anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Seria EX500 np. KDL-37EX500

Ondyne
Początkujący

Seria EX500 np. KDL-37EX500

Seria EX500 zapowiada się dość interesująco. Na podstawie szczątkowych informacji, które zostały opublikowane, odnoszę wrażenie, że jest to kontynuacja linii W5500. Ale może się mylę.
http://www.sony.pl/product/t32-ex-series/kdl-37ex500
Dla mnie istotną ciekawostką jest możliwość podłączenia przystawki WiFi UWA-BR100. Niestety, ale nigdzie nie mogę się doszukać informacji do jakiego gniazda należy ją podłączyć. W opisie funkcji telewizora jest napisane: "Wi-Fi Ready – możliwość podłączenia adaptera sieci bezprzewodowej albo klucza USB w celu łatwego łączenia się z domową siecią bezprzewodową bez wprowadzających bałagan kabli", Czyżby to oznaczało, że WiFi podłącza się przez to samo gniazdo USB, które służy do podłączania kluczy USB lub czytników kart pamięci? Albo WiFi albo klucz USB? Chyba nie, bo byłaby to kompletna bzdura.
Druga rzecz, która mnie interesuje, to czy będzie możliwość bezprzewodowego przesyłania filmów DVD odtwarzanych bezpośrednio na PC, za pomocą funkcji strumieniowania np. z darmowego VideoLan. Pytam, bo nie zawsze to co wydaje się być oczywiste, dla inżynierów Sony jest również oczywiste.
No i na koniec pytanie. Ile te zabawki będą kosztować?

47 ODPOW. 47
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Ondyne napisał(a):

Myślę, że lekko przesadzasz nazywając mnie egoistą

Nie zrozumiałeś mnie. Nie nazwałem Ciebie egoistą, tylko podejście które przedstawiasz ( czyli, że każda seria powinna mieć to czego oczekujesz - inaczej jest zacofana) jest egoistyczne. Napisałeś, że nowy model EX który uważasz za następcę W jest uwstecznieniem do W5500. Właśnie moim zdaniem tak nie jest, wręcz przeciwnie. Po pierwsze są różne serie, nie wiadomo która ma zastąpić którą i czy któraś doczeka się kolejnych następców. To, że jedna seria nie ma czegoś, nie znaczy że druga jest tego pozbawiona. Można dopasować model do swoich oczekiwań. A po co płacić z coś, z czego się nie korzysta... Dlatego Sony wypuszcza też inne modele mające cechy które oczekujesz (może nie wszystkie).

Ondyne napisał(a):

tylko i wyłącznie dlatego, że lubię korzystać z zaawansowanych funkcji telewizora oraz chcę strumieniować filmy bezpośrednio z PC na telewizor.

Czyli zwróć uwagę na wyższe modele, wykaz jest już na stronie Sony:
http://www.sony.pl/product/tvp-32-40-sony-bravia-tv
Były "dni otwarte" Sony w fabryce trzciny w Warszawie. Można było zgłosić się po bilety i za darmo zobaczyć nowe modele, usłyszeć sporo ciekawych rzeczy. Ja się zgłosiłem, modele widziałem. Powiem Ci, że to co pokazywali, modele które teraz wejdą są dużym krokiem na przód. DLNA przez wifi, odtwarzanie filmów z internetu w świetnej jakości, dostęp do różnych serwisów, odtwarzanie filmów z USB, do tego jakość obrazu...

Ondyne napisał(a):

Nie wiem tego, ale skoro nie używasz gniazda USB, to zakładam, że nie robisz wielu fotografii i nie miewasz potrzeb błyskawicznie pokazać znajomym lub rodzinie najnowszych fotek, które jeszcze znajdują się na karcie pamięci w aparacie. Ja takową kartę wkładam do czytnika pamięci i wtykam w gniazdo USB i po kilku sekundach mam wszystko na ekranie. Dlatego gniazdo USB jest mi potrzebne.

Bardzo fajny sposób. Ja mam kamerę i lustrzankę. Oba urządzenia często podłączam bezpośrednio pod telewizor, przez HDMI i component. Dlatego mi bardziej zależy na wejściach HDMI niż USB. Materiały nagrane z kamery muszę obrabiać, później albo zgrywam na płytę, albo odtwarzam bezpośrednio z komputera. M.in. dlatego kupiłem dłuższy kabel HDMI i mam go przy fotelu. Biorę laptopa, podłączam kabel i wszystko mam w jednym miejscu. To jest mój sposób. Nie mówię, że kiedyś nie będę potrzebował USB, ale odkąd mam kolejny telewizor z tym portem, to nie korzystałem jeszcze z niego. To, że ja z tego gniazda nie korzystam nie znaczy i nie mówię, że nie powinni tego produkować. Niech sobie będzie, ale skoro mogę mieć wybór, to dobrze.

