anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

Jak stworzyć system Kina Domowego 9.2??

profile.country.pl_PL.title
Aivan-----
Początkujący

Jak stworzyć system Kina Domowego 9.2??

Witam wszystkich
Przymierzam się do wymiany Amplitunera na jakiś nowszy, który będzie obsługiwał najnowsze formaty audio Dolby True HD i DTS HD, na oku mam STR DA-3600ES, ale jednocześnie mam pytanie do znawców, a mianowicie ten Amplituner jest 7.1 a w jaki sposób mógłbym rozbudować, co jeszcze podłączyć do tego Amplitunera i w jaki sposób, żeby uzyskać system 9.2?? Myślałem może o zakupie cyfrowego procesora SDP-EP90ES i podłączyć jego pod amplituner przez wyjścia analogowe 5.1 do tego procesora surrond i wtedy do tego procesora dźwięku podłączyć 2 głośniki przestrzenne i jeden subwoofer, a do Amplitunera podłączyć 7 głośników i jeden subwoofer, czy to dobre rozwiązanie?? czy ktoś może zna lepsze rozwiązanie rozbudowy swojego systemu do 9.2?? Proszę znawców tematu o rade. Z góry dziękuję.

44 ODPOW. 44
tomdm-----
Początkujący

Witam Kolego Aivan,
miło się czyta twoją konwersację z Kolegą SONYES
miło, że zdecydowałeś się nabyć STR-DA3600ES, życzymy wielu wrażeń, w przyszłości też w 3D.

Jeśli piszesz wcześniej o tym, że słuchasz MP3 (ja tylko z MP4 i formatu Atrac z zapalniczki Walkman "S",na dużym sprzęcie Only CD lub SACD), nie masz płyt SACD to o rasowym wymiataczu SCD-XA5400ES zapomnij.

Będąc w czwartek w Salonie, w poznańskiej Plazie uświadomili mnie, że tego towaru już nie ma w sprzedaży i produkcja zakończona - możesz ewentualnie przyjrzeć się obecnie dostępnemu jego słabszemu kuzynowi SCD-XE800 bez SACD w Multi-channel i złącza HDMI - ja się na niego załapałem w czerwcu 2009, pozostaje tylko net - używka, ale wątkię aby ktoś chciał się tego pozbyć. Na Wyspach w UK pozamiatało nim znacznie wcześniej, niż w reszcie Europy i sam czytałem na http://sa-cd.net/ wątki zdesperowanych Angoli "kombinujących" jak my :D ten cud/miód CD/SACD gdzieś z Włoch, Niemiec czy ściągających go z US (inne wtyczki i inne napięcie w sieci). Także obejdziesz się bez niego przy swej kolekcji MP3.

Dalej, co do Blu-Raya BDP-5000ES, był to wyskok Sony na IFA 2008 w Berlinie, gdzie pokazano właśnie 3 produkty z rodziny "5000" - do kompletu jeszcze CD/SACD SCD-XA5400ES no i potrafiący to wtedy wszystko ogarnąć amp STR-DA5400ES.
Z tym się wiążę wcześniej zapodany tu przez SONY ES przy pytaniu o SACD system H.A.T.S.
Zaimplementowany jest TYLKO w CD SCD-XA5400ES i amplitunerach STR-DA5400ES oraz później STR-DA6400ES (2009), następnie STR-DA5500ES (2009) i ostatni po berlińskiej IFA STR-DA5600ES pierwszy pod 3D (2010)
i ma na celu redukcję szumów cyfrowych z płyt CD/SACD po kablu HDMI i korekcję zjawiska jitter
tu masz znakomity artykuł o tym i całej ówczesnej rodzinie "5000" w polskiej prasie Audio
:smileyarrow: http://audio.com.pl/testy/sony-scd-xa5400es-+-bdp-s5000es-+-str-d5400es:20

