dioda na pilocie mruga 2 razy - tak jakby pilot zaakceptował kod amplitunera - niestety w dalszym ciągu na niego nie reaguje. Próbowałem kodami od 4501 do 4506 (dla sony DAV Home Theatre System)
To nie DAV tylko A/V Reciver z tego co pamiętam. Proszę ten zakres spróbować.
Dzięki za podpowiedź... można powiedzieć że częściowo się udało. Nie wiem do końca jaką funkcjonalność powinien mieć ten pilot w stosunku do amplitunera ale po wpisaniu kodu z grupy AV receivers - z anglojęzycznej instrukcji odszukanej gdzieś na forum (numer kodu: 4056) pilot skomunikował się z amplitunerem.
Co prawda działa tylko kilka funkcji (power ON/OFF, VOL +/- i mute) ale przy zapewnieniach innych fachowców, że to niemożliwe to i tak sukces.
Nie wiem też do końca jak mają działać te kody...
czy może być tak że na tym konkretnym kodzie 4056 działa tylko część funkcji a na innym kodzie (którego warto poszukiwać dalej) pilot będzie tych funkcji obsługiwał więcej ?
Za dużo nie wymagam ale przydała by się jeszcze chociaż możliwość zmiany wejść tzn. DVD, BD, TUNER, SAT i możliwość choćby zmiany stacji radiowych.
Ale jak już wspomniałem przy pesymistycznym podejściu wielu "fachowców' i tak uważam to za sukces.
Reasumując (dla zainteresowanych podobnym tematem):
Pilot z TV SONY seria W57xx seria Z tzn. RM-ED019 działa z amplitunerem STR-DH500
Trzeba zaprogramować go kodem 4056
Moller napisał(a):
Nie wiem też do końca jak mają działać te kody...
czy może być tak że na tym konkretnym kodzie 4056 działa tylko część funkcji a na innym kodzie (którego warto poszukiwać dalej) pilot będzie tych funkcji obsługiwał więcej ?
Moller napisał(a):
Za dużo nie wymagam ale przydała by się jeszcze chociaż możliwość zmiany wejść tzn. DVD, BD, TUNER, SAT i możliwość choćby zmiany stacji radiowych.
Próbowałem wszystkich kodów z zakresu AV reciver. Niestety działa tylko ten jeden w takiej formie jak pisałem. Ale ogólnie jest OK.
mam jeszcze pytanie czy posiada pan jakieś doświadczenia w próbie "sparowania" tego pilota z N-boxem (rekorder firmy ADB). Różne fora rozpisują się w tym temacie ale wszystkie sprowadzają się do konfiguracji pilotów uniwersalnych gdzie prym wiedzie logitech.
W wolnej chwili prosił bym o zerknięcie na mój 2-gi post odnoście kabelkologii. Byłbym wdzięczny za jakąś fachową poradę.
Z N-box-em próbowałem - zero efektów.
Działały dopiero piloty z opcją uczenia się.
No to by było już coś. Fajnie by było, aby ktoś znalazłMoller napisał(a):
...jakieś doświadczenia w próbie "sparowania" tego pilota z N-boxem...
A próbowałeś użyć, będąc w opcji AMP, guzika zmieniającego wejścia w TV? U mnie to działa, co prawda na innym amplitunerze.Moller napisał(a):
...przydała by się jeszcze chociaż możliwość zmiany wejść tzn. DVD, BD, TUNER, SAT i
Próbowałem ale niestety żadna inna opcja poza ON/OFF, VOl +/- i mute nie działa.
Do do N'boxa to dzwoniłem do biura obsługi klienta N'ki i gość mi dał namiar na firmę ADB która pisze softy do n'boxów. Niestety gość z ADB zbył mnie zdaniem, że oni nie obsługują klientów indywidualnych i że mają tylko biuro projektowe i żadnych kodów nie udostępniają (jakby to była jakaś strategiczna informacja dla firmy).