Ondyne napisał(a):

A jeżeli chodzi o funkcję PIP, to zawsze z niej korzystam, gdy coś sobie oglądam w oczekiwaniu na jakąś spóźniającą się audycję w telewizji. Np. zawsze z niej korzystam, gdy opóźnia się transmisja ze skoków narciarskich z powodu zbyt silnego wiatru.

Funkcja fajna, faktycznie. Nie jestem do niej przyzwyczajony, też nie korzystam.

Ondyne napisał(a):

Oczekuję od telewizora dużej funkcjonalności, która będzie mi ułatwiać życie,

Bardzo dobrze, ale nie wszyscy tego oczekują. Zobacz na inne serie, może coś Cię zainteresuje. Ja przede wszystkim oczekuje od telewizora świetnego obrazu, min 4 wejść HDMI, component, dobrych głośników, wielkość to ok 46", bardzo dobrej czerni, płynności obrazu, braku jakiś artefaktów, MPEG4, bogatego DLNA, fajnie było by podświetlenie Edge LED... No i fajnie jakby miał 3d:) Generalnie moje wymagania są w większości spełnione, nie wiem jak będzie z ceną. Owszem, są rzeczy które też nie za bardzo mi się podobają, jak to co wspomniałeś czyli szklany panel, ale cóż. Są rzeczy ważne i ważniejsze.

Ondyne napisał(a):

Natomiast jeśli ktoś nie korzysta z zaawansowanych funkcji i nie chce za nie płacić, to zawsze może sięgnąć po rewelacyjne telewizory LG, Toshiba, Hitachi, ... Prawda? :)

Niekoniecznie. Firmy które podałeś są tanie i co za tym idzie jakość obrazu, wykonania i wykończenia nie idzie w parze. Wolałbym serie S5600 Sony, niż dwa modele wyżej LG (stary GoldStar). Hitachi to nawet chyba nie ma wyższych modeli. Jedynie jeszcze jakoś wychodzi Toshiba.

Ravi-----
Początkujący

Ondyne napisał(a):

Zgadzam się. Na rynku są również gorsze telewizory. Są też takie w cenie ok. 1000zł. Ale ja nie jestem zainteresowany jakimś produktem "no name" kupowanym np. na Allegro tylko nowym Sony i to w rozmiarze 37". KDL-37EX500 będzie najwyższym modelem i właśnie dlatego porównuję go do 37W5500. Nie mogę porównywać do Z5500, bo ten nie występuje w przekątnej 37".
Martwi mnie to, że zanosi się na to, że nowe najlepsze Sony 37" pod wieloma względami będzie gorsze od zeszłorocznego W5500. I to wszystko.
Ale zaczekajmy i zobaczmy co się pojawi na polskim rynku pod nazwą EX500. Być może nie będzie to to samo co w USA.

Nie ma co się kłócić póki model nie wejdzie do sprzedaży, to co pojawia się w USA nie zawsze pokrywa się z tym co będzie w europie. A jeśli można spytać dlaczego akurat 37 cali? Dla 40stki zawsze jest większy wybór modeli z każdej klasy cenowej... Nie jest powiedziane, że EX500 będzie odpowiednikiem w5500, zapewne pojawią się telewizory zarówno bardziej multimedialne jak i mniej, tak samo jak jest teraz.

Ondyne
Początkujący

Ravi napisał(a):

Nie ma co się kłócić póki model nie wejdzie do sprzedaży, to co pojawia się w USA nie zawsze pokrywa się z tym co będzie w europie. A jeśli można spytać dlaczego akurat 37 cali? Dla 40stki zawsze jest większy wybór modeli z każdej klasy cenowej... Nie jest powiedziane, że EX500 będzie odpowiednikiem w5500, zapewne pojawią się telewizory zarówno bardziej multimedialne jak i mniej, tak samo jak jest teraz.

Myślę, że my się nie kłócimy, tylko w zdecydowany sposób przedstawiamy argumenty "za" i "przeciw". A jeżeli chodzi o to, dlaczego 37", to prawda jest prosta. Czterdziestka nie mieści mi się na półce. Musiałbym nowe meble kupić :( Nie wykluczam jednak, że być może kiedyś jeśli znikną z rynku telewizory 37", to przesiądę się na 32".

Zimny napisał(a):

Były "dni otwarte" Sony .... pokazywali, modele które teraz wejdą są dużym krokiem na przód. DLNA przez wifi, odtwarzanie filmów z internetu w świetnej jakości, dostęp do różnych serwisów, odtwarzanie filmów z USB, do tego jakość obrazu...

