Podziel się wrażeniami!
Seria EX500 zapowiada się dość interesująco. Na podstawie szczątkowych informacji, które zostały opublikowane, odnoszę wrażenie, że jest to kontynuacja linii W5500. Ale może się mylę.
http://www.sony.pl/product/t32-ex-series/kdl-37ex500
Dla mnie istotną ciekawostką jest możliwość podłączenia przystawki WiFi UWA-BR100. Niestety, ale nigdzie nie mogę się doszukać informacji do jakiego gniazda należy ją podłączyć. W opisie funkcji telewizora jest napisane: "Wi-Fi Ready – możliwość podłączenia adaptera sieci bezprzewodowej albo klucza USB w celu łatwego łączenia się z domową siecią bezprzewodową bez wprowadzających bałagan kabli", Czyżby to oznaczało, że WiFi podłącza się przez to samo gniazdo USB, które służy do podłączania kluczy USB lub czytników kart pamięci? Albo WiFi albo klucz USB? Chyba nie, bo byłaby to kompletna bzdura.
Druga rzecz, która mnie interesuje, to czy będzie możliwość bezprzewodowego przesyłania filmów DVD odtwarzanych bezpośrednio na PC, za pomocą funkcji strumieniowania np. z darmowego VideoLan. Pytam, bo nie zawsze to co wydaje się być oczywiste, dla inżynierów Sony jest również oczywiste.
No i na koniec pytanie. Ile te zabawki będą kosztować?
Ondyne napisał(a):
Myślę, że lekko przesadzasz nazywając mnie egoistą
Ondyne napisał(a):
tylko i wyłącznie dlatego, że lubię korzystać z zaawansowanych funkcji telewizora oraz chcę strumieniować filmy bezpośrednio z PC na telewizor.
Ondyne napisał(a):
Nie wiem tego, ale skoro nie używasz gniazda USB, to zakładam, że nie robisz wielu fotografii i nie miewasz potrzeb błyskawicznie pokazać znajomym lub rodzinie najnowszych fotek, które jeszcze znajdują się na karcie pamięci w aparacie. Ja takową kartę wkładam do czytnika pamięci i wtykam w gniazdo USB i po kilku sekundach mam wszystko na ekranie. Dlatego gniazdo USB jest mi potrzebne.
Ondyne napisał(a):
A jeżeli chodzi o funkcję PIP, to zawsze z niej korzystam, gdy coś sobie oglądam w oczekiwaniu na jakąś spóźniającą się audycję w telewizji. Np. zawsze z niej korzystam, gdy opóźnia się transmisja ze skoków narciarskich z powodu zbyt silnego wiatru.
Ondyne napisał(a):
Oczekuję od telewizora dużej funkcjonalności, która będzie mi ułatwiać życie,
Ondyne napisał(a):
Natomiast jeśli ktoś nie korzysta z zaawansowanych funkcji i nie chce za nie płacić, to zawsze może sięgnąć po rewelacyjne telewizory LG, Toshiba, Hitachi, ... Prawda?
Ondyne napisał(a):
Zgadzam się. Na rynku są również gorsze telewizory. Są też takie w cenie ok. 1000zł. Ale ja nie jestem zainteresowany jakimś produktem "no name" kupowanym np. na Allegro tylko nowym Sony i to w rozmiarze 37". KDL-37EX500 będzie najwyższym modelem i właśnie dlatego porównuję go do 37W5500. Nie mogę porównywać do Z5500, bo ten nie występuje w przekątnej 37".
Martwi mnie to, że zanosi się na to, że nowe najlepsze Sony 37" pod wieloma względami będzie gorsze od zeszłorocznego W5500. I to wszystko.
Ale zaczekajmy i zobaczmy co się pojawi na polskim rynku pod nazwą EX500. Być może nie będzie to to samo co w USA.
Ravi napisał(a):
Nie ma co się kłócić póki model nie wejdzie do sprzedaży, to co pojawia się w USA nie zawsze pokrywa się z tym co będzie w europie. A jeśli można spytać dlaczego akurat 37 cali? Dla 40stki zawsze jest większy wybór modeli z każdej klasy cenowej... Nie jest powiedziane, że EX500 będzie odpowiednikiem w5500, zapewne pojawią się telewizory zarówno bardziej multimedialne jak i mniej, tak samo jak jest teraz.
