Podziel się wrażeniami!
Hej wszystkim formowiczom Niecały miesiac temu kupiłam sony bravia kdl-32l40000 i co .... zepsuł sie.od początku dziwnie sie zachowywał to sie dlugo załaczał to nie wykrywał dekodera Polsatu,to nie zmienial formatu obrazu automatycznie no i reklamy mialy nie wrzeszczec a i tak wrzeszczaly.teraz całkowicie umarł.otoz wczoraj ogladam sobie z mezem filmik i telewizorek zgasl na dobre.odszedl......jest mi bardzo przykro z tego powodu poniewaz kupilam telewizor tej marki wierząc,że mnie nie zawiedzie bo to SONY.niestety
moge miec tylko nadzieje,ze was to nie spotka.pozdrawiam
Nie ma takiego modelu jak 32l40000, ale rozumiem, że przejęzyczenie
Jeśli coś jest nie tak z telewizorem, samochodem czy czymkolwiek innym na gwarancji należy to zgłaszać do serwisu. Ewentualnie część problemów można rozwiązać szukając odpowiedzi na forum.
1. problem z telewizją satelitarną być może dało się rozwiązać (trzeba tylko opisać problem, który może wynikać z protokołu HDCP lub innych - nie jest to problem w Braviach)
2. problem z autozoomem najczęściej polega na nieprzeczytaniu instrukcji - trzeba połączyć ustawienia w tunerze i w tv - np. smart w Bravia plus opcja rozciąganie w tunerze tv satelitarnej.
3. Zgasł i nagle odszedł - zgłoś to do serwisu - tego typu problemów w Sony w ogóle (bardzo rzadko) się spotyka, więc jeśli coś takiego nastąpiło dzwon - masz sprzęt na 5 letniej gwarancji.
Dokładnie, problemy z dźwiękiem, obrazem itp. wynikają z protokółem HDCP i nie leży po stronie Bravi. Podobnie jest z dekoderami n, który kłóci się ze wszystkimi markami, tak samo Philips, Panasonic, Samsung, jak i Sony. Przyczyna to niekompatybilne oprogramowanie dekoderów HD. Chociaż ciągle jest ono aktualizowane i trzeba przyznać, że jest coraz lepiej. Najlepsze jest to, że u niektórych nie chodzi dźwięk, u innych są problemy z obrazem, nie można regulować dźwięku z poziomu dekodera a jeszcze u innych nic nie chodzi i trzeba zmienic dekoder na inny- bardzo często pomaga.
Cyfra np, wyszła nie przekazuje dobrego dźwięku przez HDMI, puszcza stereo, a jeżeli chcesz mieć max dźwięk 5.1, podłączasz osobnym kablem. N, puszcza całość przez HDMI, przez co kłócą się protokoły... A praktycznie nikt nie wie o co chodzi....
Co do usterki, może właśnie przez złe podłączenie coś się zwaliło, skoro tak pikało, trzeszczało... A filtr napięcia był? Główną przyczyną "padnięcia" tv jakiejkolwiek marki, są problemy z napięciem. Piszczenie itp. może wskazywać na zakłócenia w "dostawie prądu" do odbiornika.