Podziel się wrażeniami!
Od pewnego czasu pojawia się na ekranie komunikat z powodu błędu komunikacji z systemem audio działa głośnik TV.System audio to Sony HT-CT500 połączony z TV HDMI oraz optykiem do TV IN w HT-CT 500.Oprócz tego do HT-CT 500 mam podpięty przez HDMI UPC Mediabox HD, PS3 Slim oraz Popcorna A200.W ustawieniach audio TV zaznaczone System audio.
Czyli wszystkie urządzenia (3 sztuki) masz podpięte pod HDMI IN w amplitunerze, z niego wychodzi HDMI OUT do telewizora. Do tego optykiem z telewizora do amplitunera. To ostatnie połączenie nie jest potrzebne, jeśli nie masz telewizji naziemnej, albo innego źródła sygnału podpiętego bezpośrednio pod telewizor. Spróbuj je odłączyć, zobaczyć czy działa. Reszta konfiguracji wygląda prawidłowo. Możesz spróbować odłączyć wszystkie urządzenia i zobaczyć czy jest komunikacja pomiędzy LCD a ampl. Kolejna opcja to reset/wyzerowanie ustawień w obu urządzeniach. Być może masz włączone jakieś funkcje które "kłócą się".
Do tego możesz spróbować innego podłączenia. Minusem jest brak przekazywania DTS, ale działają wszystkie systemy Dolby Digital. Chodzi o podłączenie wszystkich urządzeń pod telewizor (przez HDMI) i jedynie optycznym do amplitunera.
Zauważyłem że komunikat z powodu błędu komunikacji z systemem audio działa głośnik TV
pojawia się (kilka sekund) po odpaleniu Popcorna A-200.Próbowałem zmienić kabel HDMI ale nic nie pomaga.Po wyłączeniu Popcorna wszystko wraca do normy (komunikat-aktywny system audio).Pojawia się jeszcze jeden objaw, przy zmianie kanałów pilotem od dekodera UPC (Mediabox HD) ekran telewizora pulsuje i wybrany kanał niekoniecznie wskakuje, szczególnie programy HD.Jeśli komunikat występuje po odpaleniu Popcorna, spróbuj wejść w ustawienia dźwięku tego urządzenia i spróbować coś zmienić. Niestety nie znam tego urządzenia, nie miałem z nim do czynienia, nie wiem jakie tam są możliwości korekcji. Telewizor tu nie ma tu znaczenia, wina stoi albo po stronie Popcorna, albo amplitunera - chociaż bardziej obstawiam Popcorn. Jeszcze możesz spróbować podłączyć Popcorna przez HDMI do telewizora i dźwięk wysłać optykiem do amplitunera.
Co do drugiej kwestii, nie wiem dokładnie jak wygląda te pulsowanie, spróbuj podłaczyć bezpośrednio do telewizora. Zobaczymy co się dzieje.
Co do ustawień audio w Popcornie jest sporo możliwości w setupie urządzenia - spróbuję pozmieniać i zobaczę jak się zachowuje
Pulsowanie ekranu polega na tym że jest raz jasny raz ciemny (jak ja ) i tak na przemian.
CO do pulsowania zobacz w telewizorze ustawienia ECO i wyłącz czujnik światła, i w ustawieniach obrazu zaawansowane zwiększanie kontrastu. Nie musi, ale może mieć to wpływ na taki efekt.