Wracając, ten Blu-Ray to jak sam widzisz model ES z 2008, bez obsługi 3D (HDMI 1.3) i kilku z nas czeka tu wreszcie na jego następcę z HDMI 1.4, może w 2011? Na dziś jak najbardziej na TAK dla źródeł Blu-Ray 2D (14 bitowy przetwornik obrazu - zwykłe nieES-y mają tylko 8-10 bitowe przetworniki obrazu) - 3D NIE, możesz pomyśleć o jego nabyciu jako zamiennika dla twojego DVD, pozbywając się go - po co Ci tyle "złomu" :D :D :D.
Ewentualnie jak korespondowaliście wcześniej, jeśli masz 200 nośników DVD i przybywających Blu-Ray-ów (ja też :)) to naprawdę niegłupim rozwiązaniem pod BD 2D jest ta KARUZELA BDP-CX7000ES.

Podpowiadając Ci zdrowo-roządkowo, po poznańsku :c20,
czyli z zimną głową i licząc złotówki w portfeli ja by postąpił następująco:

- kupiłeś STR-DA3600ES - masz już ampa pod 3D :thumbsup: - pięknie :)
- pozbywać się starego sprzętu DVD - niepotrzebnie zajmie miejsce pod nowe klocki
- zakupić w to miejsce , puki jeszcze jest Blu-Ray 2D z HDMI 1.3
albo solistę BDP-S5000ES, albo karuzelę BDP-CX7000ES (oba nie czytają SACD)
- poczekać na nowego Blu-Ray ES 3D z HDMI 1.4 (BDP-S6000 ???) i nie kupować BDP-S770
- zakupić w przyszłości TV 3D (2011/12 ???) - będą tanieć
info z Salonu przed Sylwestrem Sony dalej będzie się w tym kierunku rozwijać z naciskiem na TV
- zapomnieć o CD/SACD SCD-XA5400ES, jeśli nie słuchasz muzyki z CD/SACD
pozostaje obecnie na rynku SCD-XE800 bez SACD w Multi-channel
- zapomnieć o starszych modelach DVD ES - po co ??? Blu-Ray ES odtworzy ten materiał
tak samo, albo nawet lepiej, jak te starsze sprzęty

Pytanie na koniec :question: Ile dziś można kupić u nas filmów w BD 3D?
Odpowiedź, pewnie z czasem coraz więcej, ale to dalej droga zabawa jak na 2h oglądania, poza tym w Polsce same filmy na BD 2D są drogie, w przeciwieństwie do np. UK (sprawdź brytyjskiego Amazon-a), jako przykład niech posłuży serial HBO PACIFIC lub długo wyczekiwana kompletna "paczka" ALIENS 2D - nowi Obcy (2 prequele) od Ridley-a Scotta w kinach w 3D od 2012. Na dziś wiadomo, że oczekiwane na 2011 wydanie StarWars będzie "tylko" jako Blu-Ray 2D. 3D będzie, ale tylko w kinach, co roku jeden film od 2012, zaczynając od "najnowszych" The Phantom Menace - tyle zdradził sam Lucas.
Czyli będzie sprzęt zdolny to odtworzyć, tylko coś z tym "mięsem" do niego tak nie za bardzo na dzisiaj.

Tyle moich uwag z początkiem 2011, odpiszcie coś

Tomasz

3943-----
Początkujący

Witam
Tak definiując potrzeby do HD to się tu łapią wszystkie nowsze budżetowe ochłapy wszystkich firm, łatwo to sprawdzić.
HDMI 1,4 i wszystkie dekodery HD
I mała uwaga HDMI 1,3 Idzie zaktualizować do 1,4 softem pewno nie zawsze ale częsta to praktyka.
Pozdrawiam :c37

tomdm-----
Początkujący

I mała uwaga HDMI 1,3 Idzie zaktualizować do 1,4 softem pewno nie zawsze ale częsta to praktyka.

