Podziel się wrażeniami!
część.
Posiadam a300+kit (18-70) i mam problem z ostrością. Na ogniskowym 18-50 zdjęcia wychodzą nawet dobrze, ale przy 70mm zdjęcia są bardzo nie ostre. Chcę się tylko dowiedzieć czy obiektyw kitowy jest tak nieostry czy to coś z aparatem lub af.
Test z bateriami (zdjęcia robione ze statywu z wyłączoną stabilizacją):
Ostrość na lewej baterii: LINK
Ostrość na środkowej: LINK
Ostrość na prawej: LINK
Kilka nieostrych zdjęć:
F/5,6
1/1250s
70mm
LINK
-----------------------------------------------------------------
F/5,6
1/80s
70mm
LINK
Dzięki
kit mistrzem ostrości na 70mm nigdy nie był przymknij obiektyw do 7.1-8 powinno być zdecydowanie lepiej
Dokładnie pełna dziurka i 70mm dla kita to najgorsze połączenie tak że jak masz wystarczającą ilość światła to polecam przymknąć szkiełko nawet powyżej f10
Co do FF i BF to u Ciebie nie występuje (przynajmniej przy tym szkle tego nie widać)
Wg mnie ostrość jest nie najgorsza. Zdjęcia były robione na maksymalnej ogniskowej i maksymalnie otwartej przysłonie dla tej ogniskowej. Z reguły większość obiektywów, szczególnie tanich, rozmywa kontury na maksymalnie otwartej przysłonie. Spróbuj domknąć przysłonę o jedną działkę lub więcej. Poza tym ten obiektyw to właśnie taka tania konstrukcja dołączana do zestawu więc raczej nie należy po nim oczekiwać fenomenalnych zdjęć. Ale poznawszy jego słabe strony można osiągnąć całkiem dobre efekty.
Lucek
czyli z aparatem/af wszystko ok?
emson napisał(a):
czyli z aparatem/af wszystko ok?