Podziel się wrażeniami!
Mam problem z opcja Audio Return Chanel, włączyłem ta opcje w menu odtwarzacza dvd, w opcjach hdmi telewizora tez wszystko jest ok. W tv mogę wybrać z czego ma być odtwarzany dziwek, zwykle głośniki lub system audio. Kiedy wybieram system audio nie ma wogle dźwięku, co robię nie tak?
Teoretycznie wszystkie ustawienie masz OK stąd moje zdziwienie.
Nie będę zaśmiecał forum milionem obrazków kopiowanych z instrukcji obsługi.
Zajrzyj pod TEN LINK. Jest to instrukcja obsługi. Z lewej strony masz menu w którym klikasz odnośnik "przydatne funkcje" (trzeci od dołu). Przekieruje Cię na stronę 46 na której powinieneś znaleźć sporo przydatnych informacji odnośnie Twojego przypadku.
Na stronie 23 znajdziesz schemat podłączenia TV i DVD kablem HDMI, chyba zbędna rzecz.
Na stronie 48 masz wzmiankę o ustawieniach TV oraz DVD aby dźwięk z TV był przesylany do zestawy DAV...
To chyba wszystkie najistotniejsze informacje. Jakby coś nie działało daj znać - bedziemy szukać dalej . Trzymam kciuki.
P.S. pytanie jeszcze jedno do Ciebie kolego, a mianowicie czy pierwszy raz podłączasz cały zestaw, czy wcześniej działało a teraz nie działa?
Czytałem o tym wcześniej w instrukcji. Na stronie 46 są wymienione funkcje jakie daje korzystanie z hdmi.
1. wyłączanie zestawu - działa
2. Odtwarzanie jednym przyciskiem - działa
3. Tryb kinowy - działa
4. Sterowanie opcjami zestawu audio - nie wiem
5. audio return chanel - nie działa
6. proste sterowanie pilotem - działa
Pierwszy raz podłączam ten zestaw, od początku nie działa. Najpierw miałem kabel hdmi v1.3 i myślałem że przez to nie działa, ale kupiłem v1.4 i nic to nie dało.
Panowie, W5500 jest to model który nie posiada Audio Return Channel. Podaliście mnóstwo poprawnych rozwiązań, ale jak widać w żaden sposób nie da się zmusić go do wysyłania dźwięku przez HDMI... Port ten jest to wejście dźwięku i obrazu. ARC w tv jest konieczne do wysyłania dźwięku przez HDMI z poziomu telewizora. Funkcja ta weszła na rynek dopiero rok później (licząc od premiery, czyli odpowiednik analizowanego modelu - model BRAVIA EX500). W5500 jest ostatnim modelem tej klasy nie posiadający ARC.
Do wysłania dźwięku w W5500 potrzebujesz przewodu optycznego. Podłączasz go do telewizora i do kina. W menu wskazujesz na "system audio" i cieszysz się dźwiękiem przestrzennym.