Wierzę, że prezentacja była kapitalna i Sony pokazało wszystkie najnowsze bajery. Ale to co mnie najbardziej interesuje, to czy nowe telewizory będą współpracować bezprzewodowo z Videolan.
Poniżej zamieszczam schemat działania:
http://www.supinfo-projects.com/2005/vlc_streaming/2/global-diagram.jpg
Schemat w lepszej rozdzielczości oraz opis jak to działa jest tutaj: http://www.videolan.org/doc/streaming-h ... l#id304943 " target="_blank
Zastanawiam się, czy nowe TV Sony będą miały możliwość bezprzewodowego przechwytywania strumienia wysyłanego z jakiejś aplikacji np. wyżej wspomnianego VideoLan.
I to tyle. Myślę, że rzeczywiście, do czasu pojawienia się nowych produktów na rynku albo do czasu opublikowania przez Sony szczegółowych danych technicznych oraz instrukcji obsługi, trudno będzie dojść do jakiegoś sensownego wniosku.

Zimny_
Użytkownik

Ravi napisał(a):

Nie ma co się kłócić

Ondyne napisał(a):

Myślę, że my się nie kłócimy, tylko w zdecydowany sposób przedstawiamy argumenty "za" i "przeciw".

To nazywa się dyskusja a nie kłótnia Ravi :D
Ondyne, nie decyduj się na 32". To jest za małe. Fakt, nie wiem z jakiej odległości oglądasz telewizje. Miałem (mam w drugim pokoju) 32" Philipsa i ta wielkość nie jest odpowiednia. Przynajmniej dla mnie. Dużo większa przyjemność jest z 40". Nie żartuje.

Ondyne napisał(a):

Wierzę, że prezentacja była kapitalna i Sony pokazało wszystkie najnowsze bajery.

Prezentacje bardzo mi się podobały. Powoli robię małą recenzję z pokazu, może dziś uda mi się ją wstawić - opiszę najciekawsze dla mnie funkcje.
Pytasz o Videolan. Nie pamietam czy pokazywali obsługę tego programu. Po podłączeniu do sieci, w menu telewizora pojawiało się dużo nowych funkcji i dostępy do niektórych serwisów, ale nie pamiętam czy ktoś wspominał o tym programie. Mimo braku oficjalnej informacji, można starym sposobem do tego dojść. Telewizor obsługuje DLNA. Wiadomo, że można do niego przesyłać wszystkie formaty filmów przez program PS3 Media Serwer. Nie wiem czy o tym słyszałeś. PS3 MS może opierać się na Videolan. Jeśli do PS3 MS doinstalujesz Videolan, to media serwer wykorzystuje silniki tego programu. Dokładnie nie wgłębiałem się w to, ale chyba czas zacząć. Czyli możesz też wykorzystać to również w seriach 5500.

Ondyne
Początkujący

Zimny napisał(a):

Dużo większa przyjemność jest z 40

Wiem, ale nie mam jak zmieścić na ścianie. 40" cali jest po prostu za szerokie. Dlatego następny telewizor też będzie miał 37", a jak Sony przestanie takie produkować, to będę zmuszony do zejścia na 32" albo bliżej przyjrzę się Philips'om, które choć nie mają mojego ulubionego bajeru (PIP), to poza wysoką ceną, oferują całe mnóstwo innych genialnych rozwiązań. Ale to oczywiście dopiero wtedy, gdy będę mógł osiągnąć szybką i dobrze zorganizowaną bezprzewodową transmisję z PC za rozsądne pieniądze. Aktualne ceny Phlipsa 37PFL9604 na poziomie 4400zł są zdecydowanie za wysokie, choć telewizor ma już wbudowaną kartę WiFi, a do nowego Sony EX500 trzeba będzie ją dokupić. Nie biorę pod uwagę Philipsa 40PFL9704, bo jego cena (ok. 8500), to dla mnie kosmos. No i nowy TV musi oczywiście spełniać podstawowy warunek jakim jest niebłyszczący ekran jak np. w Samsungach. Ekran musi być mniej lub bardziej matowy, przynajmniej tak jak np. w serii W5500. Dlatego zaczekam aż EX500 pojawią się w sklepach, obejrzę i podejmę decyzję.

Zimny napisał(a):

opiszę najciekawsze dla mnie funkcje

Byłoby fantastycznie móc dowiedzieć się czegoś konkretnego na podstawie rzeczywistych doświadczeń, a nie na podstawie broszur reklamowych, wg których wszystko jest najlepsze na świecie, a ukryte są ewentualne wszelkie ograniczenia zaawansowanych funkcji.

