Podziel się wrażeniami!
Witam
Niektóre amplitunery Sony mają z tyłu gniazdo oznaczone jako IR Remote IN.
Instrukcja twierdzi, że do tego gniazda można podłączyć 'wzmacniak podczerwieni', który umożliwi sterowanie wzmacniaczem zamkniętym w szafce bądź będącym w innym pomieszczeniu.
Próbował ktoś z Was skorzystać z dobrodziejstwa tego gniazda ?
Jest ktoś w stanie określić jaki konkretnie model wzmacniaka będzie kompatybilny z amplitunerami Sony ?
dzięki,
Marek
Widzę, że ciężki temat
To może trochę inaczej...
Zasadniczo spotkałem się z dwoma rodzajami czujek:
- na wtyk mono (masa i sygnał) - czujka taka potrzebuje dodatkowego zasilania
- na wtyk stereo - pobiera zasilanie z urządzenia - 12V ( http://www.xantech.com/Infrared/Infrare ... s/49030RP/)
w przypadku rozwiązania z wtyczką stereo bieguny wyglądają tak:
- 'czubek' - sygnał IR
- 'środek' - masa
- 'u nasady' - 12V
Czy ktoś kto posiada amplituner STR-DAxx00ES (może ktoś z Sony ?) może zainwestować we wtyczkę stereo mini jack i sprawdzić czy pomiędzy nasadą a częścią środkową pojawia się 12V ?
Będę bardzo wdzięczny,
Marek
Nie wiem czy to normalne że prowadzę monolog
Cóż, jeszcze go trochę pociągnę...
Dowiedziałem się, że IR Remote IN niestety nie dostarcza napięcia 12V.
Dostarcza je jednak gniazdo Trigger Out. Nie jest zapewne stworzone do zasilania czegokolwiek ale być może da radę zasilić tak małe urządzenie jak czujka IR.
Tu pytanie do Panów z Sony (bardzo prosiłbym o uaktywnienie się ). Jak duże obciążenie zniesie to gniazdo ? Nie wiem dokładnie jakie wymagania na prąd mają czujki Xantech ale wiem, że zasilacz 500mA wystarczy.
Jak jest z gniazdem Trigger Out ? Wydoli 0,5 A ?
Bardzo proszę o pomoc,
Marek
Witam
Ponawiam wątek.
Tak wygląda wzmacniak podczerwieni firmy Sony:
http://www.replacementremotes.com/SONY/ ... ntrol.html
Wynika, posiada on wtyk stereo co oznacza, że prawdopodobnie jest zasilanie dla diody nadawczej.
Czy ktoś może starał się zrobić go we własnym zakresie?
Pozdrawiam
Panowie.
W tej sprawie pisałem do supportu Sony PL, Sony Global i Wszystkich Świętych - reasumując: droga przez mękę, nikt nic nie wie.
Sprawa jest ciężka, gdyż po kilkukrotnej wymianie maili support w Polsce odpowiedział: "Panie Tomaszu, otrzymałem odpowiedz od naszych głównych techników w Pańskiej sprawie. Z otrzymanych informacji wynika, że w naszych materiałach nawet serwisowych nie ma wzmianki o takim urządzeniu - prawdopodobnie firma Sony nie produkuję nic takiego. Jedynym rozwiązaniem jest szukanie zamienników u innych dostawców. Nie ma nowszej listy kodów niż ta, która znajduję się w instrukcji obsługi."
Nie wierząc, że Sony wypuściło na rynek amplituner z nie najniższej półki bez kompatybilnych akcesoriów z gniazdami "dla ozdoby" zasugerowałem to ponownie supportowi, prosząc jednocześnie o podanie kompatybilnych urządzeń innych firm, jeśli Sony takowych nie produkuje.
Odpowiedź? Proszę bardzo:
"Panie Tomaszu, nie ma listy kompatybilności, ponieważ nie potwierdzamy kompatybilności z urządzeniami/akcesiorami innych firm. Niestety nic wiecej nie jesteśmy w stanie Panu przekazać."
Global Support Sony też walczył z tematem, chyba nawet dłużej i dzielniej niż nasz rodzimy. W końcu napisali, że rozwiazanie problemu via e-mail nie jest możliwe i potrzebują pogadać ze mną przez telefon. Zadzwoniłem, a jakże. Gdy zorientowali się, że dzwonię z Europy, z Polski, podziękowali za współpracę twierdząc, że oni to tylko "swojakom" z Ameryki pomagają i... odeslali mnie do supportu w Polsce. Na nic zdały się tłumaczenia, że support w PL nie podołał. Nie i koniec
Na ten moment udalo mi się dotrzeć do fragmentu instrukcji serwisowej ze schematem wejścia i niestety nie mam dla DJRYCHU dobrych wieści - gniazdo Remote IN jest gniazdem monofonicznym, 2 pinowym - jeden PIN do masy, a drugi do inwertera zrobionego na tranzystorze NPN. Zresztą gniazda Remote OUT też są 2-pinowe. A w tym temacie jest potwierdzenie w postaci nadajnika IR dołaczonego w komplecie do STR-a, który to posiada wtyk MONO. Na "elektroniczną logikę" do zadziałania układu należy użyć odbiornika z dodatkowym zasilaniem, o którym pisał @Gas 6.10.2009r.
IMHO wstydzić powinno się Sony, że pomimo tylu prób poczynionych z mojej strony nie mogli / nie chcieli mi pomóc. Skanując kawałek serwisówki nikomu by nie ubyło, zwłaszcza, że nie potrafili mi nic odpowiedzieć na temat budowy wejscia Remote-In ...
