Podziel się wrażeniami!
Witam !
Wyczytałem i obejrzałem gdzieś na stronie www że można zrobić ostre zdjęcie gdy SSS włączony z czasem 1/3 - 1/2 sek. Ciekawe jak bo mnie to się nie udaje i nie wiem czy w mojej
alfie nie jest walnięty ten układ . Gdy mam SSS wł. to przy takich długich czasach wyświetla
się drabinka od najmniejszego szczebelka do największego , która jest cały czas ruchoma plus
rączka co jak jest napisane w instrukcji informuje o możliwości zrobienia poruszonego zdjęcia .
I teraz nie wiem czy facet który umieścił zdjęcie nie poruszone z 1/3 sek nie usiłuje wcisnąć kitu , czy też u mnie ta funkcja działa nieprawidłowo.
Jesli masz bardzo stabilne ręce to jest to możliwe. Ale raczej mało pewne:)
I teraz nie wiem czy facet który umieścił zdjęcie nie poruszone z 1/3 sek nie usiłuje wcisnąć kitu , czy też u mnie ta funkcja działa nieprawidłowo.
Witam !
Wyczytałem i obejrzałem gdzieś na stronie www że można zrobić ostre zdjęcie gdy SSS włączony z czasem 1/3 - 1/2 sek. Ciekawe jak bo mnie to się nie udaje i nie wiem czy w mojej
alfie nie jest walnięty ten układ .
można
(jak się już opracuje sposób trzymania aparatu - bo "standardowy", nawet przy solidnym chwycie, jednak się nie sprawdza)
w załączniku przykład (crop) przy 1/3 - bez specjalnych podpórek-normalny chwyt
po lewej włączony SSS, po prawej wyłączony
Na poparcie tego, że można otrzymać zdjęcie w czasie 1/3 sekundy kadr z mojej galerii 72.JPG
Jeżeli masz pewny chwyt to jest to możliwe.
Jeżeli nie masz to zacznij trenować - wtedy będziesz w stanie utrzymać takie długie czasy
Starosta napisał(a):
Na poparcie tego, że można otrzymać zdjęcie w czasie 1/3 sekundy kadr z mojej galerii 72.JPG
Jeżeli masz pewny chwyt to jest to możliwe.
Jeżeli nie masz to zacznij trenować - wtedy będziesz w stanie utrzymać takie długie czasy
Zastanawiam się tylko dlaczego aparat czy to w wizjerze czy LCD sygnalizuje że można robić
zdjęcie i wyzwala migawkę . Jednak - w szczególności przy ogniskowej 18 mmm f/3.5 - zdjęcie , a w szczególności mały obiekt na który skierowałem obiektyw wychodzi nie ostry .
Dzięki , teraz wiem że jeżeli zależy mi na ciekawym ujęciu to należy zrobić kilka fotek i wtedy
będzie z czego wybrać . Ja myślałem że można w 100% polegać na automatyce a tu podobnie jak w motoryzacji.