Podziel się wrażeniami!
Witam! Zauważyłem że nowe modele lcd sony wyposażone są w usb które obsługują divix, moje pytanie to czy będzie możliwe to technicznie aby nasze lcd wyposażone również w ten gadżet???
Pozdrawiam.
Slartibartfast - Masz racje, mogę podpisać się pod Twoimi słowami. Niestety z aktualizacjami to grubsza akcja. Wszyscy producenci wdali się w wyścig technologiczny, kto pierwszy wprowadzi coś nowego. Ma to swoje plusy, ale minusem jest to co piszesz - aktualizacje. Plusem, że takie szczegóły jak odtwarzanie Divix po USB można zastąpić innymi urządzeniami, np. kinem domowym, DVD, Blu ray, czy odtwarzacz multimedialny. Oczywiście, nie są to rozwiązania w pełni zadowalające, kolejne urządzenie, większe zużycie prądu itd.
Dobrym przykładem na to, że można zrobić raz świetny sprzęt i później rozwijać jego możliwości za pomocą aktualizacji - jest PS3. Urządzenie zrobione dość dawno, a ciągle jest aktualizowane w konsekwencji sprzęt jest dostosowany do najnowszych wymagań (nawet 3D obsługuje). Fakt, z telewizorami jest inaczej, dużo wiąże się z samą konstrukcją i ona też podlega zmianą. Ciężko dyskutować nie znając i nie mając szczegółowych danych dotyczących budowy i zmian w wybranych modelach.
Z PS3 to trochę inna sprawa, "żywotność" (czas jaki produkt będzie w sprzedaży), w przypadku konsoli jest znacznie dłuższa niż jakiegokolwiek telewizora, wiadomo zmieniają się drobne elementy, jak wygląd czy też wielkość zamontowanego dysku twardego, ale trzon jednak jest ten sam, o większych opcjach rozwoju poprzez oprogramowanie nie wspominając. Ale pewne aspekty mogą ulec zmianie wraz z nowymi telewizorami (opartymi na platformie android)
Nie no oczywiście. Trzeba dostosowywać swoje wymagania do możliwości technicznych produktów. Jeśli w telewizorach na systemie Android będzie można doinstalowywać samemu różne programy - to będzie rewelacja. W takim przypadku możliwości rozszerzenia funkcjonalności sprzętu będą dużo większe. Ale to temat do innego wątku...
Czy powyższe dotyczy również plików w formacie AVI? Z ostatnim dostepnym firmwarem TV nadal wogóle nie widzi tych plików ("brak elementó do wyswietlenia") na nośniku...
Tymczasem po podpięciu do wspominanego już przeze mnie w innym wątku Samsunga plik odtwarza się bez problemu (model z przełomu 2009/10). Jakoś kiepsko widzę w najbliższej przyszłości to przywiązanie do marki Sony -przynajmniej w swoim przypadku.
Piterros napisał(a):
Czy powyższe dotyczy również plików w formacie AVI? Z ostatnim dostepnym firmwarem TV nadal wogóle nie widzi tych plików ("brak elementó do wyswietlenia") na nośniku...
Tymczasem po podpięciu do wspominanego już przeze mnie w innym wątku Samsunga plik odtwarza się bez problemu (model z przełomu 2009/10). Jakoś kiepsko widzę w najbliższej przyszłości to przywiązanie do marki Sony -przynajmniej w swoim przypadku.
Slartibartfast napisał(a):
1. A w ogóle na tym penie widać jakikolwiek plik? Może masz go sformatowanego w NTFS - a Bravia tego nie odczyta
2. avi niewiele znaczy Zapuść ten plik na kompie i sprawdź we właściwościach jakie ma kodowanie
Piterros napisał(a):
ad.2. kodowanie np. XVID lub RMVB
Telewizor z popularnych formatów odtwarza DivX-a. Niektóre Xvid-y działają (ale tylko niektóre te które mają podobny zapis do DivX-a). RMVB to w ogóle nie ma szans.
Slartibartfast napisał(a):
Seria W odtwarza divx po usb???? Jakim cudem?
Niestety potwierdzam -"W" nie odtwarza dvix-ów