Podziel się wrażeniami!
witam kilka dni temu kupilam a 330.jest to moj pierwszy aparat lustrzanka i jeszcze sie troche gubie w ustawieniach.mam wiec prosbe,czy moglibyscie rozpisac mi ustawienia parametrow tak mniej wiecej jakie sa najkorzystniejsze przy roznych rodzajach ujec?np jak najlepiej ustawic parametry do zrobienia ladnego portretowego zdjecia itp.i jeszcze jakby sie znalazlo krotkie wyjasnienie co od czego zalezy bylabym wdzieczna.
Witaj Kasiu
kasiunia napisał(a):
i jeszcze jakby sie znalazlo krotkie wyjasnienie co od czego zalezy bylabym wdzieczna.
kasiuniu witam cię serdecznie. Pytasz o tak wiele rzeczy, że nie jestem w stanie ci tego wszystkiego streścić.
Polecam lekturę stron podanych w wątku Teoria. Myślę że znajdziesz tam odpowiedź na większość swoich pytań, a może nawet i wszystkie.
Ach ten kris http://klubkm.pl/forum/images/smilies/f1.gif
Oj, kasiuniu oczekujesz zbyt wiele. Jak już napisali moi poprzednicy, zajrzyj do źródeł. Ja polecam kilka książek:
'ABC FOTOGRAFII CYFROWEJ' Tomasz Wójcik
Sekrety mistrza fotografii cyfrowej - 195 ujęć Scotta Kelby'ego
Sekrety mistrza fotografii cyfrowej - Nowe ujęcia Scotta Kelby'ego
oraz
Fotografia portretowa Daniel Lezano i Bjorn Thomassen
Pozdrawiam
ok panowie dziekuje za wskazowki.na poczatek zaczne buszowac po necie w poszukiwaniu odpowiedniej lekturyhttp://www.forum.sony.pl/posting ... 39&t=4773#
To i ja by ułatwić nieco sprawę, do podanych wyżej źródeł dołączę linki które również bym polecał:
Fotoszkoła Sony α - precyzyjnie opisane wykorzystanie aparatu, w lekcji pierwszej dokładny opis właśnie programów tematycznych, plus wyjaśnienie pojęć przysłony, czasu migawki i czułości aparatu - chyba takie mini kompendium jakiego szukasz
Poradnik Pawła Dumy - bardziej o podstawach samej fotografii takich jak kompozycja, ekspozycja, jeszcze dokładniej rozpisane pojęcia głębi ostrości, rodzajów pomiaru światła czy balansu bieli. Brzmi to strasznie, ale wg mnie jest przystępnie i zrozumiale napisane
Szeroki Kadr - rozbudowany poradnik z wieloma zagadnieniami i opisanymi różnych dziedzin i tematów w fotografii, całkiem przyzwoicie.
Tak jak pisali poprzednicy - czytaj i praktykuj. A gdy będziesz miała jakieś pytania - wiesz gdzie pytać
Pzdr!