Podziel się wrażeniami!
Witam!
W ostatnim czasie zakupiłem telewizor Sony KDL-40EX401. Przed zakupem wyczytałem w internecie, że telewizor poprzez USB może odtwarzać filmy. Zaraz po zakupie, zamontowaniu i uruchomieniu chciałem wypróbować tę funkcję. Telewizor co prawda odtworzył film, jednak z napisami nie może sobie poradzić. Pojawia się komunikat "Napisy niedostępne". Kolejny raz zajrzałem do internetu i dowiedziałem się, że zarówno plik wideo jak i tekstowy muszą mieć taką samą nazwę. Sprawdziłem, film i napisy mają taką samą nazwę. Po kolejnej nieudanej próbie zmieniłem nazwę obu plików na krótką, składającą się z literki "a" i tym razem tez nic.
Stąd moje pytanie, czy ktoś wie może jak rozwiązać ten problem? Wizja oglądania filmów na 40 calowym ekranie jest bardzo kusząca i chciałbym z niej skorzystać
Z góry dziekuje za pomoc
Jakiś czas temu próbowałem i też poniosłem klęskę (np. w EX500 działają napisy bez problemu).
Może aktualizacja to poprawia?
http://support.sony-europe.com/tvhc/dow ... DL-40EX401
Jeśli nie pomoże to zostaje zintegrować napisy z filmem (są do tego programy).
Chyba w tej materii nic się nie zmieniło czyli trzeba wrzucać napisy do pliku z filmem (przykładowy program tego typu to xsubs). Napisy bezproblemowo są odtwarzane dopiero w modelu ex500...
Dziwne, ja mam EX 500 i nie odtwarza napisow, ani w srt, ani o tej samej nazwie pliku co film.Jezeli ktos odtworzyl je, poprosze o wiadomosc na priv.Lilka
Lilka - na początek proponuję aktualizację firmware:
http://support.sony-europe.com/tvhc/dow ... DL-40EX500
A teraz po kolei. Jak to powinno działać.
- film o takiej samej nazwie jak napisy
- napisy w formacie .txt
- napisy w tym samym katalogu co film.
Działa?
Pozdrawiam,
Zimny.
Odpowiadam (dzięki Zimny!) : szkoda ze wsparcie techniczne nie podaje szczegolow wersji softu.Moj telewizor ma wersje chyba nie duzo starszą bo PGk4.068EUL-0107 i troche sie boje wgrywac te nowsza, tym bardziej ze ona ma poprawiac dzialanie, zdaje sie internetu, wiec nie mam pewnosci ze wpłynie na napisy.Ciekawe po co Sony dostarcza update oprogramowania, skoro potem w umowie zaznacza,( tak to odczytałam) że nie uzna gwarancji za produkt w ktorym uzytkownik cos zmieniał ( a wiec oprogramowanie też). Mnie sie dzis NAPISY wyswietlily (film w avi), format napisow txt, taka sama nazwa, a poprzednio sie nie wyswietlaly, hahahahaha podejrzewam banalny powod ze nie wcisnelam przycisku na pilocie.Gdyby ten wątek czytał gamoń podobny do mnie to się przyznaję.Gorsza sprawa ze napisy sa biedniutkie, chudziutkie, w opcjach sa wprawdzie 4 fonty do wyboru, ale wszystkie fatalne.
Bardzo proszę Lilka nie przejmuj się! Rzeczy martwe są czasami bardzo złośliwe, nawet bardzo bardzo . Hoh, nawet nie wyobrażasz sobie jak czasami potrafią zaskoczyć człowieka Do tego nie da się wszystkiego przewidzieć i wszystkiego wiedzieć. Nie każdy musi być ekspertem w każdej dziedzinie - zresztą jest to nie możliwe!
Co do firmware, każda nowsza wersja firmware usprawnia system. Nie zaszkodzi wgrać nowe oprogramowanie, a nawet uważam - warto to zrobić. Z zastrzeżeniem o zmienianiu i gwarancji nie chodzi o wgrywanie oryginalnego oprogramowania. Chodzi o oprogramowanie które ktoś sam "poprawił", o zmiany w takim trybie serwisowym do którego nie powinno się wchodzić (specjalna sekwencja przycisków - nie da się wejść przez przypadek), czy np. dolutowanie sobie jakieś elektroniki do Bravii... Zmiana oprogramowania wykonana zgodnie z instrukcją jest akceptowalna
Co do napisów - niestety tak jest. Mam tylko nadzieje, że Sony wprowadzi jakieś zmiany w kolejnych wersjach firmware. Albo samemu je integrować z filmem z poziomu komputera. Wtedy mamy taką czcionkę, jaką sami zrobimy.
Wrzucanie napisów do filmu nie jest taką złą opcją więcej na ten temat można znaleźć w temacie viewtopic.php?f=215&t=6932&p=148402&hilit=wmuksowa%C4%87#p148402 także jeśli czcionkę uważasz za mało przejrzystą zawsze można spróbować.