anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

z5800

agabed3
Początkujący

z5800

Witam mam pytanko jestem od paru dni posiadaczką 40z5800 i jest problem dekoder podłączony do Tv,antena salelitarna też autoprogramowanie zadziałało wykrytoxxx programów ale co z tego jak obrazu nie ma czy przyczyna może leżeć w starym dekoderze a może jeszcze jakiś kabelek ma być podłączony? dekoder to Thomson DSI30PO.I jeszcze jedno TV ma moduł CA rozumię że tam powinna się znaleź karta z dekodera(polsat cyfrowy) ale czy aby napewno sama karta czy musze kupić jakiś moduł dostępu warunkowego....... no i jeszcze tv odczytuje z usb zdjęcia i muzyke bez problemowo ale filmów niestety nie widzi czy to może przez to w jakim pliku są filmy nagrane??jeśli tak to w jakich plikach powinny byc? z góry dzieki z odpowiedz

7 ODPOW. 7
oldguest
Początkujący

40z5800 - niestety ten telewizor nie pochodzi z dystrybucji Sony Polska. Sony Polska nie wprowadziło tego telewizora do sprzedaży prawdopodobnie dlatego nie potrafili zagwarantować współpracy z polskimi operatorami telewizji satelitarnej.

Odnośnie filmów przez USB jest sporo tematów istniejących na ten temat (chyba już wszystko w nich powiedziano na ten temat).

agabed3
Początkujący

ok dzięki na temat filmów już czytam i przerabiam je a co z tym obrazem (a własciwie jego brakiem) z tego dekodera?

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Rozumiem, że masz podłączony stary dekoder polsatu pod telewizor, a osobno trzymasz kartę polsatu. Po podłączeniu dekodera, na telewizorze pokazuje się menu, widać ustawienia, telewizor odnajduje kanały, jednak nie widać obrazu. Kanały się zmieniają, widać pasek od kanału, ale obrazu brak. Dobrze zrozumiałem?
Po pierwsze, dekoder ten faktycznie jest bardzo stary. Nie wiem, czy ten dekoder jest jeszcze kompatybilny z kartami polsatu, musisz to sprawdzić. I tak jakość sygnału będzie kiepska, przy tak starej konstrukcji nie spodziewał bym się przysłowiowych "fajerwerków". Na początek pomyślałbym o zmianie dekodera na HD, albo przynajmniej z wyjściem component czy HDMI.
Po drugie, jeśli podłączasz dekoder do telewizora, to dekoder będzie odbierał sygnał z satelity, dekodował go i wysyłał do telewizora. Czyli kartę dekodującą musisz włożyć do dekodera. Jeśli karta jest nieaktualna, abonament nie opłacony, albo dekoder nie jest kompatybilny to obraz nie będzie pokazywany. Z tego co się orientuję, to polsat blokował niekodowane kanały, tak że po zakończeniu umowy w tych dekoderach nie można było oglądać tych kanałów. Dopiero po zmianie softu i dolutowaniu pewnej elektroniki można było odbierać te kanały.

oldguest
Początkujący

Zimny - ten telewizor podobno ma dekoder satelitarny wbudowany. Należy udać się do Polsatu Cyfrowego i poprosić o kartę z modułem (w PC są parowane karta z modułem lub dekoderem) i mieć nadzieje że to zadziała (nikt tego nie zagwarantuje).

agabed3
Początkujący

więc tak karta jest ważna i aktywna bo oglądam polsat ale tylko przez dekoder podłączony przez scart do TV i antena też do dekodera a idzie podłączyć antene do Tv i wtedy chyba powinno zadziałać przez Tv a nie przez AV1 w moim przypadku? to prawda będe wymieniać dekoder a moze nawet firmę bo wyczytałam że Polsac Cyfrowy nawet w Hd ma gorszą jakość od inny producentów cyfrowych ale muszę boczekać na ten dekoder bo mieszkam za granicą i pewnie też stad ten problem z modułem Ca(karta moze nie zadziałać)

oldguest
Początkujący

Jakość obrazu operatora to inny problem. Można próbować z tym modułem i kartą ale nie ma pewności że zadziała wtedy w ogóle nie trzeba dekodera ponieważ w telewizora jest taki dekoder wbudowany (ale nie ma pewności że będzie działać).

Można też podłączyć jakiś dekoder HD dowolnej platformy jak do każdego telewizora.

profile.country.pl_PL.title
Zimny_
Użytkownik

Generalnie Polsat parował karty z dekoderami. Nie wiem jak jest teraz, ale chyba nic w tym kierunku się nie zmieniło. Czytałem o sposobach na nowe sparowanie starej karty z nowym dekoderem, przy wydobyciu klucza dekodera boxkey i sklonowaniu go w nowym dekoderze. Ale to jest dużo komplikacji i nie wiem jak ma się to do legalności. Wiem, że polsat sprzedaje te moduły warunkowe razem z kartami, ale podobno one są również sparowane. Czytałem, że czasami działają inne moduły z kartami, są również specjalne dekodery mające port modułu warunkowego i certyfikowaną kompatybilność z polsatem. Tylko nie wiem czy jest taka możliwość zakupu zagranicą. Model Z5800 nie jest produkowany na polskie warunki, więc ciężko jest określić kompatybilność jego z polskimi operatorami. Moim zdaniem najlepiej było by kupić dekoder użyteczny do polsatu i wysłać go jakąś firmą kurierską do kraju w którym mieszkasz.