Zimny napisał(a):
Były "dni otwarte" Sony .... pokazywali, modele które teraz wejdą są dużym krokiem na przód. DLNA przez wifi, odtwarzanie filmów z internetu w świetnej jakości, dostęp do różnych serwisów, odtwarzanie filmów z USB, do tego jakość obrazu...
Ravi napisał(a):
Nie ma co się kłócić
Ondyne napisał(a):
Myślę, że my się nie kłócimy, tylko w zdecydowany sposób przedstawiamy argumenty "za" i "przeciw".
Ondyne napisał(a):
Wierzę, że prezentacja była kapitalna i Sony pokazało wszystkie najnowsze bajery.
Zimny napisał(a):
Dużo większa przyjemność jest z 40
Zimny napisał(a):
opiszę najciekawsze dla mnie funkcje
Zimny napisał(a):
Telewizor obsługuje DLNA. Wiadomo, że można do niego przesyłać wszystkie formaty filmów przez program PS3 Media Serwer
Jeśli będziesz zastanawiał się nad alternatywą dla Bravi, proponuję od razu odrzucić Philipsa z tych rozważań. To trochę inny worek, a nie ma sensu zmieniać "siekierki na kijek".
Ondyne napisał(a):
Byłoby fantastycznie móc dowiedzieć się czegoś konkretnego na podstawie rzeczywistych doświadczeń, a nie na podstawie broszur reklamowych
Ondyne napisał(a):
Czy bez konsoli można coś z tym zrobić?
Dziękuję za link. Tak, tak. Teraz sobie przypominam ten wątek. Kiedyś próbowałem się bawić w te podłączenia, ale nic mi nie wyszło i odpuściłem sobie. Nie udało mi się uzyskać połączenia bezprzewodowego. Do połączenia kablowego nie jest potrzebne DLNA i PS3 Media Server. Wystarczy komp z kartą HDMI i długi kabel i w efekcie można wysyłać pliki ISO bezpośrednio na TV (za pomocą Videolan oczywiście).
Cały problem rozbija się o WiFi, którego nie udało mi się zrealizować, gdyż nie chciałem inwestować w niesprawdzone rozwiązania.
Ondyne napisał(a):
Dla mnie istotną ciekawostką jest możliwość podłączenia przystawki WiFi UWA-BR100
Hehe... Kółko zrobiło pełen obrót Wracając do DLNA, to spokojnie będziesz mógł wykorzystać sieć do oglądania filmów. PS3 ms to bardzo przydatny programik.
Zgadza się, ale skoro mogę oglądać wszystko z peceta za pomocą zwykłego kabla HDMI, to po co bawić się w inne rozwiązania. Oczywiście gdybym miał jakieś centrum multimedialne włączone 24h/dobę to może zainteresowałbym się lepiej PS3.
Tymczasem Sony Polska informuje przy serii EX700 "Telewizor, który ma wszystko, a nie kosztuje fortuny" i myślę sobie, że jeśli to prawda, to pójdę w tym kierunku, bo na moje 5500 ochotę ma rodzina. I wtedy będę miał to, o czym marzę od dawna. Będę miał transmisję bezprzewodową. A jest to o tyle istotne, że PC mam w takim miejscu, że podłączenie się w poprzek pokoju kablem czy to HDMI, czy UTP jest na dłuższą metę nie do przyjęcia.
Podłączenie kablem HDMI ma swoje plusy i minusy. Przyzna się, że sam korzystam z tego rozwiązania, ale mam W4500 na którym nie idą filmy przez DLNA. Więc można powiedzieć, że póki co jestem "skazany" na ten typ połączenia. Różnica jest taka, że telewizor jest przydzielony jako monitor, a przy połączeniu DLNA telewizor tylko korzysta z zawartości komputera, na zasadzie udostępnionych zasobów. Możesz pracować na komputerze, odwiedzać "Forum Sony" na komputerze i w tym samym czasie oglądać jakiś ciekawy film z HDD na ekranie telewizora. Oczywiście, jak będzie podłączenie bezprzewodowe, to jest o wiele wygodniej...