Jeśli masz na myśli konsolę Sony PlayStation 3 to pełna zgoda :smileythumbsup: tutaj za wszystko odpowiedzialny jest soft i jego aktualizacja pozwoliła na takie "cuda" w 2010 roku :D .
:smileyarrow: http://www.sonyinsider.com/2010/09/20/3d-bluray-playback-graces-playstation-3-available-now/

W przypadku amplitunerów czy odtwarzaczy Blu-Ray niestety to niemożliwe, nie da się przeprogramować chipów HDMI z 1.3 do 1.4.

Polecam ten artykuł
:smileyarrow: http://www.sonyinsider.com/2010/07/06/new-sony-es-receivers-hit-stores-early-fall/
oraz stronę specyfikacji HDMI 1.4 - w dół do 1.3 kompatybilne, ale 1.3 w górę do 1.4 nie da rady.
:smileyarrow: http://www.hdmi.org/manufacturer/hdmi_1_4/index.aspx

Tomasz

3943-----
Początkujący

Witam
Ująłem temat znacznie szerzej tzn wszystkie urządzenia posiadające takie gniazdka
łącznie z urządzeniami sieciowymi i kartami graficznymi,

Ampki ująłem jakby troszkę osobno mogło się to niby zlać ale zamiar był inny
Pozdrawiam. :c37

@2222008000018053
Początkujący

tomdm napisał(a):

Witam Kolego Aivan,
miło się czyta twoją konwersację z Kolegą SONYES
miło, że zdecydowałeś się nabyć STR-DA3600ES, życzymy wielu wrażeń, w przyszłości też w 3D.

Jeśli piszesz wcześniej o tym, że słuchasz MP3 (ja tylko z MP4 i formatu Atrac z zapalniczki Walkman "S",na dużym sprzęcie Only CD lub SACD), nie masz płyt SACD to o rasowym wymiataczu SCD-XA5400ES zapomnij.

Będąc w czwartek w Salonie, w poznańskiej Plazie uświadomili mnie, że tego towaru już nie ma w sprzedaży i produkcja zakończona - możesz ewentualnie przyjrzeć się obecnie dostępnemu jego słabszemu kuzynowi SCD-XE800 bez SACD w Multi-channel i złącza HDMI - ja się na niego załapałem w czerwcu 2009, pozostaje tylko net - używka, ale wątkię aby ktoś chciał się tego pozbyć. Na Wyspach w UK pozamiatało nim znacznie wcześniej, niż w reszcie Europy i sam czytałem na http://sa-cd.net/ wątki zdesperowanych Angoli "kombinujących" jak my :D ten cud/miód CD/SACD gdzieś z Włoch, Niemiec czy ściągających go z US (inne wtyczki i inne napięcie w sieci). Także obejdziesz się bez niego przy swej kolekcji MP3.

Dalej, co do Blu-Raya BDP-5000ES, był to wyskok Sony na IFA 2008 w Berlinie, gdzie pokazano właśnie 3 produkty z rodziny "5000" - do kompletu jeszcze CD/SACD SCD-XA5400ES no i potrafiący to wtedy wszystko ogarnąć amp STR-DA5400ES.
Z tym się wiążę wcześniej zapodany tu przez SONY ES przy pytaniu o SACD system H.A.T.S.
Zaimplementowany jest TYLKO w CD SCD-XA5400ES i amplitunerach STR-DA5400ES oraz później STR-DA6400ES (2009), następnie STR-DA5500ES (2009) i ostatni po berlińskiej IFA STR-DA5600ES pierwszy pod 3D (2010)
i ma na celu redukcję szumów cyfrowych z płyt CD/SACD po kablu HDMI i korekcję zjawiska jitter
tu masz znakomity artykuł o tym i całej ówczesnej rodzinie "5000" w polskiej prasie Audio
:smileyarrow: http://audio.com.pl/testy/sony-scd-xa5400es-+-bdp-s5000es-+-str-d5400es:20

