anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

a300 - problem z ostrością

emson-----
Początkujący

a300 - problem z ostrością

część. :c37

Posiadam a300+kit (18-70) i mam problem z ostrością. Na ogniskowym 18-50 zdjęcia wychodzą nawet dobrze, ale przy 70mm zdjęcia są bardzo nie ostre. Chcę się tylko dowiedzieć czy obiektyw kitowy jest tak nieostry czy to coś z aparatem lub af.
Test z bateriami (zdjęcia robione ze statywu z wyłączoną stabilizacją):
Ostrość na lewej baterii: LINK
Ostrość na środkowej: LINK
Ostrość na prawej: LINK

Kilka nieostrych zdjęć:
F/5,6
1/1250s
70mm
LINK
-----------------------------------------------------------------
F/5,6
1/80s
70mm
LINK

Dzięki

5 ODPOW. 5
profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

kit mistrzem ostrości na 70mm nigdy nie był przymknij obiektyw do 7.1-8 powinno być zdecydowanie lepiej :)

profile.country.pl_PL.title
Szczupic
Użytkownik

Dokładnie pełna dziurka i 70mm dla kita to najgorsze połączenie :) tak że jak masz wystarczającą ilość światła to polecam przymknąć szkiełko nawet powyżej f10 :)
Co do FF i BF to u Ciebie nie występuje (przynajmniej przy tym szkle tego nie widać) :)

___________________________________________________________________ Sony 850 | Minolta Dynax 7 | Sony HVL 42 | Sigma 70-200/2,8 HSM | Sigma 20-40/2,8 | Minolta 100/2,8 | Minolta 85/1,4G | Minolta 50/1,7 | Sony 35/1,4 G
LudzkiLucek
Początkujący

Wg mnie ostrość jest nie najgorsza. Zdjęcia były robione na maksymalnej ogniskowej i maksymalnie otwartej przysłonie dla tej ogniskowej. Z reguły większość obiektywów, szczególnie tanich, rozmywa kontury na maksymalnie otwartej przysłonie. Spróbuj domknąć przysłonę o jedną działkę lub więcej. Poza tym ten obiektyw to właśnie taka tania konstrukcja dołączana do zestawu więc raczej nie należy po nim oczekiwać fenomenalnych zdjęć. Ale poznawszy jego słabe strony można osiągnąć całkiem dobre efekty.

Lucek

emson-----
Początkujący

czyli z aparatem/af wszystko ok?

profile.country.PL.title
pawelszymanski6
Expert

emson napisał(a):

czyli z aparatem/af wszystko ok?

tak