Podziel się wrażeniami!
Witam. Jest taki problem ze mam przez zlacze HDMI podlaczony tuner satelitarny Opticum 7260 CI2CX Plus z Sony KDL-P5600 przy zmianie programu sat na inny traci sie dzwiek. Nie wiem co jest przyczyna. Na 100% nie jest to wina tunera (byl sprawdzany na tel. Samsunga, LG, Philipsa i wszystko dziala), ani kabla HDMI (3-razy zmienialem). Telewizor byl w naprawie w serwisie Sony w Opolu i byla w nim wymieniana plytka z laczami HDMI i usterka jest nadal. Nie chce korzystac z kabla Scart bo chce kupic tuner Cyfry+ w HD, tylko ta usterka mnie blokuje. Co mam z tym fantem zrobic. Telewizor byl kupiony w Media Markt w Opolu, oni mnie zbywaja do serwisu a ci nie moga sie z tym dac rady. Ta "naprawa" trwa juz od grudnia. Mam nadzieje na szybka odpowiedz ze strony SONY. Dziekuje.
Dodam ze po podlaczeniu sie tunera wyswietla sie 576p nie 1080p i nie mozna tego w tunerze zrobic. Po wyszukaniu w instrukcji w danych technicznych to nie powinien byc problem.
Dziwna sytuacja. Jeśli w telewizorze była wymieniana płytka HDMI, to łącze powinno być sprawne. Jeśli nie jest to warto dodatkowo sprawdzić poprawne działanie sprzętu i w przypadku wyeliminowania sprzętów peryferyjnych, reklamować naprawę w serwisie.
Osobiście pierw pożyczyłbym od kogoś inne urządzenie HDMI razem z kablem. Może to być Blu Ray, inny dekoder, czy odtwarzacz DVD - podkreślam - razem z kablem. Jeśli będzie tak samo, to telewizor. Jeśli będzie działało prawidłowo, to obstawiam na kabel. Pisałeś, że 3 razy wymieniałeś kabel. Jeśli wymieniałeś na kabel o podobnej jakości - to mogło nie być różnicy. Jak masz jakiś sklep elektroniczny blisko domu, przejdź się tam, weź jakiś drogi kabel i zaznacz, że w przypadku jak sprzęt nie będzie działał to go oddasz. Wtedy sobie spokojnie sprawdzisz i później oddasz. Z kablami jest tak, że na jednym telewizorze działają bez przeszkody, a na innym niestety będą stwarzały problemy.
Jeszcze wszedłbym na stronę i zaktualizował firmware w dekoderze:
http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&c ... rod_id=106" target="_blank
Czy do cyfry będziesz wykorzystywał Opticum 7260 ?
sebastian79r napisał(a):
Mam nadzieje na szybka odpowiedz ze strony SONY.
Dzieki za odpowiedz. Do Cyfry bede uzywal min. ten dekoder, poniewaz poprzez splity i dodatkowe karty moge uzyskac oddzielny sygnal na kilku telewizorach. Oprogramowanie do Opticuma bylo w serwisie tego dekodera juz zaktualizowane i dalej to samo. Chce wyprobowac dekoder od Fergusona czy tez telewizor tak samo reaguje. Kabel ktory teraz posiadam dano mi w salonie Sony (przedzial cenowy ok.100 zl.), ponoc sie sprawdza. Teraz jestem w domu to sprawdze to i owo i dam znac.
I dało radę na Fergusonie? Też kiedyś miałem Fergusona Bardzo fajne dekodery. Niestety w każdym sklepie można kupić fabrycznie wadliwą rzecz. Jedynym sposobem na upewnienie się jest sprawdzenie jej.
Wracając do telewizora, jeszcze może pomóc przywrócenie ustawień fabrycznych z poziomu menu.
Kupilem Fergusona Arive 100 z HDTV i ani nie jeknie! Jednak ten Opticum ma uprzedzenia do Sony. Dzieki za pomoc.
No to pięknie. Zdarza się, że niektóre urządzenia nie są w pełni kompatybilne z innymi. Ciężko powiedzieć od czego to zależy, sytuacje potrafią być bardzo różne.