Zimny napisał(a):

Telewizor obsługuje DLNA. Wiadomo, że można do niego przesyłać wszystkie formaty filmów przez program PS3 Media Serwer

No właśnie. Już ktoś kiedyś proponował mi PS3 media serwer. Problem w tym, że po uruchomieniu program usiłuje się połączyć z konsolą PS3, a ja takiej nie mam. Mam efekt, taki jak widać na załączonym zrzucie ekranu. Czy bez konsoli można coś z tym zrobić?

Zimny_
Użytkownik

Jeśli będziesz zastanawiał się nad alternatywą dla Bravi, proponuję od razu odrzucić Philipsa z tych rozważań. To trochę inny worek, a nie ma sensu zmieniać "siekierki na kijek".

Ondyne napisał(a):

Byłoby fantastycznie móc dowiedzieć się czegoś konkretnego na podstawie rzeczywistych doświadczeń, a nie na podstawie broszur reklamowych

Dużo doświadczeń nie mam, jedynie raz widziałem na Open Hause 2010. Fakt, sporo rozmawiałem z przedstawicielami Sony i przy okazji to co mogłem to testowałem :D Więc tylko to mogę opowiedzieć...

Ondyne napisał(a):

Czy bez konsoli można coś z tym zrobić?

Oczywiście da się - po to jest właśnie ten program. Filmy odtwarza przy seriach 5500, wcześniejsze nie mają tej możliwości (ja mam W4500 i nie działa). W tym linku masz opis, jak skonfigurować połączenie miedzy komputerem a telewizorem:
viewtopic.php?f=57&t=3361&p=54595&hilit=ps3+media+serwer#p54595

Ondyne
Początkujący

Dziękuję za link. Tak, tak. Teraz sobie przypominam ten wątek. Kiedyś próbowałem się bawić w te podłączenia, ale nic mi nie wyszło i odpuściłem sobie. Nie udało mi się uzyskać połączenia bezprzewodowego. Do połączenia kablowego nie jest potrzebne DLNA i PS3 Media Server. Wystarczy komp z kartą HDMI i długi kabel i w efekcie można wysyłać pliki ISO bezpośrednio na TV (za pomocą Videolan oczywiście).
Cały problem rozbija się o WiFi, którego nie udało mi się zrealizować, gdyż nie chciałem inwestować w niesprawdzone rozwiązania.

Ondyne napisał(a):

Dla mnie istotną ciekawostką jest możliwość podłączenia przystawki WiFi UWA-BR100

Ponieważ jak na razie oficjalnie nie wiadomo, czy UWA-BR100 będzie współpracować z EX500, to zaczekam, aż produkt znajdzie się na rynku. Z amerykańskich dokumentacji wynika, że dopiero EX700 będzie miał możliwość pracy z WiFi, ale ponieważ model ten jest wyposażony w tylko jedno gniazdo USB, to ...
I tak wróciłem do tego, od czego zacząłem ;)

Zimny_
Użytkownik

Hehe... Kółko zrobiło pełen obrót ;) Wracając do DLNA, to spokojnie będziesz mógł wykorzystać sieć do oglądania filmów. PS3 ms to bardzo przydatny programik.

Ondyne
Początkujący

Zgadza się, ale skoro mogę oglądać wszystko z peceta za pomocą zwykłego kabla HDMI, to po co bawić się w inne rozwiązania. Oczywiście gdybym miał jakieś centrum multimedialne włączone 24h/dobę to może zainteresowałbym się lepiej PS3.
Tymczasem Sony Polska informuje przy serii EX700 "Telewizor, który ma wszystko, a nie kosztuje fortuny" i myślę sobie, że jeśli to prawda, to pójdę w tym kierunku, bo na moje 5500 ochotę ma rodzina. I wtedy będę miał to, o czym marzę od dawna. Będę miał transmisję bezprzewodową. A jest to o tyle istotne, że PC mam w takim miejscu, że podłączenie się w poprzek pokoju kablem czy to HDMI, czy UTP jest na dłuższą metę nie do przyjęcia.

Zimny_
Użytkownik

Podłączenie kablem HDMI ma swoje plusy i minusy. Przyzna się, że sam korzystam z tego rozwiązania, ale mam W4500 na którym nie idą filmy przez DLNA. Więc można powiedzieć, że póki co jestem "skazany" na ten typ połączenia. Różnica jest taka, że telewizor jest przydzielony jako monitor, a przy połączeniu DLNA telewizor tylko korzysta z zawartości komputera, na zasadzie udostępnionych zasobów. Możesz pracować na komputerze, odwiedzać "Forum Sony" na komputerze i w tym samym czasie oglądać jakiś ciekawy film z HDD na ekranie telewizora. Oczywiście, jak będzie podłączenie bezprzewodowe, to jest o wiele wygodniej...