Podziel się wrażeniami!
1. Kiedy będą dostępne
2. Potrzebuje obiektywu z około 15x zoomem jasnego gdyż często fotografuje nagrywam filmiki z samolotów / helikopterów. Co prawda mam ograniczony budżet więc nie stać mnie na obiektyw za 5000zl a prawdę pisząc niestety nie siedzę za bardzo w temacie obiektywów i nie znam się aż tak.
3. Jak działa GPS czy są problemy ze złapaniem sygnału itp.
Pozdrawiam
1. Czy podczas kręcenia filmów można przybliżać i oddalać?
2. Jaki będzie efekt, jeśli z BODY A55, który ma stabilizację, użyjemy obiektywu, który ma stabilizację?
Czołem
1) Jeśli jeśli korzystasz z obiektywu zmiennoogniskowego, to podczas filmowania możesz korzystać z 'zoomu'.
2) Nie wiem, czy podczas filmowania jest tak samo, jak podczas robienia zdjęć, ale przy foceniu użycie dwóch stabilizacji powoduje poruszenie obrazka, gdyż nie są one ze sobą połączone i nie mogą ze sobą współgrać. Dlatego lepiej korzystać tylko z jednego rodzaju, którego? To już Twoja decyzja
Tak. pod warunkiem, że użyjemy obiektywu zmiennoogniskowegoinvisible napisał(a):
1. Czy podczas kręcenia filmów można przybliżać i oddalać?
Wtedy zdecyduj, której stabilizacji chcesz użyć. Użycie dwóch stabilizacji mija się z celem. Jedna z drugą się nie dogadainvisible napisał(a):
2. Jaki będzie efekt, jeśli z BODY A55, który ma stabilizację, użyjemy obiektywu, który ma stabilizację?
Kontynuując odpowiedź na pytanie drugie - pobiegaj z 2-3 dni i przetestuj jedną i drugą stabilizację. Warto poświęcić ten czas wczesniej, niż poźniej zastanawiać się co poszło nie tak. Jak bedziesz miał więcej czasu, to wspólnie porozprawiamyn co lepsze i zrobimy jakąś burze mózgów
Dzięki za te wskazówki.
Po prostu chodzi mi o to, czy jest jakikolwiek sens kupowania obiektywu ze stabilizacją do body, który ją ma.
i jeszcze jedno pytanie do posiadaczy A55: Czy ten akumulator jest naprawdę taki cienki jak podają wszystkie strony internetowe - ok. 330 zdj. ?
wielokrotnie ten temat był poruszany. Warto poczytać forum. Zwłaszcza, że dział a33/a55 nie jest duży.
330 zdjeć jest wg standardu C.I.P.A. - bardzo specyficznego standardu. Ja bym to określił tak: zrobisz nie mniej niż 330 zdjęć, a na pewno więcej
Ja do swojego głównego aparatu (a850) ma 3 albo 4 aku. Lubię mieć pewność, że mi prądu nie zabraknie. Także polecam wszystkim użytkownikom (bez względu na to jaki aparat, jaka bateria, jaki wynik C.I.P.A.) zakup dodatkowego aku. Strzeżonego.....
Mam ten akumulator w nexie i wydajnością nie powala niestety. FM500H sa znacznie wydajniesze nie ma co ukrywać. Na pewno mi przydała by się druga i trzecia bateria w zapasie. Albo nowa o większej pojemności. Szybko się za to laduje, bo w jakies 3h
dodam że w okresie zimowym druga bateria schowana głęboko przy ciele to niezbędne minimum, bo zużycie energii przy sztywniejących od zimna materiałów jest parę razy większe niż przy 10 na plusie
Zastanawiam się nad kupnem A55, tak sobie przeglądam oferty i mam małe pytanie..
Czy Sony daje w całym zestawie do body kartę pamięci
Albo trzeba dokupić osobno..
Jakby ktoś mógł i chciał niech napisze dokładnie wszystko co wyciągnę z pudełka po ewentualnym zakupie
12MaRTiN90 napisał(a):
Jakby ktoś mógł i chciał niech napisze dokładnie wszystko co wyciągnę z pudełka po ewentualnym zakupie