anuluj
Pokazywanie wyników dla 
Zamiast tego wyszukaj 
Czy miało to oznaczać: 

Dołącz teraz - stań się częścią naszej społeczności!

A300 SSS czy działa prawidłowo

Par_Dez
Początkujący

A300 SSS czy działa prawidłowo

Witam !
Wyczytałem i obejrzałem gdzieś na stronie www że można zrobić ostre zdjęcie gdy SSS włączony z czasem 1/3 - 1/2 sek. Ciekawe jak bo mnie to się nie udaje i nie wiem czy w mojej
alfie nie jest walnięty ten układ . Gdy mam SSS wł. to przy takich długich czasach wyświetla
się drabinka od najmniejszego szczebelka do największego , która jest cały czas ruchoma plus
rączka co jak jest napisane w instrukcji informuje o możliwości zrobienia poruszonego zdjęcia .
I teraz nie wiem czy facet który umieścił zdjęcie nie poruszone z 1/3 sek nie usiłuje wcisnąć kitu , czy też u mnie ta funkcja działa nieprawidłowo.

9 ODPOW. 9
profile.country.pl_PL.title
kuraq.
Poszukiwacz

Jesli masz bardzo stabilne ręce to jest to możliwe. Ale raczej mało pewne:)

profile.country.PL.title
kris..
Pasjonat

I teraz nie wiem czy facet który umieścił zdjęcie nie poruszone z 1/3 sek nie usiłuje wcisnąć kitu , czy też u mnie ta funkcja działa nieprawidłowo.

jest to do zrobienia :smileythumbsup:
wszystko zależy od ogniskowej (czym mniejsza tym "lepiej"), stabilnej postawy, dobrego chwytu, najlepiej zrobić serię kilku zdjęć.

piotruso
Znawca

Witam !
Wyczytałem i obejrzałem gdzieś na stronie www że można zrobić ostre zdjęcie gdy SSS włączony z czasem 1/3 - 1/2 sek. Ciekawe jak bo mnie to się nie udaje i nie wiem czy w mojej
alfie nie jest walnięty ten układ .

Trafnie zacytowałeś fragment ze strony: można zrobić ostre zdjęcie co nie znaczy, że zawsze będzie ostre.
A teraz bardziej na poważnie. Jaki kto ma chwyt, jak stabilnie potrafi trzymać aparat zależy od bardzo wielu czynników: mierzalnych typu ogniskowa obiektywu, czas naświetlania, wyważenie zestawu, ciężar itp. jak i niemierzalnych typu nauka strzelania z karabinu, postawa, dyspozycja danego dnia (czy też chwili), zmęczenie itp. Stabilizacja tylko pomaga wydłużyć czas naświetlania o 2-3 EV w stosunku do czasu bez stabilizacji.
Jeżeli na stronie jest napisane, że ktoś zrobił zdjęcie z włączoną stabilizacją obiektywem 18mm z czasem 1/3 sek to jest to możliwe. No dobra, może i z ogniskową 1/30 sek. Ale raczej nie 200mm. A i jeszcze jedno. Na zdjęciu dopasowanym do rozdzielczości ekranu na pewno mniej będzie widać poruszenie niż na wydruku 30x45 cm.

colorful-----
Początkujący

można ;)

(jak się już opracuje sposób trzymania aparatu - bo "standardowy", nawet przy solidnym chwycie, jednak się nie sprawdza)

profile.country.PL.title
szogoon
Nowicjusz

w załączniku przykład (crop) przy 1/3 - bez specjalnych podpórek-normalny chwyt

po lewej włączony SSS, po prawej wyłączony

Starosta.
Początkujący

Na poparcie tego, że można otrzymać zdjęcie w czasie 1/3 sekundy kadr z mojej galerii :c2072.JPG

Jeżeli masz pewny chwyt to jest to możliwe.
Jeżeli nie masz to zacznij trenować - wtedy będziesz w stanie utrzymać takie długie czasy ;)

Pozdrawia Starosta :grin:
Par_Dez
Początkujący

Starosta napisał(a):

Na poparcie tego, że można otrzymać zdjęcie w czasie 1/3 sekundy kadr z mojej galerii :c2072.JPG

Jeżeli masz pewny chwyt to jest to możliwe.
Jeżeli nie masz to zacznij trenować - wtedy będziesz w stanie utrzymać takie długie czasy ;)

Fakt można - nie jest to łatwe , ale można - i tylko trening oraz opanowanie dadzą efekty .
Cała sztuka polega na opanowaniu bez wewnętrznego napięcia ciała oraz umiejętnym naciskaniu spustu migawki.
Ciekawe czy gdy kupię coś takiego "HS-A pasek nadgarstkowy grip 42 pln" to będzie łatwiej ?

Nie chcąc zakładać nowego wątku zapytam tutaj - jeżeli to gafa toprzepraszam.
Otóż gdy sobie tak trenowałem robienie zdjęć z SSS , to zaobserwowałem pewną przypadłość
związaną z AF i ostrością . Nie jest to na pewno wada aparatu tylko samego dopracowania
AF . Stwierdziłem że nie zawsze można całkowicie polegać na sygnalizowaniu przez system AF
że ostrość jest OK , wiem ameryki nie odkryłem , bo jest to zgodnie z tym co jest napisane
w instrukcji (zbyt ciemno , mały kontrast obiektu , b.mały obiekt itp) .
Zastanawiam się tylko dlaczego aparat czy to w wizjerze czy LCD sygnalizuje że można robić
zdjęcie i wyzwala migawkę . Jednak - w szczególności przy ogniskowej 18 mmm f/3.5 - zdjęcie , a w szczególności mały obiekt na który skierowałem obiektyw wychodzi nie ostry .
Bardzo dobrze to potem widać gdy wczytuję surowy RAW do PS i ustawię powiększenie
na 100%. Z tego co czytałem na forach różnych systemów ta przypadłość nie jest obca użytkownikom innych systemów (również Nikona).
To jest takie moje skromne spostrzeżenie , może coś na ten temat powiedzą fachowcy , których opinie bardzo biorę sobie do serca .

profile.country.PL.title
Tadeusz.O
Doradca

Zastanawiam się tylko dlaczego aparat czy to w wizjerze czy LCD sygnalizuje że można robić
zdjęcie i wyzwala migawkę . Jednak - w szczególności przy ogniskowej 18 mmm f/3.5 - zdjęcie , a w szczególności mały obiekt na który skierowałem obiektyw wychodzi nie ostry .

Może się tak zdarzyć szczególnie wtedy, gdy obiekt na którym jest ustawiana ostrość jest sporo mniejszy od czujnika (a przy 18mm to może się zdarzyć). A dlaczego można wyzwolić migawkę? Bo automatyka uznała, że "jest ostro". Można w takich warunkach spróbować "popełnić" kilka kadrów - któryś będzie "trafiony". Niestety, fotografowanie w trudnych warunkach oświetleniowych, nie zawsze przynosi spodziewane efekty - dlatego nazywane są one "trudne".

------------------------------
fotoamator
Par_Dez
Początkujący

Dzięki , teraz wiem że jeżeli zależy mi na ciekawym ujęciu to należy zrobić kilka fotek i wtedy
będzie z czego wybrać . Ja myślałem że można w 100% polegać na automatyce a tu podobnie jak w motoryzacji.