Podziel się wrażeniami!
czy warto z a350 na a550 zmienic??
wg mnie warto... też planuję taką przesiadkę, tylko klienta na 350-kę nie mogę dorwać
a nie lepiej na 450?
ripride napisał(a):
a nie lepiej na 450?
Ja się przesiadłem z a300 na a500 i jestem zadowolony Teraz tylko muszę upolować jakieś szkiełko
Wszystko zależy do czego wykorzystujesz aparat
Jak nie potrzebujesz wysokiego użytecznego ISO i lepszego trybu seryjnego to lepiej zainwestować w szkiełka
Ja większość pieniędzy wydaje na szkła bo jakbym zmienił body to poza ergonomią raczej nie zobaczył bym różnicy a przy lepszym szkle poprawę jakości widać od razu
Jak Szczupic wspomniał - jeśli aż tak nie jest Ci potrzebne wyższe ISO czy też 5 kl/s to nie wiem czy ma to sens. Chyba, że potrzebne by Ci było np. MF Check LV? Kto co woli... A550 jest naprawdę rewelacyjnym body, sam chętnie bym się już na nie przesiadł, ale wciąż czekam na następce A700 , być może sytuacja się rozjaśni za miesiąc na PMA, a jeśli nie,to prawdopodobnie moją alternatywą będzie właśnie A550 450 bym napewno nie wybierał, pomimo lepszej ceny moim zdaniem naprawdę warto mieć AF na LV czy też uchylny, lepszy LCD o lepszej rozdzielczości. Porównałbym to np. do kupienia BMW X6 z kołpakami zamiast ładnych 20 calowych felg aluminiowych. Niby fajne, ale jednak pozostaje pewien niesmak z powodu jakiegoś braku
PS. Akurat X6 nie każdemu musi się podobać!
Ja przesiadłem się z A350 na A500 i nie żałuje naprawdę warto ale wcześniej trzeba sprzedać stare body mi się udało sprzedać za 1700zł tak że rewelacja
Ja też się przesiadłem z A300 na A500, bo potrzebaowałem dokładnie tego, co ma A500, czyli szybszy tryb seryjny i wyższe użyteczne ISO. Nie od rzeczy też jest wspomnieć o innej charakterystyce matrycy CMOS, moim zdaniem ma większą dynamikę nić CCD.
Natomiast A450 to da mnie jakaś porażka. W amatorskich Alphach właśnie największym bajerem jest odchylany ekran, co się przydaje w tłumie i na statywie. A tu krok wstecz, niby cena niższa, ale po co?
W przypadku przesiadki z A350 na A550 skok jakościowy będzie jeszcze większy. A350 była moim zdaniem gorsza od A300, bo niby większa matryca, ale dużo większe szumy. Podkreślano to zresztą w fachowej prasie. W przypadku porówniania A500 i A550 już takiej dysproporcji nie ma, co więcej, A550 ma lepszy wyświetlacz od A500.
7 kl/s z blokadą AF to już IMHO przerost formy nad treśćią, choć może czasem się przydaje. Ja poczekam na A600 z 8 k/s bez blokady AF
armalite napisał(a):
Natomiast A450 to da mnie jakaś porażka. W amatorskich Alphach właśnie największym bajerem jest odchylany ekran, co się przydaje w tłumie i na statywie. A tu krok wstecz, niby cena niższa, ale po co?