Poszukam więcej informacji na temat RM-IR100. Może przeznaczony jest dla wzmacniaczy podających dodatkowo zasilanie na 3 pin wtyku ? Po zrobieniu przejściówki 3pin <-> 2pin dostarczającej zasilanie do RM-IR100 z dużym prawdopodobieństwem daloby się go wykorzystać.
Napotkałem na twój wątek dotyczący tego odbiornika podczerwieni na elektrodzie. Schematy które tam przedstawiłeś rozumiem pochodzą z instrukcji serwisowej od STR-DAxxxxES? Możesz udostępnić tą instrukcję? Aż dziwi mnie aby sprzęt tego typu wymagał oddzielnego zasilania do odbiornika podczerwieni.
Pozdrawiam
Tak, pochodzą z serwisówki do STR-DA3600ES. Nie xxxx-uj modelu, bo oglądałem inne serwisówki do STR-ów i układ IR In/Out nie za każdym razem wyglądał identycznie.
Niestety nie mam całości, bo do DA3600, ktory mnie interesuje najbardziej nie udało mi się znaleźć takowej za free w necie. Ubłagałem na którymś forum "serwisówkowym", żeby mi zrobili przynajmniej print screena fragmentów, ktore mnie interesują i znalazł się jakiś "dobry duszek". Mimo do tej pory nie udało mi się uruchomić tego ustrojstwa i nic nie wskazuje na to, żeby coś się zmieniło, bo nie mam już pomysłów jak to ugryźć - za droga zabawka, by zbyt mocno eksperymentować
Podzielam Twoją uwagę, że dziwne byłoby, gdyby Sony kazało stosować odbiornki z zewnętrznym zasilaniem, jednak... wszystko jest możliwe. Jeśli dobrze poszukasz to na wspomnianym portalu znajdziesz opis przeróbki innego wzmacniacza pod tego typu scalony odbiornik IR, z tym, że w starszych modelach było właśnie wyprowadzone zasilanie na gniazdo Remote IN (było bodajże 4-pinowe) - tu na 100% jest dwa piny z czego jeden jest masą.
Witam
Czytałem twoją korespondencję na elektrodzie:
http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2401409.html
Przejrzałem mnóstwo serwisówek od innych modeli ES. Masz rację schematy innych modeli są różne od tego zastosowanego w STR-DA3600ES. W starszych modelach teoretycznie do przełącznika SIRC sygnał szedł bezpośrednio z odbiornika podczerwieni NJL23H400A zarówno w przypadku panelu przedniego jak i sterowania z drugiej strefy w tym przypadku NJL23H400A odbierał sygnał z transrecivera SID307BRTP19. Nie wiem jak ten układ działał w przypadku sygnał Out ale to już inny problem. Jedno jest pewne układ w STR-DA3600ES wymaga odwróconego sygnału z diody odbiorczej gdyż ze schematu widać że jest zastosowany inwerter. Nie jestem jakimś tam maniakiem elektronikiem ale temat nie dawał mi spokoju. Googlowałem, googlowałem itd. Aż natrafiłem na ciekawy artykułu dotyczący protokołu SIRC stosowanego w Sony:
http://picprojects.org.uk/projects/sirc/sonysirc.pdf
Jak się dobrze wczytać w ten artykuł widać, że dioda odbiorcza Vishay TSOP4838 standardowo nadaje przy wartości LOW a nie nadaje na HIGH. Jeśli to przejdzie przez inwerter to sygnał odwrócony zostanie zgodnie z tym co wymaga protokół SIRC na kanale CH1. Jeśli w STR-DA3600ES mamy 40kHz to musimy zastosować diodę odbiorczą Vishay TSOP4840. Poniżej specyfikacja:
http://www.vishay.com/docs/82090/tsop48xx.pdf
Strona 3 patrz Output Signal, (see fig. 4). Potwierdzenie że dioda nadaje przy poziomie LOW.
Tak jak powiedziałem nie jestem hobbystą elektronikiem ale wydaje mi się że w tym kierunku trzeba iść. Przy okazji posiadam też STR-DA3600ES i jak to zadziałał to będzie miło. A jak znajdę czas przejdę się do jakiegoś elektronicznego i kupię to diodę odbiorczą i sprawdzę. Jestem też w trakcie pisania aplikacji pod Android-a do sterowania STR-DA3600ES. Bo wiem na pewno, że kody stosowane do sterowania poprzez RS232 działają też przez złącze ethernetowe. Jestem po testach włączenia/wyłączenia amplitunera za pomocą komputera. Sama aplikacja na Androida to długa droga i ciężko u mnie z czasem ale postaram się stworzyć aplikację na trochę na wzór ES Remote który działa z STR-DA3700ES itp.
Pozdrawiam
Robiłem już taki test przy użyciu TFMS5400 - zasilanie na 5V, wyjście z masą do STR-a. Niestety takie rozwiązanie nie działa, pisałem o tym w cytowanym przez Ciebie watku na elektrodzie. Zobacz sobie, bo podawałem tam napiecia na wyjściu przed i po wpięciu do STR-a. Teoretycznie, gdyby nawet odbiornik w STR pracował na 38kHz to z układem pracującym na 40kHz też powinno zadziałać, bo producenci podają, że może występować rozbieżność +/- 2kHz w nośnej. IC701 to właśnie scalony odbiornik IR (podobny do TFMS5400, niestety Sony nie uraczyło nas symbolem producenta, tylko zakodowało "po swojemu") i wejście wchodzi do CH0 Sirc Selector bez bufora Q827. Tak więc scalony IR moim zdaniem nie może być wpinany bezpośrednio do gniazda, gdyż takie rozwiązanie byłoby tożsame z wbudowanym odbiornikiem podczerwieni. Po co więc byłby byłby bufor-inwerter zbudowany na Q827 ?