Podziel się wrażeniami!
Witam posiadam telewizor sony brawia KDL-32L4000.Zakupiłem go około 2 lat temu.Mam pewien problem mianowicie od czasu do czasu (mniej wiecej 2-5 razy na miesiac) gasnie obraz na około 2-8sekund.Poprosze o porade
Edytowano 19.03.2011
Połączyłem takie same tematy.
Proszę nie zakładać kilku takich samych tematów i odpowiadać przez opcję "odpowiedz".
Zimny.
Sorry, ale jeżeli myślisz, że zakładanie identycznego tematu w kilku miejscach jednocześnie przyspieszy uzyskanie odpowiedzi to się mylisz. Takie zachowanie we mnie budzi irytację i przechodzi chęć pomocy. Jeżeli usterka pojawia się raz na tydzień to chyba można poczekać na odpowiedź kilka godzin? No i musisz się pogodzić z faktem, że tego tupu usterki nie występują nagminne i są ciężkie do eliminacji.
A teraz podaj kilka faktów mogących pomóc w diagnozie:
- co masz podpięte do TV?
- czy zanik pojawia się podczas oglądania materiałów z konkretnego źródła?
-czy zmieniałeś coś w dotychczasowych połączeniach - nowe kabe, nowe urządzenia?
- do telewizora mam podpieta antene szerokopasmowa (siatke) i dekoder z telewizji TP (telewizja satelitarna)
-wydaje mi sie ze obraz znika podczas ogladania telewizji z anteny szerokopasmowe (siatki) z dekodera nie zauwazyłem zeby zanikał obraz
-nic nie zmieniałem z dotychczasowych połaczeniach (kablach)
Gaśnie całkowicie i sam się włącza? Czy też może wygląda to tak jak by nagle zerwała się taśma w kinie i znów ruszyła? Na jakim sygnale tak się dzieje? Czasem na DVB-T może się tak zdarzyć że jak jest słaby sygnał to może na chwilę przerwać. Takie już dobrodziejstwo sygnału cyfrowego: albo jest on i jest dobry albo nie ma go wcale. Ten model nie ma w standardzie DVB-T ale może masz z innego źródła?
gasnie na około 2-5 sekund
""Czy też może wygląda to tak jak by nagle zerwała się taśma w kinie i znów ruszyła?""- nie wiem jak wyglada w przypadku zerwania tasmy w kazdym badz razie gasnie na pare sekund i po chwili wszystko wraca do normy .
EDIT Lajam
Proszę używać opcji "odpowiedz" zamiast zakładać nowy wątek za każdym razem gdy chcesz odpowiedzieć.
No to może antena traci sygnał i stąd ta przerwa.
no tez tak myslełem ze cos z antena moze byc moj wujek tez taki sam ma i mówi ze tez tak sie u niego dzieje.
Witam serdecznie,
Mam taki sam problem jak wspomniany powyżej.
KDL-32L4000, obraz znika na ok 10s po czym wraca, dźwięk jest OK. Zaczyna mnie to irytować, nie ma tu żadnej reguły, czasem przygaśnie raz na dzień a czasem 3 razy w ciągu 10 minut.
TV mam od dwóch lat a taka sytuacja ma miejsce od ok. pół roku. Nie było przy tym żadnych zmian co do podłączonego sprzętu. Od początku mam podłączony dekoder Cyfrowego Polsatu (na kablu RG6U), sygnał jest dobry co widać po pasku stanu sygnału. Wcześniej miałem też jednocześnie podłączoną zwykłą antenę (taki staroć na dachu) i co ciekawe po zaniku obrazu przełączałem się właśnie na tą starą antenę a obrazu i tak nie było, wracał po kilku sekundach.
Od paru dni mam już podłączony tylko Polsat a poprawy nie ma, przeryłem też same ustawienia TV i nic nie znalazłem co by miało wpływ.
Proszę o pomoc jeśli ktokolwiek spotkał się z czymś takim.
Pozdrawiam