anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Ustawienia obrazu W5xxx

tomekkk-----
Początkujący

Ustawienia obrazu W5xxx

Witam. Od niedawna jestem właścicielem (szczęśliwym) w5810 (to samo co w5500, w57xx). Forum śledziłem od jakiegoś czasu, nie ukrywam że pomogło mi w wyborze.
Chciałem porozmawiać o ustawieniach obrazu.
Dziś znalazłem ustawienia jakie przesłał Zimny. Są w załączniku. Wyregulowałem, jest ok. Sygnał odbieram z nki, biały dekoder. Oczywiście na początku pojawia się błąd hdcp, po paru sekundach gaśnie, więc ok. Obraz na tych ustawieniach wydaje się lepszy niż na standardowych.
Może macie jakieś swoje patenty?

9 ODPOW. 9
profile.country.GB.title
jarkovitz
Poszukiwacz

Każdy dostosowuje obraz dla siebie.Ja posiadam podobny model -46KDLW5740.Dla mnie najlepiej odpowiadającymi ustawieniami są(obraz n,cyfra+)takie:Tryb-żywy,Podświetlenie-8,Kontrast-97,Jasność-40,Nasycenie-46,Temp.barw-neutr,Ostrość-20,red-śred,Motion-Stand,Tr.film-Aut1.Nie korzystam ze scen ponieważ uważam że nic nie wnoszą.Jedynie na kanałach HD gdy jest film i wydaje mi się ze jest za bardzo brazylijski zmieniam tryb Theatre.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Może wydawać się "brazylijski" przez duży kontrast i ostrość. Ja na W4500 mam tylko zmienioną jasność na mniejszą i kontrast. Fakt, jest tam mniej ustawień niż w W5500, ale i tak są wystarczające. Również nie używam ustawień scen, ale za to Theatre. Funkcja chyba najczęściej wykorzystywana przeze mnie.

tomekkk-----
Początkujący

uuuu jarkovitz - dobry jesteś. Ustawiłem Twoje parametry i strasznie jasno! Aż oczy prawie wylatują!. Spróbuj zmniejszyć parametry kontrastu i podświetlenia a nadrób gamma. Jak zacząłem regulować, to jakośc jakby delikatniej i tak żywo było. Mam chory wzrok, noszę okulary i może przez to :c18 Przetestowałem ustawienia z brytyjskiego forum, jakoś żadne nie trafiło do mnnie.Jak coś znajdę to napiszę.

Ravi-----
Początkujący

Sam uważam podawanie gotowych ustawień za taki sobie pomysł, każdy inaczej postrzega obraz więc moim zdaniem nie ma konfiguracji która odpowiadałaby wszystkim. Sam jak wrócę po 10h spędzonych w pracy to włączenie podświetlenia na 8 spowodowałoby u mnie bardzo szybkie męczenie się wzroku, dlatego najlepiej jak każdy dostosuje ustawienia tak jak jemu wygodnie :)

Zimny_
Użytkownik

Konfiguracja i preferencje człowieka to jedno. Ale warunki oświetleniowe i odległość telewizora to drugie i równie ważne. Nikt nie będzie ustawiał ciemnego obrazu, jak świeci słońce na ekran. Jednak fajnie posprawdzać inne ustawienia, może odkryjemy coś, czego nie widzieliśmy wcześniej. Jakąś kombinacje ustawień która będzie odpowiedniejsza dla nas...

rzepkol25
Nowicjusz

:c37 koledzy, przejżałem całe forum (no może całe) i juz mi się w oczach mieni od tego wszystkiego :c7 , poszukuję tematu lub wójka "dobrej rady" tak jak "zimny" :c20 żeby dowiedzieć się jak zmienić tryb sceny w Bravii W 5740 z pilotem REM-ED012 bo słyszałem że posiada taką funkcję tylko nie wiadomo gdzie :c18 prościej jest w pilocie REM-ED019 bo tam już jest odpowiedni klawisz...Pozdrawiam i czekam na podpowiedz:-)

Zimny_
Użytkownik

rzepkol25 napisał(a):

poszukuję tematu lub wójka "dobrej rady" tak jak "zimny"

Dziękuję :c22 jednak nie mam dobrych wiadomości. Słyszałem, że jest możliwość zmiany przyciskiem pilota trybu sceny, jednak nigdy nie spotkałem się z informacją który to przycisk. Więc tą informacje uważam za niewiarygodną. Sam jak szukałem rozwiązania na tym pilocie, nie udało mi się zmienić sceny. Oczywiście, jest pewne ułatwienie. Naciskasz przycisk "options", pojawia się okienko na którym masz różne funkcje. Dwie pozycje niżej masz "wybór sceny", wchodzisz tam i wybierasz rodzaj sceny. Są to dosłownie 4 kliknięcia na pilocie i jesteś w Menu "wyboru sceny".
Zawsze można kupić inny pilot, posiadający ten przycisk :c34

Ravi-----
Początkujący

To już zależy, jeżeli komuś nie przeszkadzają te 4 dodatkowe kliknięcia jak to określiłeś Zimny to można w ten sposób rozwiązać kwestie wyboru "trybu sceny" inaczej pozostaje kwestia zmiany pilota który nie jest jakoś specjalnie drogi.

Zimny_
Użytkownik

Proponuję małą zmianę ustawień - do tych z pierwszej wypowiedzi.
Ostrość - 4
MotionFlow - standard
Korekcja czerni - mała
Czystość bieli - duża.

Obraz wygląda lepiej, ale w moim przypadku męczy trochę wzrok.