Podziel się wrażeniami!
Witam wszystkich forumowiczów.
Jestem tu nowy i chciałbym się Was poradzić co wybrać model 32ex500 czy 32ex402. Oglądam zwykle z odległości do 2-2,5metra, na razie sygnał z kablówki UPC. Odpuściłem sobie HD Ready (czyli np ex301/302), no ale między tą dwójką nie mogę wybrać. Czy faktycznie 100Hz daje aż taką dużą różnicę? Tylko nie piszcie kup 37 albo 40 cali.
Będę wdzięczny za rzeczowe opinie i porady.
Edytowano 17.12.2010
Stworzony nowy temat, sprecyzowany tytuł.
Zimny.
Witaj,
różnica miedzy modelami EX301, EX401, EX500 jest bardzo duża. Wiąże się to z wyższą ceną lepszych modeli. Ile chcesz przeznaczyć na zakup telewizora?
kylo napisał(a):
Tylko nie piszcie kup 37 albo 40 cali.
kylo napisał(a):
Czy faktycznie 100Hz daje aż taką dużą różnicę? (...)
Będę wdzięczny za rzeczowe opinie i porady.
32" a nie np 37" albo 40" bo nie planuję zmiany mieszkania. Do wydania mam do 2000zł i w tej cenie spokojnie zmieszczę się z ex500. Oglądam/-y zwykle z odległości, tak jak pisałem, 2-2,5metra, a najczęściej to moje dzieci siedzą przed TV i wtedy to jest poniżej 2 metrów. Co prawda na stronie sony.pl jest poradnik, że dla odległości powyżej 1,8m HDready wystarczy, ale jak się skuszę np na PS3 albo coś innego co da sygnał fullHD to będę żałował (to słowa mojego kolegi który zwykle w tej kwestii ma rację).
Czy faktycznie ex500 nie ma możliwości wyłączenia przyciskiem tylko albo czuwanie albo wtyczka z gniazdka? ex401 ma wyłącznik, niby to "tylko" albo "aż" 0,2W, ale przez rok to się trochę zbiera.
To że ex500 ma BE3 itd to wiem bo pracuję nad tym tematem od tygodnia.
Ludzie różnie odnoszą się do wielkości ekranu - można przyjąć, że są to subiektywne odczucia. Jeśli uważasz, że tyle wystarczy - weź 32".
Co do pytania o wyłącznik - niestety brak. Jednak jest sposób na zaoszczędzenie prądu. Wszystkie urządzenia jakie mam przy telewizorze, są podłączone do jednej listwy z filtrem napięcia. Jeśli nie planuję oglądania telewizji przez dłuższy czas - wyłączam ją przyciskiem. Minus - to takie urządzenia jak dekoder - włączają się trochę dłużej...
Co do wyboru HD Ready czy Full HD - bez wątpienia Full HD.
kylo napisał(a):
To że ex500 ma BE3 itd to wiem bo pracuję nad tym tematem od tygodnia.