Podziel się wrażeniami!
Mam dekoder UPC. Czy obraz np TVN HD powinien zajmować cały ekran? Obecnie obcięte są boki ekranu. Nie wiem czy to prawidłowo. Analogowo obraz zajmuje cały ekran, a poprzez hdmi obraz cyfrowy jest mniejszy, czasem dużo mniejszy (nie tylko HD). Dziękuję za ew. pomoc.
te dekle tak nadaja.Niby HD a leci 4:3 w dodatku z pasami na gorze i dole.
wszystko jest prawidłowo, dekodery cyfrowe tak mają kiedy leci obraz 4:3 a TVN póki co taki nadaje to TV automatycznie się nastawia do odpowiedniego formatu, co innego po antenie (analogowo). ps. format HD nic tu nie zmieni.
Ustaw w tv tryb SMART i będzie ok, tylko TVN HD ma taki defekt, ja mam cały czas ustawiony obraz na tryb WIDE i jest ok, jedynie na TVN HD przełączam na SMART.
jesli masz na wide a jakas stacja nada 4:3 letterbox to bedziesz mial dodatkowo pasy na gorze i dole i musisz zoom od reki zrobic.Smart i tak zostawia pasy.Na tvn HD jesli nie nadaja w 16:9 najlepiej zrobic zoom.Jednak po zmianie na kanal nadawany 16:9 znwu trzeba wylaczyc zoom.Niestety w Sony formatowanie jest dziadowskie.Miedzy innymi dlatego zmienilem na Panasonic