anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Tracacy sie dzwiek przez HDMI

sebastian79r
Początkujący

Tracacy sie dzwiek przez HDMI

Witam. Jest taki problem ze mam przez zlacze HDMI podlaczony tuner satelitarny Opticum 7260 CI2CX Plus z Sony KDL-P5600 przy zmianie programu sat na inny traci sie dzwiek. Nie wiem co jest przyczyna. Na 100% nie jest to wina tunera (byl sprawdzany na tel. Samsunga, LG, Philipsa i wszystko dziala), ani kabla HDMI (3-razy zmienialem). Telewizor byl w naprawie w serwisie Sony w Opolu i byla w nim wymieniana plytka z laczami HDMI i usterka jest nadal. Nie chce korzystac z kabla Scart bo chce kupic tuner Cyfry+ w HD, tylko ta usterka mnie blokuje. Co mam z tym fantem zrobic. Telewizor byl kupiony w Media Markt w Opolu, oni mnie zbywaja do serwisu a ci nie moga sie z tym dac rady. Ta "naprawa" trwa juz od grudnia. Mam nadzieje na szybka odpowiedz ze strony SONY. Dziekuje.
Dodam ze po podlaczeniu sie tunera wyswietla sie 576p nie 1080p i nie mozna tego w tunerze zrobic. Po wyszukaniu w instrukcji w danych technicznych to nie powinien byc problem.

5 ODPOW. 5
profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Dziwna sytuacja. Jeśli w telewizorze była wymieniana płytka HDMI, to łącze powinno być sprawne. Jeśli nie jest to warto dodatkowo sprawdzić poprawne działanie sprzętu i w przypadku wyeliminowania sprzętów peryferyjnych, reklamować naprawę w serwisie.
Osobiście pierw pożyczyłbym od kogoś inne urządzenie HDMI razem z kablem. Może to być Blu Ray, inny dekoder, czy odtwarzacz DVD - podkreślam - razem z kablem. Jeśli będzie tak samo, to telewizor. Jeśli będzie działało prawidłowo, to obstawiam na kabel. Pisałeś, że 3 razy wymieniałeś kabel. Jeśli wymieniałeś na kabel o podobnej jakości - to mogło nie być różnicy. Jak masz jakiś sklep elektroniczny blisko domu, przejdź się tam, weź jakiś drogi kabel i zaznacz, że w przypadku jak sprzęt nie będzie działał to go oddasz. Wtedy sobie spokojnie sprawdzisz i później oddasz. Z kablami jest tak, że na jednym telewizorze działają bez przeszkody, a na innym niestety będą stwarzały problemy.
Jeszcze wszedłbym na stronę i zaktualizował firmware w dekoderze:
http://www.globo.com.pl/?y=3&cmd=show&c ... rod_id=106" target="_blank

Czy do cyfry będziesz wykorzystywał Opticum 7260 ?

sebastian79r napisał(a):

Mam nadzieje na szybka odpowiedz ze strony SONY.

To jest forum użytkowników Sony. Jeśli chcesz oficjalne stanowisko Sony, musisz albo zadzwonić do BOK Sony, albo do nich napisać.
http://www.sony.pl/article/id/1216130664566 " target="_blank" target="_blank" target="_blank" target="_blank

sebastian79r
Początkujący

Dzieki za odpowiedz. Do Cyfry bede uzywal min. ten dekoder, poniewaz poprzez splity i dodatkowe karty moge uzyskac oddzielny sygnal na kilku telewizorach. Oprogramowanie do Opticuma bylo w serwisie tego dekodera juz zaktualizowane i dalej to samo. Chce wyprobowac dekoder od Fergusona czy tez telewizor tak samo reaguje. Kabel ktory teraz posiadam dano mi w salonie Sony (przedzial cenowy ok.100 zl.), ponoc sie sprawdza. Teraz jestem w domu to sprawdze to i owo i dam znac.

Zimny_
Użytkownik

I dało radę na Fergusonie? Też kiedyś miałem Fergusona :D Bardzo fajne dekodery. Niestety w każdym sklepie można kupić fabrycznie wadliwą rzecz. Jedynym sposobem na upewnienie się jest sprawdzenie jej.
Wracając do telewizora, jeszcze może pomóc przywrócenie ustawień fabrycznych z poziomu menu.

sebastian79r
Początkujący

Kupilem Fergusona Arive 100 z HDTV i ani nie jeknie! Jednak ten Opticum ma uprzedzenia do Sony. Dzieki za pomoc.

Zimny_
Użytkownik

No to pięknie. Zdarza się, że niektóre urządzenia nie są w pełni kompatybilne z innymi. Ciężko powiedzieć od czego to zależy, sytuacje potrafią być bardzo różne.