anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ustawienia obrazu

profile.country.pl_PL.title
nivi-----
Początkujący

ustawienia obrazu

ustawienia obrazu dla KDL-42EX440 ma ktoś jakieś propozycję bo obecny obraz na tym tv który lata na kablówce jest rozczarowujący :(

9 ODPOW. 9
Mylagos
Użytkownik

Witam.
Sam nie posiadam tego modelu, ale to co mogę Ci zaproponować, to metoda prób i błędów. Sam postaraj się poustawiać obraz, tak jak najbardziej Ci pasuje. Musisz również pamiętać że każdy egzemplarz telewizora jest inny i do uzyskania podobnego obrazu wymaga innych ustawień - nie ma czegoś takiego jak uniwersalne ustawienia.

nivi-----
Początkujący

no już to ogarnąłem tylko jeden problem gdzie w menu jest funkcja Motionflow XR 100 ? bo nie mogę jej znaleźć a tv ją ma :(

stubbs.
Użytkownik

W którymś z trybów obrazu z tego co pamiętam nie występuje. Sam nie jestem pewien w którym z trybów (gra, kino, żywy ...) nie ma Motionflow więc nie będę strzelał.

W razie gdybyś nie mógł znaleźć możesz przywrócić ustawienia fabryczne w TV, ale przedtem spisz swoje ustawienia, bo niestety utracisz je.

Pozdrawiam Stubb
Zimny_
Użytkownik

nivi napisał(a):

ustawienia obrazu dla KDL-42EX440 ma ktoś jakieś propozycję bo obecny obraz na tym tv który lata na kablówce jest rozczarowujący :(

A jaki masz sygnał telewizji kablowej?

nivi-----
Początkujący

na tv pokazuje mi zarówno jakość sygnału 100 a poziom różnie od 50 do 99%. Czy to może być przyczyną słabego obrazu? i jeszcze 2 pytania dlaczego nie wszystkie sceny mogę wybrać czyżby działał jeszcze tryb sklepowy choć już przełączyłem na "DOM"?
i gdzie w menu jest do włączenia funkcja Montionflow bo nie mogę jej znaleść :(

stubbs.
Użytkownik

nivi napisał(a):

na tv pokazuje mi zarówno jakość sygnału 100 a poziom różnie od 50 do 99%. Czy to może być przyczyną słabego obrazu?

Zdecydowanie tak. Jakość sygnału w 90% jest wyznacznikiem jakości obrazu. To tak jakbyś chciał porównać film VHS z Blu-Ray - inna jakość nagrania i inna jakość obrazu.

nivi napisał(a):

i jeszcze 2 pytania dlaczego nie wszystkie sceny mogę wybrać czyżby działał jeszcze tryb sklepowy choć już przełączyłem na "DOM"?

Napisz jakie masz ustawienia, bo przyznam się, że ciężko dojść dlaczego możesz nie mieć wszystkich scen. Robiłeś aktualizację?

nivi napisał(a):

Home/Ustawienia/Ekran/Obraz/ i szukasz Motionflow.

Pozdrawiam Stubb
nivi-----
Początkujący

stubb napisał(a):

nivi napisał(a):

na tv pokazuje mi zarówno jakość sygnału 100 a poziom różnie od 50 do 99%. Czy to może być przyczyną słabego obrazu?

Zdecydowanie tak. Jakość sygnału w 90% jest wyznacznikiem jakości obrazu. To tak jakbyś chciał porównać film VHS z Blu-Ray - inna jakość nagrania i inna jakość obrazu.

nivi napisał(a):

i jeszcze 2 pytania dlaczego nie wszystkie sceny mogę wybrać czyżby działał jeszcze tryb sklepowy choć już przełączyłem na "DOM"?

Napisz jakie masz ustawienia, bo przyznam się, że ciężko dojść dlaczego możesz nie mieć wszystkich scen. Robiłeś aktualizację?

nivi napisał(a):

Home/Ustawienia/Ekran/Obraz/ i szukasz Motionflow.

1.nie robiłem jeszcze aktualizacji bo ten model nie ma dostępu do netu muszę przez USB robić a na stronie sony brak jakiejkolwiek aktualizacji dla tego modelu.
2.scen nie mogę wszystkich wybrać nawet automatu więc jadę na ogólnych ustawianiach
3.montionflow nawet nie mam w menu :( czyżby kłamali że ma ?;/

Mylagos
Użytkownik

nivi napisał(a):

3.montionflow nawet nie mam w menu :( czyżby kłamali że ma ?;/

Jeśli dobrze pamiętam, Motionflow XR100, jest naprawdę podstawową wersją tego procesora ruchu i ( nie chce nikogo w błąd wprowadzić) nie ma możliwość zmiany jego konfiguracji - jest i działa trochę;
na stronie Sony jest informacja :
Optymalizacja ruchu Motionflow XR100

Liczba klatek na sekundę (Hz) 50

stubbs.
Użytkownik

A ja zaproponuję Ci nagrać jakiś film na USB (pamiętaj o formatach jakie odczytuje Twój TV).
Postaraj się aby jakość filmu była jak najlepsza. Wtedy zobaczysz możliwości tego TV. Sygnał z tzw. "kablówki" zazwyczaj daje wiele do życzenia. Sam borykam się z tym problemem. Film z Blu-Ray jestem :nauseated_face: , oglądam telewizję z kablówki :smileyevil: .
Zawsze polecam dokupić Blu-Ray (w miarę możliwości budżetowych) który obsługuje serwisy internetowe takie jak TVN player, Ipla itd, YouTube ... Znajdziesz tam masę materiałów w świetnej jakości. Oczywiście potrzebny jest do tego internet.

Pozdrawiam Stubb