Podziel się wrażeniami!
Witam.W telewizorze Sony KDL 37EX500 podczas oglądania filmów BluRay z odtwarzacza SONY BDP S560 widoczne są szumy obrazu.Proszę o porady czego może być wina.
Może to zamierzony efekt przez producenta tzw. szum kliszy filmowej? Proponuję przy oglądaniu filmów uruchomić tryb theatre wtedy szum jest bardziej taki jak w kinie (tryb żywy czy standard wyostrza co przy filmach BD nie do końca może być pożądane).
Efekt powtarza się na innych płytach? Jak wygląda ten szum, do czego można go porównać? Możesz zrobić zdjęcie w wrzucić na forum?
Efekt szumu jest widoczny na Transformers 2 i Krwawym diamencie,zwłaszcza jest widoczny na ciemnych scenach.Można porównać to do lekkiego śnieżenia.
Właśnie dostałem odpowiedż z infolinii SONY dotyczącą szumów obrazu.Twierdzą że przyczyna szumów obrazu jest w przewodzie HDMI.Dodam że mam połączone KDL 37EX500,BDP S560,HTS SF100 dwoma przewodami PROLINKA.Co o tym sądzicie?
Ciężko stwierdzić nie widząc tego. Wydaje mi się iż to może być ziarno filmowe.
lebioda123 napisał(a):
Właśnie dostałem odpowiedż z infolinii SONY dotyczącą szumów obrazu.Twierdzą że przyczyna szumów obrazu jest w przewodzie HDMI.Dodam że mam połączone KDL 37EX500,BDP S560,HTS SF100 dwoma przewodami PROLINKA.Co o tym sądzicie?
Możesz napisać jakie masz ustawienia obrazu w telewizorze (jasność, podświetlenie itd) ?
Moje ustawienia to:Podświetlenie 5,Kontrast Max,Jasność 50,Nasycenie 55,Odcień 0,Temperatura barw Neutralne,Ostrość 15,Tryb filmu Automat 1.Czy zmienić te ustawienia,jeśli tak to na jakie?Co sądzicie o kablach HDMI PROLINKA?
Spróbuj takich ustawień:
Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :89
Jasność : 53
Nasycenie : 50
Odcień : 0
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : min
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył
Ustawienia zaawansowane
Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : wył
Gamma : -1
Czystość bieli : wył
Żywy kolor : wył
Balans bieli
Wzmocnienie R : -6
Wzmocnienie G : -9
Wzmocnienie B : 0
Przesunięcie R : -5
Przesuniecie G : -5
Przesuniecie B : 0
Lub takie:
Tryb obrazu : Custom
Podświetlenie : 1
Kontrast :80
Jasność : 50
Nasycenie : 50
Odcień : 1
Temperatura barwy : Ciepłe 2
Ostrość : 1
Redukcja zakłóceń : wył
Redukcja zakłóceń MPEG : wył
Motionflow : standard lub wył
Tryb filmu : wył
Ustawienia zaawansowane
Korekcja czerni : wył
Zaawansowane zwiększanie kontrastu : niskie
Gamma : 0
Czystość bieli : niskie
Żywy kolor : wył
Balans bieli
Wzmocnienie R : 0
Wzmocnienie G : 0
Wzmocnienie B : 1
Przesunięcie R : 0
Przesuniecie G : 0
Przesuniecie B : 0
Pasują? Lepiej?
Co do kabli Prolink, nie są one liderami jakości, jednak produkty tej firmy są na przyzwoitym poziomie (te droższe).