Wracając, ten Blu-Ray to jak sam widzisz model ES z 2008, bez obsługi 3D (HDMI 1.3) i kilku z nas czeka tu wreszcie na jego następcę z HDMI 1.4, może w 2011? Na dziś jak najbardziej na TAK dla źródeł Blu-Ray 2D (14 bitowy przetwornik obrazu - zwykłe nieES-y mają tylko 8-10 bitowe przetworniki obrazu) - 3D NIE, możesz pomyśleć o jego nabyciu jako zamiennika dla twojego DVD, pozbywając się go - po co Ci tyle "złomu" :D :D :D.
Ewentualnie jak korespondowaliście wcześniej, jeśli masz 200 nośników DVD i przybywających Blu-Ray-ów (ja też :)) to naprawdę niegłupim rozwiązaniem pod BD 2D jest ta KARUZELA BDP-CX7000ES.

Podpowiadając Ci zdrowo-roządkowo, po poznańsku :c20,
czyli z zimną głową i licząc złotówki w portfeli ja by postąpił następująco:

- kupiłeś STR-DA3600ES - masz już ampa pod 3D :thumbsup: - pięknie :)
- pozbywać się starego sprzętu DVD - niepotrzebnie zajmie miejsce pod nowe klocki
- zakupić w to miejsce , puki jeszcze jest Blu-Ray 2D z HDMI 1.3
albo solistę BDP-S5000ES, albo karuzelę BDP-CX7000ES (oba nie czytają SACD)
- poczekać na nowego Blu-Ray ES 3D z HDMI 1.4 (BDP-S6000 ???) i nie kupować BDP-S770
- zakupić w przyszłości TV 3D (2011/12 ???) - będą tanieć
info z Salonu przed Sylwestrem Sony dalej będzie się w tym kierunku rozwijać z naciskiem na TV
- zapomnieć o CD/SACD SCD-XA5400ES, jeśli nie słuchasz muzyki z CD/SACD
pozostaje obecnie na rynku SCD-XE800 bez SACD w Multi-channel
- zapomnieć o starszych modelach DVD ES - po co ??? Blu-Ray ES odtworzy ten materiał
tak samo, albo nawet lepiej, jak te starsze sprzęty

Pytanie na koniec :question: Ile dziś można kupić u nas filmów w BD 3D?
Odpowiedź, pewnie z czasem coraz więcej, ale to dalej droga zabawa jak na 2h oglądania, poza tym w Polsce same filmy na BD 2D są drogie, w przeciwieństwie do np. UK (sprawdź brytyjskiego Amazon-a), jako przykład niech posłuży serial HBO PACIFIC lub długo wyczekiwana kompletna "paczka" ALIENS 2D - nowi Obcy (2 prequele) od Ridley-a Scotta w kinach w 3D od 2012. Na dziś wiadomo, że oczekiwane na 2011 wydanie StarWars będzie "tylko" jako Blu-Ray 2D. 3D będzie, ale tylko w kinach, co roku jeden film od 2012, zaczynając od "najnowszych" The Phantom Menace - tyle zdradził sam Lucas.
Czyli będzie sprzęt zdolny to odtworzyć, tylko coś z tym "mięsem" do niego tak nie za bardzo na dzisiaj.

Tyle moich uwag z początkiem 2011, odpiszcie coś

Tomasz

i to jest konkretna odpowiedz :c20

profile.country.PL.title
Delu-----
Poszukiwacz

tomdm napisał(a):

...myślę, że to nie miejsce na takie wpisy, prędzej Allegro, to forum to nie bazarek czy giełda używek Audio/RTV :D....

