anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

usb-divix

profile.country.PL.title
witwor
Poszukiwacz

usb-divix

Witam! Zauważyłem że nowe modele lcd sony wyposażone są w usb które obsługują divix, moje pytanie to czy będzie możliwe to technicznie aby nasze lcd wyposażone również w ten gadżet???
Pozdrawiam.

19 ODPOW. 19
Ravi-----
Początkujący

Faktycznie nowe modele są wzbogacone o ten format, nie wiem na ile jest możliwość dodania takiej opcji do starszych telewizorów, ale na chwilę obecną takiej aktualizacji nie było i raczej już niestety nie będzie...

slawek.u
Początkujący

Nawet aktualizacja nic nie da, jest to technicznie nie możliwe...a dlaczego, gdzieś tu na forum jest to opisane...

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Chcąc mieć taką możliwość, trzeba przenieść się na nowszy model....

oldguest
Początkujący

Nawet aktualizacja nic nie da, jest to technicznie nie możliwe...a dlaczego, gdzieś tu na forum jest to opisane...

Jeśli elektroniczne bebechy BE3 (np.W5500) potrafią odtworzyć AVCHD to nie powinno być żadnego problemu (poza marketingowym oczywiście) z pomniejszymi divx-ami

Zimny_
Użytkownik

A skąd wiesz, że procesor obrazu Bravia Engine 3 odpowiada za odtwarzanie filmów z USB? Moim zdaniem za to odpowiadają inne podzespoły. Ciekawy jestem jak naprawdę jest z tymi Divixami.

oldguest
Początkujący

Nie chodzi mi o sam procesor ale rozwiązanie jako całość - stąd określenie "bebechy" :)
Jeśli ten TV jest w stanie zdekompresować\odtworzyć AVCHD - na pewno bardziej zaawansowany, skomplikowany i wymagający wydajności algorytm kodowania, to i teoretycznie ma sprzętowe możliwości do odtworzenia divx. Potrzebny tylko odpowiedni soft

Zimny_
Użytkownik

Patrząc w ten sposób, to pewnie tak. Brzmi logicznie.

oldguest
Początkujący

AVCHD jest chyba tak skonstruowane że można dekodować sprzętowo... z DivX-em nie jest tak prosto no i moc obliczeniowa musi mieć zapas na np. zmiany kodeka itd... To są 2 różne standardy, a dekodowanie AVCHD odbywa się chyba przy współudziale dekodera cyfrowej telewizji naziemnej.

oldguest
Początkujący

Sprzętowo można dekodować każdy standard, jest to rozwiązanie na pewno najszybsze ale też drogie i brak mu uniwersalności i możliwości updatowania.
Ogólnie AVC/H.263 jest elementem specyfikacji MPEG-4, dokładniej części 10
Wpisz w Wiki np. MPEG-4 lub MPEG-4 część 2
AVC może być stosowane do przesyłania DVB-T/S (tzw Main Profile) ale by odtworzyć plik z kamery AVCHD lub obsłużyć tuner DVB-T2/S2 - Bravia musi być zgodna z "wyższym" High Profile.
BE3 i okolice mają na pewno wystarczający potencjał do tego by poradzić sobie z divx, ale diabeł tkwi w szczegółach i albo w W5500 brakuje jakiegoś elementu elektronicznego albo po prostu brakuje softu. Niezależnie od przyczyny W5500 nigdy nie będzie odtwarzał divx (dla przypadku pierwszego - technicznie niewykonalne, dla drugiego - nieopłacalne dla producenta).
Trochę szkoda, bo dodawanie nawet drobnych usprawnień (choć włączenie divx w W5500 drobnym bym nie nazwał) do starszego już sprzętu (oj boli...) na pewno zwiększa zaufanie i przywiązanie klienta do marki. Przykład z pierwszej ręki - mam alfę 350 - w ciągu jej dłuuugiego życia czyli ok. 2 lat nie pojawiło się ŻADNE uaktualnienie firmware, choć znaczna część użytkowników zgłaszała problemy z redukcją szumów. Albo temat przerósł możliwości programistów albo skupili się wyłącznie na nowszych dslr.
P.S. Ogólnie to jestem chyba zboczony bo praktycznie całą elektonikę w domu (tv, kino, kamera, aparat, vaio) i częściowo w samochodzie (radioz cd,bt) mam od Sony...