anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

ustawianie sieci EX500

profile.country.pl_PL.title
pako11
Początkujący

ustawianie sieci EX500

WITAM mam problem z ustawieniem sieci przez adapter UWA-BR100, na samym końcu ustawiania sieci gdzie pojawia się wynik połączenia jest urządzenia sieci bezprzewodowej - ok dostęp lokalny - zakończone niepowodzeniem dostęp do internetu - zakończone niepowodzeniem Powtarzam procedurę i zawsze to samo.proszę o pomoc z góry dziękuję

17 ODPOW. 17
Zimny_
Użytkownik

Ustawienia nie skasują się. Ewentualnie będziesz musiała na nowo dodać urządzenia do sieci (czyli np. w komputerze nacisnąć "połącz").
Moja sieć domowa jest zabezpieczona tylko WPA2. Dodatkowo na każdym komputerze mam zainstalowanego firewalla (Panda Global Protection). W firewall mam ustawiłem, że każdy program pyta mnie o zgodę, jeśli chce chce połączyć się z moim komputerem, z Internetem, czy wprowadzić zmiany w rejestrze i w chronionych plikach. Bez mojej zgody tego nie zrobi. Oczywiście, pewnie można to obejść - ale nie można popadać w jakąś paranoje. Nie mam tajnych informacji na kompie, korzystam z oryginalnego oprogramowania, nie jestem piratem - więc nawet jeśli ktoś by się pokusił o złamanie zabezpieczeń - nic by nie zyskał. A takie włamanie grozi więzieniem, więc po co miałby ktoś ryzykować. Dodatkowo ważny jest typ hasła. Skuteczne hasło to nie tylko długie hasło - ale nie zawierające wyrazów, tylko dzikie kombinacje liter i cyfr. Programy łamiące hasła często podstawiają gotowe wyrazy i jeśli masz hasło: "IdzieNowyRok" - to nie jest problemem złamanie jego. Tylko pamiętaj - nie ma co wpadać w paranoje na tym punkcie!

noach napisał(a):

czy w ex 710 jest jakas opcja resetowania ustawień internetowych? czy trzeba może resetować do ustawień fabrycznych?

Nie musisz przywracać ustawienia fabryczne. Możesz usunąć ręcznie, albo zobaczyć czy przy konfigurowaniu sieci zmieniają się parametry - czy ustawienia nie są ręczne.

Jeszcze jedna rzecz mnie zastanawia. Nie znam tego routera, chociaż widzę, że jest niby ok. W jakim trybie AP pracuje (możesz to sprawdzić wchodząc w ustawienia routera i dalej chyba ustawienia WAN)?

noach-----
Początkujący

masz na myśli dynamic ip , static ip , w wan pokazuje dynamic ip

Zimny_
Użytkownik

To jest przydzielanie IP. A chodzi mi o tryb pracy Access Point np. Klient itd. ALe i tak pierw sprawdź czy działa bez zabezpieczeń.

noach-----
Początkujący

nie działa :(
wyłączyłem WPA2 (zmieniłem na automatic) wyłączyłem firewall na routerze oraz filtorowanie MAC adresów i nic :(

noach-----
Początkujący

hmm to ciekawe
włączyłem z powrotem wszystkie opcje , które wczesniej powyłączałem w routerze, siadłem przed tv i wklepałem raz jeszcze wszystkie ustawienia sprawdzając wszystko krok po kroku i o dziwo! zadziałało!
krótko jednak się tym cieszyłem, musiałem wyjśc z domu , wyłączyłem kompa i tv , po powrocie znowu nie łaczy się z netem mimo, że na listach wyświetla opcje internetowe, czyli youtube, picasa...jak próbuję je włączyć albo odświeżyć połączenie pokazuje komunikat o błędzie połączenia, tak więc znowu to samo! pomału mi się odechciewa
p.s.
Zimny mam pytanie: wcześniej wpisałem sobie w ustawieniach routera adres mac podany w tv , kiedy udało mi się połączyć wreszcie z netem wywaliłem go z opcji routera, powiedz czy ten adres ma w ogóle jakieś znaczenie? wydaje mi się , że wpisany czy nie to i tak net powinien się automatycznie połączyć...

pako11
Początkujący

mój internet to ORANGE FRE DOM, TP-LINK TD-W8901G , 54M Wireless ADSL2+Modem router, dodam jeszcze że po kablu internet w tv jest ok. ale nie o to chodzi żeby ciągnąć kabel 10m przez dwa pokoje.

Zimny_
Użytkownik

Muszę sprawdzić dwie rzeczy, nie wiem czy dziś się wyrobię z rozwiązaniem. Jeśli nie, to jutro się odezwę. Dziwny problem.

noach-----
Początkujący

u mnie już działa

wpisałem ponownie adres mac karty wi fi , widać jest potrzebny, dzięki za pomoc