Podziel się wrażeniami!
Witam. Mam pytanie. Co to oznacza kiedy moc sygnału mam 100% a jakość sygnału 0%. Obrazu oczywiście wtedy brak. Jaka jest przyczyna że moc jest, ale nie ma jakości? Z góry dzięki za pomoc.
Siła/moc oznacza,że masz dobre połączenie między tv a anteną.A jakość 0%,że antena nie łapie sygnału.
Ok, to drugie pytanie. Myślałem że coś jest nie tak z moją anteną zbiorczą, ponieważ jakość sygnału przykładowo na Polsacie czy TVN mam pomiędzy 0-20%. Jeszcze kilka dni temu było to około 90%. Podłączyłem jednak dzisiaj mały turystyczny TV 7'' i tam sygnał jest na poziomie 60-80% na tych samych kanałach. O co tu więc chodzi? Telewizor się psuje? Ponowne skanowanie nic nie dało.
W miarę możliwości podłącz TV do indywidualnej (w 100% sprawnej) anteny kierunkowej.
Jeśli dobrze rozumiem, korzystasz z anteny zbiorczej np. w bloku gdzie anteną opiekuje się administrator osiedla. Zobacz czy sąsiedzi również mają ten problem, skoro jesteście podpięci do zbiorczej anteny.
Zobacz również, czy Twój przewód jest sprawny, nie ma śladów żadnych uszkodzeń oraz czy jest dobrze osadzony w gniazdach. Choć wszystko wskazuje póki co, że przewód powinien być OK.
W razie komplikacji możesz zgłosić TV do serwisu korzystając z linku:
http://www.sony.pl/support/pl/repair
Sąsiedzi mają własne "talerze" i raczej nikt nie odbiera tak jak ja. Przewody itp na pewno są ok, bo jak już wspomniałem w to samo miejsce podpiąłem inny TV i jest zdecydowanie lepiej. Miałem kilka tygodni temu do testu zwykłą antenę i wszystko działało wręcz idealnie, tyle że wtedy na zbiorczej też było całkiem ok.
Zapytam administratora budynku czy się coś dzieje z anteną. Może coś robią na dachu
Wersje z oddawaniem TV do serwisu traktuję jako ostateczność i raczej jednak staram się nie obwiniać soniaczka o te problemy.
Serwis Sony nie jest akurat takim złym pomysłem, bo mogą sprawdzić poprawność działania tunerów. Mogło się zdarzyć, że uszkodził się tuner podczas jakiegoś przepięcia - sam nie wiem, bo nie jestem technikiem i nie widziałem Twojego TV na żywo .
Odnośnie anteny i administracji - bardzo dobry pomysł, bo ktoś mógł przestawić antenę, gdzie nie wyłapuje całego sygnału lub korzysta z sygnału odbitego, który jest znacznie gorszej jakości.
Od siebie polecam zawsze instalacje na antenie indywidualnej kierunkowej. Wtedy masz pewność, że antena za 100-250zł spełni Twoje oczekiwania i da Ci dobrej jakości sygnał.