Proszę się tak nie unosić, przecież napisałem że "na priv". A z drugiej strony jakoś nie wydaje mi się aby miłośnicy, fani, zwolennicy klasy ES biegali po jakiś tam bazarkach, czy giełdach RTV. Tego szukać trzeba u źródła, czyli wśród miłośników, fanów i zwolenników, a to chyba dobre miejsce jest...

tomdm-----
Początkujący

Delu napisał(a):

Proszę się tak nie unosić, przecież napisałem że "na priv". A z drugiej strony jakoś nie wydaje mi się aby miłośnicy, fani, zwolennicy klasy ES biegali po jakiś tam bazarkach, czy giełdach RTV. Tego szukać trzeba u źródła, czyli wśród miłośników, fanów i zwolenników, a to chyba dobre miejsce jest...

A w jaki sposób można otrzymać twojego "priv-a" ?
Jak dla mnie, tylko wysyłając przy UŻYCIU tego Forum prywatną wiadomość, której nie zobaczą inni użytkownicy poza nami, ale Admin i Moderator ma do niej dostęp. A to prosta droga do otrzymania BANA, za wykorzystywanie forum do "kupczenia".

Zgodzę się z tym, że sprzętu klasy ES nie kupują bazarowicze :D , dlatego zamiast się przekomarzać, może zapytajmy oficjalnie Adminów/Moderatorów czy jest taka możliwość, aby w tym dziale założyli osobny wątek - KUPIĘ - SPRZEDAM

Być może zostanie stworzona taka możliwość tutaj lub w osobnym dziale dla zarejestrowanych forumowiczów, gdzie należało by spełnić pewne wymogi co do formy ogłoszenia (opis, pochodzenie, gwarancja, stan wizualny, opakowanie, obowiązkowe zdjęcia towaru) i po pomyślnym "dobiciu targu" usunąć ogłoszenie.

Ja byłbym na TAK, ale co na to Admini/Moderatorzy ?

Tomasz

profile.country.PL.title
Lajam.
Expert

tomdm napisał(a):

Ja byłbym na TAK, ale co na to Admini/Moderatorzy ?

§ 7

3. Korzystanie z Forum w celach zarobkowych, w tym również umieszczanie w wiadomościach przesyłanych przez Użytkowników jakichkolwiek treści posiadających cechy reklamy jest zabronione.

Regulamin został starannie przygotowany przed uruchomieniem Forum i nie sądzę, aby właściciel jakim jest Sony Poland zamieścił te treści ot tak.

Co do czytania PW to pragnę poinformować, iż nie masz racji - nie można odczytać treści wiadomości PW.

Zimny_
Użytkownik

tomdm napisał(a):

może zapytajmy oficjalnie Adminów/Moderatorów czy jest taka możliwość, aby w tym dziale założyli osobny wątek - KUPIĘ - SPRZEDAM

Być może zostanie stworzona taka możliwość tutaj lub w osobnym dziale dla zarejestrowanych forumowiczów, gdzie należało by spełnić pewne wymogi co do formy ogłoszenia (opis, pochodzenie, gwarancja, stan wizualny, opakowanie, obowiązkowe zdjęcia towaru) i po pomyślnym "dobiciu targu" usunąć ogłoszenie.

Nie ma możliwości stworzenia działu, czy wątku z ofertami kupna/sprzedaży. Może kiedyś w przyszłości będzie, ale obecnie nie.

tomdm-----
Początkujący

Lajam napisał(a):

Co do czytania PW to pragnę poinformować, iż nie masz racji - nie można odczytać treści wiadomości PW.

Dziękuję za szybką odpowiedź i wyprostowanie Panowie Moderatorzy :) .
Wiem już teraz coś więcej na ten temat i w pełni popieram Punkt 7 Regulaminu.

Dlatego, Kolego Delu :) nie powinieneś w przyszłości "wyskakiwać" z takimi ofertami na forum publicznym tego Forum, tylko posłużyć się od razu przyciskiem Prywatna Wiadomość i tam umieścić PM.

Zadałem sobie trochę trudu i wysłałem Oficjalne Zapytanie - Sprzedam używane Sony pn.ES do Administratora Forum i czekam/y na jasne stanowisko "z samej góry".

Tomasz